One more thing… Apple příští týden představí budoucnost počítačů s vlastními procesory

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

apple-silicon-mac-event-one-more-thing

Foto: Apple

Apple by měl 11. listopadu představit první Macy s procesory ARM

0Zobrazit komentáře

Apple už letos uvedl nové MacBooky, čtyři iPady, dvojici Apple Watch, a dokonce čtyři iPhony 12. Technologický obr ale pořád nekončí a jako název poslední letošní keynote vybral rovnou legendární hlášku „One more thing” (Ještě jedna věc), kterou proslavil zesnulý spoluzakladatel Applu Steve Jobs. Tou věcí by podle všeho nemělo být nic menšího než první Mac s procesorem ARM, který se dostane k zákazníkům.

Apple na letošním červnovém WWDC ohlásil, o čem se diskutovalo několik let. Nejsou to MacBooky s dotykovým displejem, které firma pořád označuje za nesmyslné, nýbrž nová architektura procesorů, stejná, jakou používá v iOS zařízeních. Představuje to jednu z nejzásadnějších změn Maců od roku 2005, kdy přešly na čipy Intelu, a také velký krok pro klasické počítače obecně.

Proto dává smysl fráze „One more thing“, která zazněla před představením prvního iPodu shuffle, MacBooku Pro, kompletního redesignu MacBooků Air a z úst Tima Cooka pak u Apple Watch, Apple Music a naposledy iPhonu X. Ačkoliv se většinou jednalo o „dodatek“ na konci hlavní prezentace, tentokrát se objevuje v kontextu celého roku. Apple tak blízko ke konci roku dosud žádný nový produkt nepředstavil.

macbookpro13-2020_2

Foto: Apple

Nové MacBooky Apple představil naposledy letos v květnu

Listopadová prezentace proběhne 10. 11., tedy příští úterý v 19 hodin středoevropského času. Jelikož firma letos už uvedla nové verze téměř všech ostatních produktů (v září nové Apple Watch a iPady, v říjnu nové iPhony), ničeho jiného než aktualizovaných Maců se nejspíš nedočkáme. Pro ty, kteří používají klasické laptopy nebo desktopové počítače s nakousnutým jalbkem, se ovšem bude stále jednat o velkou událost.

Přechod na procesory ARM znamená hned několik významných proměn. Apple bude díky němu schopen vyvíjet vlastní procesory zcela na míru svým potřebám a designu počítačů, takže nebude muset čekat na Intel a přizpůsobovat se jeho technologiím. V praxi se jako důsledek očekává jak nárůst výkonu, tak snížení energetických nároků čipů. Zkrátka to, co se Applu díky vlastním čipům daří v iPhonech, iPadech i hodinkách.

Zejména MacBooky se ostatně poměrně často potýkají s přehříváním při delší vysoké zátěži procesoru. Pro kancelářské aplikace to nepředstavuje problém, náročnější uživatelé pracující s grafikou nebo videem ale na limity drahých laptopů mohou narážet relativně snadno. Z iOS zařízení naproti tomu dlouho dobře víme, že se příliš nezapotí ani při nejvyšší zátěži a mohou přitom být velice tenká. Výkon iPadů Pro překračující většinu laptopů (a někdy i MacBooky) ostatně Apple rád zmiňuje.

Macy s procesory ARM, které Apple pojmenoval Apple Silicon, jsou ovšem důležitou zprávou i pro zmíněné méně náročné uživatele. Zatímco nyní se MacBooky chlubí (víceméně) celodenní výdrží na jedno nabití, úspornější hardware by to mohl výrazně prodloužit až na hodnoty dříve zcela nemyslitelné.

apple-silicon-tim-cook-wwdc2020

Foto: Apple

Tim Cook představuje Apple Silicon, nové procesory pro počítače Mac

Právě představení méně výkonného laptopu s dlouhou životností baterie očekává velká část novinářů, kteří se k tématu vyjádřili. A nový počítač naznačuje i rozšířená realita ukrytá v pozvánce, která ukazuje vyklápějící se logo, jak ho známe z víka jablečných počítačů. Ostatně Tim Cook už na WWDC říkal, že první počítač s novými čipy představí do konce roku.

Prozatím ale zůstávají prakticky jakékoliv detaily o obsahu chystané keynote skryty. I když se v posledních letech stalo tradicí znát podobu i vlastnosti třeba nových iPhonů i měsíce před oficiálním představením, Apple si tentokrát vše úspěšně pohlídal. Je otázka, zda důvodem k tomu není malá produkce, kvůli níž bychom si na první počítač firmy s vlastním procesorem museli počkat. A také není vyloučeno, že k únikům ještě dojde.

bigtech2

Přečtěte si takéTechnologičtí obři prožili masivní kvartály. Amazon ztrojnásobil zisk a na vlně jedou i Facebook, Google a AppleTechnologičtí obři prožili masivní kvartály. Amazon ztrojnásobil zisk a na vlně jedou i Facebook, Google a Apple

Ať už ale Tim Cook příští týden odhalí cokoliv, v průběhu následujícího roku (případně následujících let) má na novou architekturu přejít celé portfolio, tedy MacBooky Air, MacBooky Pro, Mac Mini, iMac, a dokonce i Mac Pro. Apple se tím vydává plnou parou vstříc budoucnosti a bude zajímavé sledovat, zda tak vyvolá poprask v už déle spíše iteračním vývoji počítačů.

Z dalších produktů, které se v souvislosti s listopadovou keynote opět skloňují, jsou již „staří známí“. Již delší dobu se spekuluje například o náhlavních AirPods Studio nebo AirTags, miniaturních přívěscích pro rychlé nalezení věcí. Spolu s nimi se mluvilo také o menším HomePodu, který Apple skutečně představil minulý měsíc.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym