Manželé Hlavsovi učí Čechy investovat a připojuje se k nim J&T Banka. Do startupu Fondee posílá 10 milionů korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

fondee-boxed

Foto: Fondee

Jan a Eva Hlavsovi, spoluzakladatelé startupu Fondee

0Zobrazit komentáře

Manželé Eva a Jan Hlavsovi měli životní plán jasný, už když se potkali na vysoké škole. Oba v kariéře vystřídali několik zajímavých pozic v nejvyšších patrech globálního finančního centra, londýnském City, kde během devíti let nasbírali cenné zkušenosti a mířili za svým cílem. Tím bylo vrátit se zpátky do rodného Česka a budovat vlastní byznys.

K tomuto životnímu kroku se odhodlali po narození jejich první dcery a po návratu do Prahy se v roce 2017 pustili do vývoje startupu Fondee, se kterým teď chtějí konzervativní Čechy naučit pravidelně investovat do akcií a dluhopisů, a to online, bez poradců nebo zbytečně vysokých poplatků.

„Ze západních trhů jsme znali různé investiční aplikace a v Česku nic takového nebylo, tak jsme si řekli, že to změníme. Chtěli jsme na trh přinést svěží vítr, nabídnout službu, která je jednoduchá, srozumitelná a naprosto ve všem transparentní,“ popsala nedávno pro CzechCrunch zrod Fondee Eva Hlavsová.

Oficiálního spuštění se investiční aplikace dočkala letos v lednu a od té doby nasbírala sedm stovek klientů, kterým podle svého vyjádření dokázala vydělat dohromady několik milionů korun. Aby ale Fondee svůj růst ještě posílilo, na palubu teď přibírá strategického investora.

fondee-eva-hlavsova

Foto: Fondee

Eva Hlavsová, spoluzakladatelka startupu Fondee

Do mladého fintechu vložila deset milionů korun J&T Banka, což je pro zajímavost stejné množství peněz, které manželé Hlavsovi investovali do vývoje samotné platformy z vlastních úspor. „Posledních devět měsíců nám ukázalo, že na českém trhu je chuť po investičních platformách, jako je Fondee,“ říká Jan Hlavsa a jeho slova potvrzuje i vznikající konkurence v podobě investičních aplikací jako Portu nebo Indigo.

„Čechy je třeba edukovat a vysvětlovat jim, že investice nejsou jenom pro ty bohaté, ale pro všechny.“

„Velká řada lidí řeší, jakým způsobem zhodnotit své peníze, ovšem často neví, kudy se vydat. Čechy je třeba edukovat a vysvětlovat jim, že investice nejsou jenom pro ty bohaté, ale pro všechny. Pro další růst jsme si nemohli vybrat lepšího partnera než J&T Banku, která má na trhu vynikající jméno a pro nás neocenitelné know-how,“ doplňuje čtyřiatřicetiletý manažer, kterému v Londýně přes prsty protékaly miliardové transakce.

Fondee svým uživatelům umožňuje investice už od jednoho tisíce korun, prostředky se následně automatizovaně rozloží mezi několik veřejně obchodovaných fondů (ETF), z nichž každý obsahuje stovky akcií nebo dluhopisů. Zákazník si k tomu zvolí jen míru rizika, s jakou mají být jeho prostředky investovány. Uživatel pak celkově platí 1,05 procenta z investované částky ročně (0,9 % jde Fondee, 0,15 % jednotlivým ETF).

Před Fondee ovšem stojí ještě dlouhá cesta. Kromě překonání investičně konzervativních Čechů, pro které je podle Hlavsů investování větší tabu než sex, potřebuje fintech dosáhnout velké mety – spravovat v aktivech celkově jednu miliardu korun. Až v této výši se totiž podle svých plánů stane ziskovým. S velkým partnerem v zádech by to však mělo být pro manžele Hlavsovi jednodušší.

fondee-jan-hlavsa

Foto: Fondee

Jan Hlavsa, spoluzakladatel startupu Fondee

Pro CzechCrunch pak spoluzakladatelé dodávají, že svoji dříve prezentovanou nezávislost zaručující to, že nikdo nebude přes Fondee protlačovat své zájmy, s J&T Bankou prý neztrácejí. „Ve Fondee jsme i nadále nezávislí, protože jako zakladatelé máme kontrolu nad produktem a skladbou investičních portfolií,“ říká pro CzechCrunch Eva Hlavsová.

„J&T je ze světa finančních služeb, a proto je pro nás strategičtějším partnerem než tradiční venture kapitálový fond. Věříme, že i díky jejich know-how budeme nadále růst a budovat přední investiční platformu v České republice,“ doplňuje Hlavsová, proč se ve Fondee nevydali za tradičními startupovými investory.

„Na investicích jsme sami vyrostli a stále se jim věnujeme. Propojovat finance s příležitostmi a možnost podílet se na zajímavých příbězích je vlastně náš životní přístup. Být součástí začínající společnosti, která neotřelým způsobem realizuje investice pro zajímavou a perspektivní skupinu klientů, je tak z našeho pohledu zcela logický krok,“ popisuje Tomáš Klimíček, člen představenstva J&T Banky.

sykora

Přečtěte si takéChceme otevřít investování do akcií pro všechny. Vstup Pilulky na pražskou burzu je první vlaštovka, říká Sýkora z Wood & CoChceme otevřít investování do akcií pro všechny. Vstup Pilulky na pražskou burzu je první vlaštovka, říká Sýkora z Wood & Co

Přestože J&T Banka jako taková zatím v investicích tak aktivní není, podle Klimíčka by Fondee nemělo být rozhodně posledním takovým zářezem. Právě na tuzemském startupu si chce vše osahat. „Určitě se z naší strany nejedná o jedinou investici ve fintechové oblasti, v budoucnu bychom rádi založili další venture kapitálový fond, který se na investice do této oblasti bude specializovat,“ dodává Klimíček.

Jeden venture kapitálový investiční fond již ve skupině J&T operuje. Jedná se o J&T Ventures, v němž je majoritním investorem J&T Banka a který investuje zpravidla do technologických startupů v raných fázích. Mezi podpořené projekty patří například ostravský SprayVision, česko-finský 720 Degrees, Live Penalty Pavla Kacerleho či tuzemští Davinci TS, Leadspicker a Daytrip.

Rubriku Investice podporujíxtb-retinajet-investment_logo_srgbjt-bankaamundi

Diskuze (0)

Novinka

Anonym