Práce s daty na lepší úrovni než Google Sheets, ale dostupnější než CRM. Český nástroj Tabidoo zaplňuje mezeru na trhu

Peter BrejčákPeter Brejčák

dsc04396-2-min

Foto: Tabidoo

Tým Tabidoo: Jan Pinďák, Jan Zedník, Michal Čumpelík, Pavel Hruschka v prostorách WorkLounge

Lidé i firmy obecně pracují s daty na několika úrovních. V té nejnižší si vystačí s papírovým notesem, ve větším objemu se přesunou do Excelu nebo Google Sheets, a pokud jde do tuhého, přesouvají se na různé účetní, skladové či rovnou CRM systémy, často vyvíjené na míru. Právě mezi posledními dvěma úrovněmi však ještě existuje prostor, který se snaží zaplnit český nástroj Tabidoo.

„Jsme mezi dvěma světy na úrovni, kdy firmě nestačí Excel nebo Sheets, protože je to tragédie, ale zároveň nechce platit stovky tisíc nebo miliony za vývoj nástroje na míru a jeho údržbu. A majitelé menších firem si nekoupí robustní CRM, protože 90 procent funkcí v něm nevyužijí,“ přibližuje spoluzakladatel Tabidoo Michal Čumpelík v rozhovoru pro CzechCrunch.

Jak ale pětačtyřicetiletý programátor na rovinu přiznává, na trhu obecně bojují s neznalostí, že taková kategorie nástrojů pro online evidenci dat vůbec existuje. Situaci Čumpelík přirovnává k e-shopovým řešením – když si chce někdo založit e-shop, ví, že mu stačí stáhnout si existující template, nasadit vlastní logo a do pár hodin může prodávat.

„Tohle všichni vědí. Stejně tak, že si mohou data nasázet do Sheets. My pořád musíme vysvětlovat, že vůbec existuje segment, kdy si lidé pomocí nástroje mohou bez znalostí programování a během několika hodin vytvořit například skladové hospodářství, přesně sobě na míru,“ popisuje Čumpelík.

tabidoo-on-screen-min

Foto: Tabidoo

Nástroj Tabidoo

Je to jednoduché jak tabulka v Excelu, ale máte k dispozici přístupová práva, historii a samozřejmě struktura a kvalita dat je úplně jinde,“ vyjmenovaná dále Čumpelík základní funkcionality Tabidoo, za nímž oficiálně stojí společnost Cork Solutions.

Tabidoo funguje jako SaaS cloudový databázový systém, který firmám pomáhá uspořádávat svá data s možností tvorby různých aplikací jako zmiňované skladové hospodářství. Oslovuje tím zejména malé a střední firmy, ale i větší jako například Dr. Max, Miomove, Hanák centrum či Faurecia.

„Hledali jsme uživatelsky přívětivé řešení pro správu našich dat a Tabidoo nám nabídlo služby na míru. Těší mě, že jakožto česká, původně nefiremní nadace spolupracujeme s českou firmou a toto partnerství nás oboustranně posouvá dále,“ pochvaluje si Taťána Plecháčková, ředitelka Nadace rozvoje občanské společnosti.

Dohromady Tabidoo aktuálně používají stovky uživatelů, část z nich přitom využívá freemium verzi, v jejímž rámci jsou k dispozici všechny funkcionality s jediným omezením v objemu dat. Většina uživatelů je přitom ze zahraničí, český a slovenský trh tvoří jen přibližně třetinu. Nástroj je lokalizovaný do dalších jazyků jako angličtina, francouzština nebo polština.

„Teď zrovna pracujeme na arabské lokalizaci. Takže celá obrazovka v režimu zprava doleva. Docela nás to baví, podle zpětné vazby dokáže být práce s Tabidoo atraktivní i pro různé integrátory systémů. Díky platformě lze dodat evidenční systém na míru v podstatě okamžitě a při velmi malých nákladech,“ říká Čumpelík.

Nápad na vytvoření podobného nástroje vznikl před čtyřmi lety, kdy Čumpelík společně s Pavlem Hruschkou a Janem Zedníkem ještě v předchozím zaměstnání jako programátoři vyvíjeli evidenční systémy na míru.

„Bylo to dokola to samé, od rána do večera, jeden systém jako druhý,“ popisuje Čumpelík důvody rozhodnutí vytvořit vlastní framework, na jehož základě by byla tvorba těchto systémů mnohem jednodušší, rychlejší, a tím pádem pro klienty také levnější.

„První myšlenka vznikla už v roce 2016, kdy jsme začali dělat vývoj po večerech, v podstatě bez žádného tlaku. Pak jsme se přesunuli do kanceláře, což už taková pohodička nebyla,“ vzpomíná spoluzakladatel firmy. Opravdový vývoj Tabidoo následně začal v roce 2018, kdy se na trh dostala testovací verze nástroje a ve spolupráci s prvními klienty probíhalo aktivní testování a sbírání feedbacku.

mams1

Přečtěte si takéPropadly jablkům a novým postupům. Dvě Michaely bodují se zdravým sektem, který v Česku nemá obdobyPropadly jablkům a novým postupům. Dvě Michaely bodují se zdravým sektem, který v Česku nemá obdoby

Zpětná vazba přitom pětičlenný tým, jenž za vývojem Tabidoo stojí, pohání v programování dalších funkcionalit doteď. Jednou z nejvýraznějších bylo například propojení s Integromatem a Zapierem, což na základě API umožňuje vytvářet integrace s více než 750 dalšími aplikacemi.

V poslední době pak v nástroji přibyla například funkce tzv. public form, kdy i nepřihlášený uživatel se získaným linkem dokáže vkládat nová data, objednávky či požadavky. Do dvou měsíců si navíc budou uživatelé moct definovat vlastní operace (workflow), tedy že pomocí časového nebo jiného spouštěče nastane vykonání uživatelem definovaných akcí. To pomůže vytvářet automatizovanější systémy a procesy a uživatelům umožní naplňovat základní poslání Tabidoo – šetřit čas.

„Lidé pořád říkají, že nemají čas a nestíhají, protože se například musí věnovat několik hodin denně třídění rozbitých dat v Excelu. Pokud by si ten čas našli, ať už s námi nebo jiným řešením, věci si nastudovali a zorganizovali, dokázali by tyto hodiny ušetřit a věnovat se opravdu důležitým věcem, tedy jádru svého byznysu,“ dodává Čumpelík.

Partnerem článku a celého CzechCrunche je společnost Cork Solutions. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.