Nastává nová éra Hollywoodu. Warner Bros. uvede Wonder Woman 1984 v kinech a online zároveň

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

wonder-woman

Foto: Vertical Ent.

Gal Gadot je hlavní hrdinkou filmu Wonder Woman 1984

0Zobrazit komentáře

Před několika měsíci celý filmový svět čekal, jak Warner Bros. naloží s Tenetem, který příští měsíc vyjde na Blu-ray i online. Nyní zase velká část filmového průmyslu sledovala, co udělá Warner Bros. s Wonder Woman 1984, jediným blockbusterem s premiérou na plátnech plánovanou do konce roku. Nyní už to víme – superhrdinský titul za 200 milionů dolarů vyjde zároveň v kinech i na streamovací službě HBO Max, a to 25. prosince.

Wonder Woman, jeden z prvních superhrdinských filmů, kde se režie i hlavní role chopila žena, vydělal v roce 2017 přes 800 milionů dolarů, v naprosté většině z kin po celém světě. Jelikož byl dobře přijat kritiky i diváky a trailery k pokračování zasazeného do 80. let slibovaly dobrou podívanou, počítalo se u Wonder Woman 1984 s miliardovými tržbami. Jedinými zádrhely byly konflikty v kalendáři premiér, takže se film ze závěru roku 2019 přesunul na letošní červen.

Tehdy samozřejmě ještě nikdo netušil, že letos přijde pandemie, jakou svět zažil naposledy před více než sto lety. Původně vcelku jasný kasovní trhák se tedy přesunul postupně na srpen, říjen a prosinec, kdy bylo všem jasné, že se dalších osudů feministické hrdinky jen tak nedočkáme. Ostatně větší letošní premiéry už před několika týdny zrušila všechna hollywoodská studia. S výjimkou společnosti Disney, která pixarovku Duše za více než 150 milionů dolarů pošle rovnou na Disney+.

wonder-woman3

Foto: Vertical Ent.

Gal Gadot je hlavní hrdinkou filmu Wonder Woman 1984

Pro něco podobného se nakonec rozhodlo také Warner Bros., které ještě u Teneta ujišťovalo, že poslat podobný film ihned online je nepřípustné. Wonder Woman 1984 tak sice bude možné někde vidět v kině, dost možná se ale hlavním distribučním kanálem stane internet, respektive služba HBO Max.

Ohlášená hybridní strategie totiž platí pouze pro Spojené státy. Stejně jako v Česku je velká část kin i ve zbytku Evropy a po světě zavřených, takže zde se stále počítá buď s postupným vydáním, nebo odložením premiéry na příští rok. Je otázkou, jaký dopad to bude mít na sdílení filmu online mimo legální kanály.

První, kdo hybridní model vyzkoušel, bylo Disney s historickým dramatem Mulan. To zaznamenalo výrazný pokles zájmu kvůli kontroverzi okolo ústupků čínskému politickému režimu, tržby z kin nám však dávají alespoň přibližný odhad toho, co lze očekávat od Wonder Woman 1984. Mulan přitom na plátnech vydělal pouhých 67 milionů dolarů.

Pro studio se nemusí jednat o špatný výsledek, protože značná část prodejů proběhla na Disney+, kde si diváci za film museli oproti standardnímu předplatnému ještě připlatit. Pokud ovšem z tohoto alternativního zdroje příjmů něco viděla i kina, nejspíš se jednalo jen o zlomek toho, co by dostala při standardní distribuci. HBO Max, kde předplatné vyjde na 15 dolarů měsíčně, navíc za zhlédnutí Wonder Woman 1984 další poplatek požadovat nebude.

Z hlediska HBO Max, které má v USA aktuálně méně než deset milionů předplatitelů, se může jednat o dobrou strategii, jak tento počet rychle a výrazně navýšit. Pro kinaře je to nicméně jednoznačná rána, protože opět přicházejí o značnou část vyjednávací síly. Zdá se, že ještě donedávna standardní tříměsíční exkluzivita pro distribuci filmů na plátnech se rychle stává historií.

Ve filmovém světě se tak začíná mluvit o zcela nové éře, kde si pravidla pro distribuci diktují studia podle toho, jak vyhovují hlavně jim. Vydání Wonder Woman 1984 je zkrátka opět bezprecedentní v roce, kdy kina z většiny obešlo už mnoho filmů a studia si vyjednala možnost snímky posílat na internet i dva týdny po premiéře.

ppl-cyklodepo

Přečtěte si takéBalíky v Praze začínají rozvážet elektrická nákladní kola. V prvním cyklodepu nechybí DPD, Rohlík a další velcí hráčiBalíky v Praze začínají rozvážet elektrická nákladní kola. V prvním cyklodepu nechybí DPD, Rohlík a další velcí hráči

„Při procházení touto bezprecedentní dobou jsme ve snaze udržet náš byznys v chodu a zároveň těšit naše fanoušky museli sáhnout po inovativních řešeních,“ řekla Ann Sarnoffová, šéfka WarnerMedia, kam spadá Warner Bros. i HBO. Diváky vyzvala, aby si novinku užili nejlépe v kinech tam, kde je to možné. Zároveň s tím zmínila i snahu film dostat k co nejširšímu publiku.

Sám Christopher Nolan, režisér Tenetu, na studia nedávno apeloval, aby kinodistribuci podporovala co nejvíce a zaměřovala se na ty trhy, kde jeho film uspěl. Ambiciózní sci-fi dosud celosvětově vydělalo přes 350 milionů dolarů. To sice není mnoho, představuje to však alespoň nějaký příjem pro kinosály, které byly jinak velkou část letošního roku prázdné. Superhrdinská novinka má být podle režisérky Patty Jenkinsové na plátnech tak dlouho, jak to půjde.

wander-bros-wonder-woman-1984-gal-gadot-movie-poster

Foto: Vertical Ent.

Wonder Woman 1984 je momentálně jediný blockbuster s premiérou stanovenou ještě letos

Wonder Woman 1984 pravděpodobně nebude velkým finančním úspěchem, jak se očekávalo. Jak zmiňuje magazín IndieWire, mnoho kinařů se o novém rozhodnutí Warner Bros. dovědělo až ze sociálních sítí, takže není jasné, jak moc s nimi vůbec studio počítá. Pochopitelně to neznamená, že jsou jeho záměry vzhledem ke kinům jakkoliv nekalé, spíše že přinejmenším nyní nemají příliš velký vliv. A je otázka, jestli ho do budoucna vůbec získají zpět, případně v jaké míře.

To se ukáže až s dalším velkým experimentem, u něhož je velmi těžké určit, zda si přát jeho úspěch, nebo selhání. Na jedné straně stojí zajímavý nový přístup k distribuci i těch nejdražších filmů, na druhé široká budoucnost audiovizuálního zážitku, kterému se nic nevyrovná.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym