Není důvod, aby ženy braly méně peněz než muži. Ve Femme Palette to pomáháme změnit, říká Lucie Neumanová v podcastu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

lucie-neumannova-boxed

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Lucie Neumanová, spoluzakladatelka platformy Femme Palette

0Zobrazit komentáře

Má za sebou studia u nás i v zahraničí a šest let ve světovém startupovém centru v Silicon Valley, odkud se vrátila s jasnou misí – pomáhat ženám v jejich kariéře. Třeba aby se nebály šlápnout do práce naplno nebo si říct o náležitou odměnu. „Snažíme se ženám pomoci, aby byly nejlepší v tom, co dělají,“ říká v CzechCrunch Podcastu Lucie Neumanová, spoluzakladatelka Femme Palette.

Několik štací v amerických startupech dalo věčně usměvavé podnikatelce mnoho. I díky tomu se nakonec pustila do vlastního byznysu a za oceánem také poznala všechny možné překážky, které často na rozdíl od svých mužských kolegů musí ženy překračovat. A jelikož se tato témata ve Spojených státech hodně řešila, rozhodla se je otevřít i v Česku.

„V Česku znamená být feministka pořád ještě něco hanlivého. Moderní feminismus je přitom hlavně o tom, že by žena měla mít možnost vybrat si takový život, jaký chce, aniž by ji za to společnost jakkoliv odsuzovala,“ popisuje Neumanová v podcastu, který si můžete pustit v přehrávači níže nebo ve vašich podcastových aplikacích, včetně Spotify, Apple Podcastů a Google Podcastů:

O čem dalším byla v podcastu s Lucií Neumanovou řeč?

***

Třicetiletá Neumanová se do Spojených států dostala nejprve jako studentka, ale následně už v Mekce startupů zůstala. „Pro zahraničního studenta jsou začátky těžké. Nejprve vůbec sehnat práci, a když ji seženete, tak jen pracujete, abyste si vůbec mohli dovolit bydlení,“ popisuje své začátky v Kalifornii a v podcastu svou americkou misi podrobně rozebírá.

Jako marketérka a později už i jako designérka prošla několika startupy a nakonec zakotvila ve Springboardu, který se věnuje vzdělávání lidí v různých technologických oborech. Zároveň se pohybovala v komunitě, kde se stále více řešila témata jako genderová rovnost či rovné platy, a tak do sebe vše zapadlo.

„Hlavní inspirace pro založení Femme Palette byla právě z Ameriky, kde jsem viděla, jak lze jinak přistupovat ke vzdělávání, mentoringu a dalším aktivitám,“ říká Neumanová, která platformu založila s Klárou Holíkovou a společně se vydaly na misi pomáhat ženám v rozvoji, ať už to v jejich fázi kariéry znamená cokoliv.

Sama Neumanová říká, že toho už sama zejména v San Francisku zažila hodně a udělala spoustu chyb, které chce předávat dál, aby se jich ostatní vyvarovali. A hlavně se nebáli. Jedním z častých problémů je totiž i ze zkušenosti ve Femme Palette takzvaný impostor syndrom, kdy je člověk přesvědčen o vlastní neschopnosti, byť k tomu objektivně nemá důvod.

lucie-neumannova2

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Lucie Neumanová, spoluzakladatelka platformy Femme Palette

„Ženy bývají skromné, nedokáží přesně ohodnotit svou cenu. Kdyby věděly, kolik na stejné pozici vydělávají muži, tak by se nebály říct si o víc,“ zmiňuje Lucie Neumanová další problém týkající se platových rozdílů mezi ženami a muži. Ví o čem mluví, protože si pamatuje, jak se cítila, když zjistila, že její kolega vydělává na stejné pozici o několik tisíc eur víc. „To člověka naštve,“ říká dnes již s úsměvem.

Právě s těmito zkušenostmi a dalšími mentory, které mají velké zkušenosti z byznysu, nyní ve Femme Palette pomáhá dalším kolegyním, aby se nebály a šly si za svými cíli. Co si myslí o diverzitě ve firmách a kvótách? Proč je důležité, aby ve vedení firem nebyli jen bílí muži středního věku? A nemají vlastně muži často podobné problémy jako ženy?

O tom všem mluvíme s Lucií Neumanovou v novém díle CzechCrunch Podcastu, který najdete online jak na Spotify, Apple Podcastech nebo Google Podcastech, tak ve svých oblíbených podcastových aplikacích.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym