Když pustíte roboty na parket. Robotický tanec od Boston Dynamics fascinuje a děsí zároveň

Filip HouskaFilip Houska

boston-dynamics-2

Reprofoto: Boston Dynamics/YouTube

Koordinovaný tanec robotů od Boston Dynamics

0Zobrazit komentáře

Umí sprintovat, zvládnou dělat gymnastiku, občas vyhodí nějaké salto vzad, v případě nutnosti otevřou dveře nebo s trochou pomoci odtáhnou celý náklaďák. Ačkoliv se vám tyto činnosti mohou dohromady zdát trochu zmatečné, perfektně zapadají do schopností pokročilých robotů od Boston Dynamics, kteří nyní zakončují letošní rok dalším pozoruhodným kouskem.

Inženýři ze slavné americké robotické firmy, ve které nově drží většinový podíl automobilka Hyundai, se rozhodli, že jednotlivé přednosti svých robotů propojí v tematickém tanečku. Na parket proto vzali dva humanoidy Atlas, ikonického robotického psa Spota, kterého má ve svém zaměstnaneckém repertoáru i Alza.cz, a pojízdnou robotickou ruku Handle.

Celé zhruba dvouminutové taneční představení načíná Atlas. Ano, ten robot, který zvládne běhat po venku, přeskakovat překážky a nahánět hrůzu blízkému okolí. Právě on svými ladnými pohyby naladil potřebnou atmosféru vztahující se k oblíbené písničce Do You Love Me? od The Contours. Brzy však dorazili jeho věrní parťáci.

boston-dynamics-1

Reprofoto: Boston Dynamics/YouTube

Roboti od Boston Dynamics dorazili na taneční parket

Nejprve na scénu přispěchal jeho soukmenovec, se kterým si střihl krátký, pěkně koordinovaný taneční duet. Následně přiběhl žlutý robopes Spot, prodávající se za v přepočtu 1,8 milionu korun, aby do rozjeté show přinesl pár „zvířecích“ kreací. Ani on se nenechal zahanbit a svými pohyby, které fascinují přesností a poněkud děsivým dojmem, zajímavě doplnil celý výstup.

A aby toho nebylo málo, na konec se připojila i robotická ruka na kolečkách, známá jako Handle. O ní sice není v médiích tolik slyšet, ale jak ukazuje popisované video, její budoucnost nemusí být jen ve skladech mezi krabicemi a regály. Součástí vystoupení jsou i prostřihy, kdy různí roboti tancují naproti sobě a vzájemně se prolínají. Skoro by šlo říct, že jde až o počítačovou grafiku.

Právě ohledně toho, zda je taneční video podvrh vytvoření pomocí CGI efektů, se strhla menší debata, do které se připojil i Elon Musk. Ten na svém Twitteru píše, že „o CGI nejde“, čímž vyjádřil podporu jak Boston Dynamics, tak těmto pokročilým robotickým potvůrkám. Posun, který za posledních několik let udělaly, je vskutku pozoruhodný.

Pokud tedy před skromnými oslavami příchodu nového roku (za dodržování hygienických pravidel a vládních nařízení) hledáte nějakou netradiční taneční inspiraci, video od Boston Dynamics, které za dva dny zhlédlo už přes deset milionů lidí, stojí za to.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym