Seznam po Googlu žádá 9 miliard korun jako náhradu škody. Bránil nám dostat naše aplikace do Androidu, tvrdí

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

zima-seznam

Foto: Seznam

Pavel Zima, místopředseda představenstva Seznam.cz

0Zobrazit komentáře

Česká internetová jednička se pouští do velkého boje s Googlem. Po svém konkurentovi nejen na poli vyhledávačů, kterému v Česku dlouhé roky jako jeden z mála hráčů po celém světě úspěšně odolávala, požaduje uhrazení částky přesahující 9 miliard korun jako náhradu škody. Seznam.cz tvrdí, že Google omezoval hospodářskou soutěž.

Zatímco v drtivé většině zemí světa, kde je dostupný, Google vládl už před lety, Česko bylo jedním z mála ostrůvků, kde se americkému technologickému obrovi ovládnout celý trh tak jednoduše nepodařilo. Seznam se svým vyhledávačem a dalšími online službami dlouho odolával, a přestože je jeho pozice nadále poměrně silná, představuje Google příliš velké sousto.

Jeden z důvodů je podle Seznamu v tom, že Google omezoval hospodářskou soutěž v oblasti služeb všeobecného internetového vyhledávání. Podle tuzemské internetové jedničky je způsobená zneužíváním dominantního postavení Googlu na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android.

„Na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2018, které potvrdilo, že se společnost Google dopustila porušení předpisů Evropské unie na ochranu hospodářské soutěže, nyní žádáme náhradu škody, která nám vznikla při snahách o rozšiřování našich aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android,“ vysvětluje místopředseda představenstva Seznam.cz Pavel Zima.

Seznam po Googlu požaduje částku 9,072 miliardy korun, kterou si nárokuje na základě odhadu zahraničních ekonomických znalců za roky 2011 až 2018. „Bude to náročné, ale jinou cestu nevidím. Budeme bojovat o náhradu škody za to, jak nám Google sofistikovaně bránil dostat naše aplikace a služby do systému Android,“ doplnil Zima na Twitteru.

V Seznamu odhadují, že jejich podíl na trhu všeobecných vyhledávacích služeb je na 25 procentech. Vedle vyhledávače provozuje Seznam, za nímž stojí zakladatel Ivo Lukačovič, také služby internetové reklamy, reklamní monetizace a agregace a prezentace mediálního obsahu, což mu v roce 2019 přineslo tržby ve výši 4,69 miliardy korun.

michal-feix-scaled

Foto: Seznam

Michal Feix, jednatel společnosti Chronos Consulting

Googlu nyní Seznam zasílá předžalobní výzvu, v rámci které požaduje uhrazení zmínění částky do 30 dnů. Jinak bude připraven zahájit vymáhání soudní cestou a pustit se do souboje s Googlem po vzoru mnoha dalších firem a států. Tlak na Google stejně jako na další velké technologické hráče v čele s Facebookem či Applem se totiž stupňuje a jejich potenciální antimonopolní postavení a s tím spojené praktiky jsou pod stále větším drobnohledem.

„Jde zejména o nedovolené podmiňování přístupu k aplikačnímu obchodu Google Play využíváním vyhledávacích produktů Google na mobilních zařízeních, dále o pobídky Googlu vůči výrobcům těchto zařízení na předinstalace vlastních aplikací na úkor konkurentů a v neposlední řadě o bránění ve vývoji a distribuci konkurenčních operačních systémů Android,“ popisuje případ Googlu Michal Feix.

Jednatel společnosti Chronos Consulting, která hájí zájmy Seznam.cz v Bruselu a má přípravu a koordinaci uplatňování tohoto nároku na starosti, dodává: „Google vytvořil sofistikovaný systém překážek, skrze který roky bránil Seznamu ve vstupu na trh a činil tak v rozporu s právem EU. V důsledku toho vznikla Seznamu škoda.“

Diskuze (0)

Novinka

Anonym