Ambiciózní byznysmenka, co vám obere babičku. I Care a Lot od Netflixu je divoká černá komedie o pozdním kapitalismu

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

ical-netflix2

Foto: Seacia Pavao/Netflix

Rosamund Pike v seriálu I Care A Lot od Netflixu

0Zobrazit komentáře

Rosamund Pike se v roce 2014 stala jednou z nejdiskutovanějších hereček roku díky postavě v thrilleru Zmizelá od Davida Finchera. Dokonce byla nominována i na Oscara. Od té doby se ale v podobně zajímavých rolích neobjevovala, ostatně jich ani mnoho nevznikalo. Příští měsíc se ovšem na Netflix chystá novinka Jako v bavlnce, která slibuje divokou jízdu s fascinující antihrdinkou. Poté, co postavila velký byznys na vykořisťování seniorů, se totiž musí utkat s mafií.

Ústřední téma Jako v bavlnce (I Care a Lot) by se klidně hodilo pro sociálně kritické drama. Rosamund Pike zde hraje zákonnou zástupkyni starých lidí, kterým se pod falešnou tváří milé a starostlivé ženy vetře do života. Jakmile získá právní kontrolu nad jejich majetkem, rozprodává ho a nechává si vyplácet obrovské odměny. Zejména v USA takové praktiky představují rozsáhlý problém.

V průběhu poslední dekády se v zámoří objevily tisíce případů, kdy senioři podlehli klamavým praktikám zákonných zástupců a přišli o veškeré svoje úspory. Vedle rozsáhlého článku v magazínu The New Yorker z roku 2017 k tématu vyšel i třeba dokumentární film na Netflixu v rámci druhé řady série Špinavý prachy (Dirty Money).

ical-netflix

Foto: Seacia Pavao/Netflix

Eiza Gonzalez, Dianne Wiest a Rosamund Pike v seriálu I Care A Lot

Režisér a scenárista J Blakeson v námětu jako pro srdceryvný oscarový film viděl trochu jinou příležitost. Pod ironickým názvem Jako v bavlnce vytvořil stylovou žánrovou jízdu, která se zaměřuje hlavně na zvrácenou mysl své antihrdinky a hledá, kam až je schopná pro dosažení svých cílů zajít. Podle recenzí z filmového festivalu v Torontu, kde měl film premiéru, se přitom společensky relevantní téma určitě nezlehčuje.

Snímek, který na Netflix dorazí 19. února, dává poměrně velký prostor fungování legálního, avšak morálně zkaženého byznysu. Hrdinku vystupující pod jménem Marla uvidíme při navádění starších lidí, při soudních slyšeních i následném pohlcování majetku jejích „svěřenců“. Vše v oblecích teplých barev a s úsměvem na tváři. Na opačné straně přitom stojí člověk, který přijde o prakticky veškeré vlastnictví a končí ve špatném domově pro důchodce.

Ať už je v jakékoliv poloze, většina Jako v bavlnce stojí na herecké výkonu Rosamund Pike, široce označovaném za skvělý. I když se pohybuje v podstatně jiném kontextu, její postava je typově podobná antihrdince ze Zmizelé. U obou je „perfektní život“ jen falešnou hrou skrývající v jádru sociopatické ženy, jejichž morálku neurčují společenské normy, ale pouze osobní motivace.

Autorka knižní předlohy i scénáře Zmizelé se přitom označuje za feministku. Její pojetí spočívá v jednoduché myšlence, že součástí hnutí za postavení žen plně na úroveň mužů je také možnost, aby se i „něžné pohlaví“ mohlo vcítit do otřesných postav.

Z podobného hlediska bude zajímavá také novinka Netflixu. Feministické hnutí bývá často spojováno i s ekonomicky levicovými názory, ve filmu Jako v bavlnce je ale všechno naruby. Marla je sebevědomá žena jdoucí si za svým, její byznysové impérium ale stojí na okrádání starších lidí. Morálně zavrženíhodná žena navíc není jen v hlavní roli – na zločinech spolupracuje se svou přítelkyní a seniorka, se kterou se pustí do války, má vlastní démonické spojence.

Celá zápletka se navíc odehrává v kontextu dekonstrukce amerického snu a odhalování problémů pozdního kapitalismu. Feministická rovina navazuje právě na ten nejhorší způsob vykořisťování jedné z nejzranitelnějších částí společnosti, postavené na příležitostech a zároveň nemilosrdném závodu o bohatství.

Processed with VSCO with hb2 preset

Přečtěte si takéSeriál o dětech s rakovinou od Elišky Podzimkové se těší oblibě. Plešouni už vybrali přes 2 miliony korunSeriál o dětech s rakovinou od Elišky Podzimkové se těší oblibě. Plešouni už vybrali přes 2 miliony korun

Jako v bavlnce podle všeho dává všem těmto aspektům kvalitní žánrové zpracování na pomezí thrilleru a černé komedie. Stejně zajímavé jako samotná témata by tak měly být dramatické střety mezi Marlou a postavou Petera Dinklage, která po ní jde. Už z traileru je jasné, že přitom zdaleka nezůstaneme jen u právnických slovních přestřelek.

Ačkoliv Jako v bavlnce na první pohled nemá ty největší herecké hvězdy, známá jména tvůrců ani bohatý rozpočet, mohlo by se jednat o jeden z nejzajímavějších filmů, které se na Netflixu letos objeví. Streamovací služba jich do konce roku plánuje vydat přes sedmdesát, a to ideálně jeden nový každý týden.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym