Z Albertova až na Národní. Český průvodce SmartGuide ukazuje souvislosti předrevolučních událostí v nové trase

listopad2

Foto: SmartGuide

SmartGuide připomíná události 17. listopadu 1989 speciální trasou

0Zobrazit komentáře

Setkání na Albertově, odtud k rotundě sv. Martina, na Rašínovo nábřeží a poté až na Václavské náměstí. Cesta však končí na Národní a ti, kdo nestihli včas utéct, schytali v Mikulandské několik pořádných ran obuškem, známým též jako vuml, tedy „vulkanizovaný učitel marxismu a leninismu“.

Pro někoho se jedná jen o výčet míst v Praze, jiným při jejich jmenování v tomto pořadí okamžitě vyskakují na mysl události, které otevřely tehdejšímu Československu cestu ke svobodě. A přesně tyto události si nyní lze z tepla svého domova připomenout díky nové trase v průvodci do mobilních zařízení SmartGuide.

Jak významný je pro Českou republiku 17. listopad 1989 a události, které se před 31 lety odehrály v pražských ulicích, snad ani není potřeba zdůrazňovat. Bohužel zejména mladá generace se začíná revolučním létům natolik vzdalovat, že jim pojmy jako Albertov, Národní třída a další místa evokují jen samotné lokace bez jakýchkoliv historických souvislostí.

Průvod na Národní třídě

Mnoho z nich bohužel často ani netuší, jaké události se s datem 17. listopadu roku 1989 pojí. Proto se SmartGuide rozhodl tomuto osudovému dni věnovat celou jednu průvodcovskou trasu, během které si lze události tohoto dne připomenout.

Multimediální průvodce provede každého zájemce trasou vedoucí z Albertova až na Národní třídu, kterou v roce 1989 procházeli studenti uctívající památku Jana Opletala. Během procházky, kterou lze vzhledem k aktuální situaci absolvovat virtuálně z poklidu domova, si může uživatel prohlédnout dobové fotografie a vyslechnout si komentáře pamětníků.

Mimo důležitých míst, kudy procházeli přímo studenti, přibližuje trasa i místa, která jsou pro události tohoto dne neméně důležitá, i přesto, že sem dav vůbec nezavítal. Jedním z nich je i bývalá budova Správy SNB, kde se rozhodlo o spuštění akce Student, při níž byly do ulic nasazeni stovky příslušníků VB a SNB.

SmartGuide na přípravě této prohlídkové trasy spolupracoval s iniciativou Díky, že můžem. Ta pravidelně pořádá akce připomínající listopadové události, díky čemuž mohla poskytnout řadu cenných rad, co by takovýto průvodce rozhodně neměl opomenout.

mart-guide-17-listopad2

Komentáře prohlídky si lze buďto číst, nebo si poslechnout z audiozáznamu

„Kvůli závažnosti epidemiologické situace jsme se rozhodli zrušit veškerý plánovaný program na Národní třídě a celou oslavu přesunout do online prostředí,“ říká Daniel Peřina z Díky, že můžem.

„Virtuálního průvodce jsme společně se SmartGuide připravili tak, aby si lidé mohli celou trasu virtuálně projít, poslechnout si komentáře pamětníků a doplnit si informace o tomto významném dni, aniž by opustili svůj byt nebo dům. Jakmile to vládní nařízení dovolí, bude možné navštívit místa i osobně a využít tak průvodce plnohodnotně, a to kdykoliv, třeba i o měsíce později,“ dodává.

rubes-mikulka

Přečtěte si takéJanek Rubeš a Honza Mikulka odchází ze Seznamu. Oblíbené duo z Prahy se s novým kanálem na YouTube vrací ke kořenůmJanek Rubeš a Honza Mikulka odchází ze Seznamu. Oblíbené duo z Prahy se s novým kanálem na YouTube vrací ke kořenům

Další trasu spojenou s demokratickými událostmi v Československu pro SmartGuide připravilo i Muzeum paměti 20. století. Trasa nese název Únor 48 a připomene momenty, během kterých tehdejší Československo sevřely spáry komunistického režimu. Podobných tras chce SmartGuide do budoucna nabízet celou řadu, přičemž jedna taková by měla připomínat osud Milady Horákové a dalších politických vězňů.

Společnost tím reaguje na problematické cestování do zahraničí, na které se v minulosti soustředilo daleko více než na Českou republiku. Proto od srpna tohoto roku přibylo v aplikaci na tři desítky nových destinací, které lze díky SmartGuidu lépe poznat.

Zprostředkovaná trasa ovšem není jediným způsobem, jak si virtuálně připomenout 17. listopad 1989. Již v minulém roce si bylo možné nechat jednotlivé okamžiky předrevolučních událostí připomínat aplikací Svobodu! vyvinutou českým studiem Ackee, která je stále dostupná pro majitelé zařízení s iOS. Ráno jsme navíc psali o interaktivní výstavě od Googlu, která zásadní historické momenty ukazuje v dobových fotkách a podobně.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym