Ze vztahových zpráv zveřejněných duem Ester&Josefina je seriál. Je fajn vědět, že nejsme sami, říká Ester Geislerová

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

ester-boxed

Foto: Mall.tv

Ester Geislerová stojí za populárním projektem Ester&Josefína

0Zobrazit komentáře

Kdy jindy vydat seriál o vztazích nahlížených perspektivou elektronických zpráv než v době pandemie. Ať už vládnou nařízení nebo dobrovolná karanténa, romantické interakce se značně komplikují, rozhodně to ovšem neznamená, že mimo koronavirovou éru je všechno v pořádku. Známé duo Ester&Josefina to už dlouho mapuje zveřejňováním skutečných zpráv a nyní podle nich vzniklo také osm krátkých epizod seriálu Terapie sdílením na Mall.tv.

Základní koncept je jednoduchý: z tisíců skutečných zpráv, které lidé dvojici influencerek poslali, Ester Geislerová a její kolegové vybrali několik sugerujících to nejzajímavější pozadí. Podle nich postupně vznikly krátké fikční epizody, věrohodně a humorně zachycující možnou historku na téma nástrah, složitostí, neporozumění i bizarností milostného života v moderním světě.

Například premisou prvního dílu s názvem Přidat si Alenu je jediné, snad bezmyšlenkovité kliknutí na Facebooku, když jeden z hrdinů přijal (nebo poslal?) žádost o přátelství kolegyně své přítelkyně. Výsledkem nejednoznačných motivací je ale až obsedantní vyptávání a rychlé zamotání celé situace pro všechny zúčastněné. Iracionálnímu chování postav je snadné se smát, zároveň však bude většině diváků dobře známé z osobních zkušeností.

terapie-sdilenim

Foto: Mall.tv

Ester Geislerová, Johana Ožvoldová a Karel Spěšný, tvůrci seriálu Terapie sdílením

V centru jsou vždy sociální sítě nebo digitální interakce, které amplifikují některé vztahové problémy a vytvářejí nové. „Sociální sítě bezesporu změnily náš svět v mnoha oblastech a samozřejmě se to dotklo také komunikace a vztahů,“ zmiňuje Ester Geislerová pro CzechCrunch. Fenomény jako ghosting existovaly už dříve, jen se neobjevovaly tak často jako na dnešních online seznamkách. Nový seriál, u nějž je Geislerová autorkou námětu, projevy takových změn podává humornou formou.

Ačkoliv příběhy jednotlivých dílů vychází z fantazie, námětem jsou vždy reálné zprávy. „Když jsme se scházeli se spoluautory Terapie sdílením Johanou Ožvoldovou a Karlem Spěšným, vybrali jsme zhruba šedesát dějotvorných zpráv, které jsme poslali scenáristům pro inspiraci,“ popisuje Geislerová.

Následoval delší proces, v němž se mluvilo o cílech projektu, vybíralo z mnoha dalších (ne)romantických konverzací nebo vyzývalo fanoušky, aby posílali nové pro specifické situace. Není snad třeba poznamenávat, že v žádné fázi se nepotýkali s nedostatkem námětů.

„Scenáristé mi občas, jako takové esemeskové Wikipedii, volali, zda si nepamatuji zprávu na téma nepovedené rande a podobně,“ dodává s úsměvem spoluautorka seriálu, který letos vyhrál cenu na českém festivalu Serial Killer. Jakmile si ale byla jistá, že mají stejné kreativní záměry jako ona, sama se obrátila k dalším věcem.

mall-tv-terapie-sdilenim-jenofeva-bokova-denisa-baresova

Foto: Mall.tv

Jenovéfa Boková a Denisa Barešová v Terapii sdílením

Projekt Terapie sdílením, který přesahuje stejnojmenný seriál, původně začal před třemi lety kolekcí tematických triček. Snahou přitom bylo dát lidem frustrovaných ze vztahů odvíjejících se z velké části na displejích najevo, že v tom nejsou sami. Když ti naopak začali sdílet své zkušenosti a zprávy, instagramový účet projektu Ester&Josefina začal růst až do současné formy, kdy přesahuje 300 tisíc sledujících.

Moderní technologie ve vztazích jako pomoc i prokletí

Postupně pod souhrnným názvem Terapie sdílením vznikla kniha, audiokniha, živé přednášky, kolekce textilu a na začátek prosince se chystá i audio seriál. Pro webovou sérii navázala Ester z instagramové dvojice spolupráci s ředitelem Festivalu krátkých filmů Praha a dramaturgem Karlem Spěšným, hlavní supervizorkou se pak stala režisérka Johana Ožvold.

Ta chtěla v několikaminutových epizodách, z nichž přímo režírovala dvě, diváky jak pobavit, tak poukázat na jejich vlastní roli v chaosu digitálních vztahů. „Popravdě mě překvapovaly víc reakce na esemesky než zprávy samotné. Chtěla jsem tohle vymezování obrátit a poukázat na to, že součástí hloupé komunikace na chytrých telefonech jsme všichni,“ říká Ožvold a Geislerová k tomu dodává, že se seriálem chtějí i „donutit diváka zapřemýšlet nad tím, jak by se v takové situaci zachoval sám“.

terapie-sdilenim-mall-tv-eva-josefikova-tomas-havlinek

Foto: Mall.tv

Eva Josefíková a Tomáš Havlínek ztvárnili hrdiny prvního dílu Terapie sdílením

Na otázku, zda pandemie stav vztahové digitální komunikace zlepšila, nebo naopak, odpovídá nejednoznačně. „Některá nedorozumění se kvůli absenci neverbálních projevů mohou prohlubovat, ale na druhou stranu máme příležitost naučit se s možnostmi i omezeními technologií lépe pracovat,“ vysvětluje Geislerová. Je přitom ráda, že tytéž technologie umožňují se o daných tématech snadněji bavit.

Obecný projekt Terapie sdílením vedle smíchu nad lidskými romantickými nedostatky dopomáhá i k serióznějšímu cíli, totiž šíření osvěty o extrémnějších projevech vztahových problémů. Ester Geislerová se ve spojitosti s tím stala ambasadorem aplikace Bright Sky pro oběti domácího násilí, jehož míra v době karantény výrazně vzrostla.

Zatímco se tedy bavíme chlápkem, co se snaží půjčit telefon pro napsání sprosté zprávy, měli bychom mít na paměti také preventivní funkci zesměšňování potenciálně vypjatých situací.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym