Někteří žáci jsou stále offline. Iniciativa Učíme online od Česko.Digital už pomohla 500 školám a pořádá sbírku na počítače

Jiří SvobodaJiří Svoboda

cesko-digital

Foto: Natalia Bubochkina

Eva Pavlíková, Radka Horáková a Jakub Nešetřil z Česko.Digital

0Zobrazit komentáře

Projekt Učíme online vznikl v začátcích nouzového stavu doslova za pár dní. Od začátku pandemie koronaviru a s ní spojenou ztíženou situací ve vzdělávání pomáhá s přechodem škol i žáků na online výuku. Ani po deseti měsících však práce neubývá, a tak nyní projekt pod taktovkou Česko.Digital pořádá také vánoční sbírku na často zoufale chybějící techniku.

Učíme online, nyní pod vedením projektového manažera Miroslava Vysušila, pomohlo jen za první měsíc 170 školám s překlopením do online režimu. Dnes už toto číslo přesáhlo pětistovku, a to i díky stovkám dobrovolníků, kteří se do projektu zapojili na různých frontách. Učitelé si zároveň nadále vyměňují zkušenosti na webinářích, celkem jich bylo už přes čtyřicet.

Ačkoliv si tým Učíme online přes léto trochu oddychl, na podzim se celý kolotoč roztočil znovu. Ukázalo se, že online výuka se ještě ani zdaleka nedostala v uspokojivé formě do všech koutů Česka.

Podle projektu Evropa v datech se na jaře neúčastnilo online výuky více než 200 tisíc žáků českých základních a středních škol. Česká odborná společnost pro inkluzivní vzdělávání evidovala dokonce 10 tisíc dětí, s nimiž se během první vlny koronaviru nepodařilo školám vůbec navázat kontakt.

ucimeonline1

Foto: Č.D / CzechCrunch

Sbírka projektu Učíme Online

Mezi hlavní důvody se řadí právě technické problémy – buď chybělo připojení k internetu, nebo k dispozici vůbec nebyl ani počítač. Podle Česko.Digital navíc i teď převyšuje poptávka nabídku. Nedostatečné počty jsou nejen na straně škol, ale i konkrétních rodin.

Do problémů se po přechodu na online výuku dostaly nejen sociálně slabší rodiny či například matky samoživitelky, ale také rodiny, které mají více školou povinných dětí. I po několika měsících online výuky evidujeme poptávku po vyšších stovkách kusů počítačů,“ říká spoluzakladatelka Česko.Digital Eva Pavlíková.

Problémy s technikou i internetem

Od jara tým kolem Pavlíkové zprostředkoval darování více než tisícovky počítačů za pomoci partnerů a nyní se obrací s prosbou i na veřejnost. Vánoční sbírka s názvem Letos vzdělání, příště ponožky má za cíl vybrat 300 tisíc korun. Vybrané peníze poputují jak na kompletní sady počítačů, tak třeba na příslušenství, jako jsou webkamery, sluchátka nebo klávesnice.

Celkem osmatřicet firem přispělo do Učíme online například svými vyřazenými počítači. U některých je ale třeba z bezpečnostních důvodů vyměnit pevné disky, což náklady pochopitelně zvyšuje. Co se týče peněz, k dnešnímu ránu bylo vybráno téměř 65 tisíc korun.

„Do sbírky nám často přicházejí nekompletní počítače. Chybí jim klávesnice, myš nebo kamera. Protože je dětem nemůžeme darovat v tomto stavu,  chybějící příslušenství pořizujeme. Často se pak jedná o první počítač v domácnosti, který tak může rodině doslova změnit život,“ dodává Pavlíková.

Česko.Digital, respektive Učíme online, není jedinou organizací, která podobné sbírky v těchto dnech pořádá. Sbírku nazvanou Daruj notebook, která propojuje školy s dárci již nepoužívané techniky, pořádá Český červený kříž. Nadaci České spořitelny s společně s Člověkem v tísni se podařilo zapůjčit notebooky do 150 rodin. Svou sbírku techniky pořádala i Česká pirátská strana.

Projekt Učíme online rozšířil své aktivity i směrem ke zprostředkování internetového připojení v potřebných rodinách. Na této aktivitě spolupracuje s více než třiceti neziskovými organizacemi.

avast-office-praha-hq-min

Přečtěte si takéPráce v Avastu se zásadně promění. Noví zaměstnanci se s ostatními ještě nepotkali a možná ani nepotkajíPráce v Avastu se zásadně promění. Noví zaměstnanci se s ostatními ještě nepotkali a možná ani nepotkají

Ačkoliv mají za sebou dobrovolníci z Učíme online turbulentních deset měsíců a jejich práce ještě nekončí, první ocenění už postupně přicházejí. Tým Evy Pavlíkové nedávno získal i prestižní cenu Eduína za inovace ve vzdělávání. Porota ocenila především komplexní reakci na nastalou situaci.

Tým Učíme online navíc chce být dlouhodobě hybnou silou pro inovace a digitalizaci českého vzdělávání a k současné podobě mu finančně pomohla Nadace České spořitelny. Mezi další projekty Česko.Digital se řadí třeba informační web Covid Portál nebo služba Nedlužím státu. Za vznikem celé dobrovolnické iniciativy stojí Jakub Nešetřil, s nímž jsme si o jeho misi povídali také v našem CzechCrunch Podcastu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym