Alza do Česka jako první přivezla robopsa od Boston Dynamics. Jmenuje se Dášenka a přinese vám nákup

Filip HouskaFilip Houska

alza-spot

Foto: Alza

Alza si pořídila robotického psa Spot od Boston Dynamics

0Zobrazit komentáře

Americká společnost Boston Dynamics dělá v posledních letech na poli moderních robotů velké pokroky a skvělým příkladem je její robotický pes Spot. Ten sice může vypadat poněkud děsivě (zejména když je v pohybu), ale minimálně podle videí můžeme vidět, že zvládne být užitečným pomocníkem ve skladech nebo na cestách. Teď jeho schopnosti vyzkouší i Alza, kde si ho mohou prohlédnout i zákazníci.

Jednička tuzemské e-commerce scény, jež v letošním roce nevídaně roste, je vůbec první firmou, které se značku Boston Dynamics podařilo do České republiky dostat. Předběhla tak i vědecký tým z ČVUT, který zrovna tento týden oznámil grant od americké armádní agentury DARPA, z něhož si plánuje pořídit i tyto robopsy.

„V Alze máme rádi inovace a chceme být těmi, kdo nová témata otevírá. I proto jsme nesmírně rádi, že se nám celosvětově známou značku podařilo do České republiky přivést, věříme totiž, že robotika bude stále populárnější a užitečnější. Příkladem mohou být stále oblíbenější robotické vysavače nebo sekačky,“ uvádí Jan Sadílek, marketingový ředitel Alzy.

Alza bude stejně jako Boston Dynamics ve svých laboratořích novou pomocnou sílu s robotickými schopnostmi testovat pro co nejideálnější využití v různých prostředích a situacích. Metr dlouhého a více než třicet kilogramů těžkého robota chce vyzkoušet hlavně pro donášení objednávek k zákazníkovi nejen na pobočce, ale i do jeho bytu.

alza-spot2

Foto: Alza

Robotický pes Spot má místo hlavy kamery a další senzory

alza-spot3

Foto: Alza

Robot Spot se v Alze prochází s košíkem na hřbetu

Spot se totiž mediálně proslavil tím, že dokáže vcelku spolehlivě chodit po schodech, zvládne automaticky překonávat překážky a umí si svou robotickou rukou otevřít dveře. Nehledě na to, že může sloužit jako netradiční rikša a se svými soukmenovci dokáže utáhnout i náklaďák.

Fajnšmekry pak zaujme i jeho monitorovací vybavení, kterému vévodí několik kamer o rozsahu 360 stupňů, jeho nosnost okolo čtrnácti kilogramů a také voděodolnost. Co se baterie týče, ta má být snadno vyměnitelná a zvládne vydržet až devadesát minut provozu i v extrémnějších podmínkách.

Alza navíc vyzývá samotné zákazníky, aby se do testování zapojili. Na jejím Facebooku budou mít možnost navrhovat využití pro nového člena zeleného týmu, přičemž autor vybraného návrhu získá šanci se do reálného testování zapojit a Spota, které Alza pojmenovala Dášenka, vyzkoušet.

Pro oblíbený český e-shop jde zároveň o novou příležitost, jak lidem ukázat, že chytří roboti se dřív nebo později stanou běžnou součástí našich životů. A nemusí jít přitom o běžné spotřebiče. Také proto navázal spolupráci s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT s cílem lépe prozkoumat možnosti praktického využití robotiky v logistice i domácnostech.

Novinky nedávno oznámila také společnost Boston Dynamics, která nyní spadá pod automobilku Hyundai, jež v ní drží 80% podíl. Dříve patřila Googlu či japonskému Softbanku, ale prozatím se z jejích robotů nepodařilo vytvořit úplně fungující byznys. Minimálně psovitého Spota si již lze oficiálně koupit za v přepočtu 1,8 milionu korun, čehož nyní využila i Alza.

boston-dynamics

Foto: Boston Dynamics

Robotický pes Spot od Boston Dynamics

Diskuze (0)

Novinka

Anonym