V Rockaway sází na blockchain. Úspěšně rozjeli nový fond, ve kterém chtějí mít na investice 100 milionů dolarů

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

viktor-fischer-rockaway3Insider

Foto: Rockaway

Viktor Fischer, šéf Rockaway Blockchain Fund

0Zobrazit komentáře

Přes dvě miliardy korun. Takovou palebnou sílu chce mít tuzemská investiční skupina Rockaway Capital ve světě blockchainu. V červnu proto spustila vlastní blockchainový fond, který se má stát největším v Evropě, a po třech měsících teď šéf celého projektu Viktor Fischer pro CzechCrunch hlásí, že vybraná je už desetina prostředků.

Blockchainu se v Rockaway právě pod dohledem dvaačtyřicetiletého Slováka věnují již delší dobu, ale Rockaway Blockchain Fund tomu dává nejen oficiální hlavičku, ale především zásadně rozšiřuje možnosti pro další rozvoj. Skupina Jakuba Havrlanta chce totiž své investice namířit nejen do startupů, ale také do venture kapitálových fondů.

„Povedlo se nám do Rockaway Blockchain Fundu naraisovat už 10 milionů dolarů, takže jsme po čtvrt roce existence fondu na desetině cílové částky. To je výborný úspěch, ze kterého mám radost,“ potvrzuje pro CzechCrunch Viktor Fischer. Cílem je dostat se během následujících dvou let na 100 milionů dolarů.

„Jedním z našich prvních investorů je Mike Arrington, legendární zakladatel TechCrunche a investor, který investoval do firem, jako je Airbnb, Uber nebo Pinterest. O ostatních investorech nesmím hovořit, ale jedná se většinou o osoby s vysokou hodnotou čistého jmění primárně z Česka, Švýcarska a Velké Británie,“ doplňuje Fischer.

Podle šéfa blockchainového fondu v Rockaway prý všechny investory spojuje to, že je zajímá digitalizace finančních služeb a také vysoký potenciál návratnosti. K tomu Fischer podotýká, že má jeho fond aktuálně nainvestováno do devíti startupů a pěti VC fondů zaměřených na blockchain, přičemž aktuální návratnost tohoto portfolia má být 100 procent.

Pomáhá i rekordní bitcoin

Ambicí Rockaway je v následujících čtyřech letech investovat jednak do čtyř desítek nadějných blockchainových startupů, ale také do deseti venture kapitálových fondů, které se touto technologií zabývají. Viktor Fischer tím chce zvýšit pravděpodobnost, že mu neunikne žádný zajímavý projekt.

„Každý z našich fondů bude mít v portfoliu 40 firem, takže dohromady budeme pokrývat zhruba 400 firem. A to už je dostatečně široký záběr na to, abychom trefili i další unicorny (firmy s hodnotou přesahující miliardu dolarů – pozn. red.),“ plánuje Fischer.

viktor-fischer-rockaway2

Foto: Rockaway

Viktor Fischer, šéf Rockaway Blockchain Fund

„Investovali jsme do špičkových fondů ze Silicon Valley, jako je například Polychain Capital nebo Pantera Capital. Co se týká projektů, jsou tam dva, které mi dělají opravdu radost – Terra.money a Solana,“ nechává nahlédnout do portfolia Fischer. Právě Solana již po posledním investičním kole statusu bájného jednorožce dosáhla a v Rockaway věří, že přibudou i další.

Plán Rockaway Blockchain Fund je pro následující roky takový: investovat 30 procent kapitálu do špičkových VC fondů a zbylých 70 procent kapitálu přímo do jednotlivých firem. Aktuálně je mezi stávající projekty a fondy v portfoliu rozděleno po pěti milionech, ale do budoucna Rockaway počítá s tím, že investice do fondů by měly být zhruba dvakrát až třikrát vyšší.

Sám šéf fondu vidí v blockchainu především dlouhodobý potenciál, aby změnil například stále ještě málo digitalizovaný sektor digitálních služeb. A byť ho samotného tolik nezajímá třeba nejznámější kryptoměna bitcoin (která stejně jako ostatní běží právě na blockchainu), tak přiznává, že její rekordní růst v poslední době pomáhá.

„Když roste cena bitcoinu, tak roste i objem obchodů na kryptoměnových burzách, které máme v portfoliu – to znamená, že rostou i jejich tržby a hospodářský výsledek,“ podotýká Fischer. To se týká například burzy Bitcoin Suisse, do níž Rockaway investovalo letos.

V pondělí navíc bitcoin prolomil absolutní rekord, když jeho hodnota vystoupala k téměř 20 tisícům dolarů (přes 430 tisíc korun) za kus. Fischer se ale soustředí na potenciál blockchainu jako takového, který nemusí být pouze o pohánění kryptoměn.

„Z dlouhodobého hlediska blockchain umožňuje digitalizaci finančních služeb, což je klíčové, protože podle studia McKinsey jsou firmy ve finančních službách oproti digitálním firmám, jako je Google, digitalizované jen na 30 procent,“ říká Fischer. Digitalizaci ve všech sektorech navíc akcelerovala pandemie, a tak v Rockaway letos zaznamenali více než 120procentní nárůst blockchainových řešení.

martin-louzecky-1

Přečtěte si takéZ letenského Stalinu až do Afriky, kde staví skateparky. Mosambik mě naučil, že je život skvělý, říká Martin LoužeckýZ letenského Stalinu až do Afriky, kde staví skateparky. Mosambik mě naučil, že je život skvělý, říká Martin Loužecký

Jde o mezinárodní platby, půjčky, pojištění nebo investice. Příkladem může být i zmíněný startup Terra, který mají na Kavčích horách, kde Rockaway sídlí, zainvestovaný. Terra je totiž platební měna pro e-commerce, s níž se měsíčně zaplatí zboží v objemu 300 milionů dolarů. Výhodou je, že umožňuje dostat platbu už za 6 sekund, přičemž poplatek je 0,6 %. U kreditních karet to může být až několik dní včetně několikanásobně vyššího poplatku.

„Představte si blockchain jako set 10 tisíc počítačů, které automaticky a v reálném čase počítají a posílají finanční transakce přes internet. Můžete například jednoduchou mobilní aplikací poslat platbu v dolarech v České republice do Argentiny okamžitě a levně – stačí vám jen smartphone a připojení na internet,“ dodává Fischer.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym