Fenomén Clubhouse, značce Pietro Filipi Michala Mičky hrozí konec a růst přepravy balíků od Liftaga. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

kratky-ch
0Zobrazit komentáře

V posledních dnech se na internetu hojně mluvilo o Clubhousu, nové sociální síti založené na živém povídání s ostatními lidmi v místnostech, která minimálně Česko vzala naprostým útokem. A protože tam sami aktivně vystupujeme, sledujeme, že na ní neustále přibývají noví uživatelé, díky nimž se dostává do nejrůznějších kruhů. Od startupů a byznysu přes gaming až třeba po sport.

A zatímco na Clubhousu to euforií jenom hýří, jiná situace je na straně Michala Mičky. Ten řeší nepříjemné problémy se svým módním byznysem, což vyústilo v to, že jeho značce Pietro Filipi došly peníze, propouští zaměstnance a pohybuje se nad propastí. O něco pozitivnější náladu má pak Ondřej Krátký, který se svým Liftagem zaznamenal výrazný nárůst v oblasti přepravování balíků.

Velký úspěch zaznamenaly i e-shop Bonami, jenž loni utržil 1,8 miliardy korun, a pražská posilovna Železná koule, která se stala druhým nejúspěšnějším projektem na Hithitu. Připravili jsme pro vás i několik příběhů, mezi kterými je dlouhá práce českých studentů s výrobou repliky jejich školy v Minecraftu nebo zajímavá štace designéra Ivana Dlabače. A to není zdaleka vše.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly! Sledujte i náš Instagram, kde pro vás každý všední den máme rychlé shrnutí všech článků.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? Tržby Bonami překonaly 1,8 miliardy: I přes problémy spojenými s koronavirovou pandemií se českému e-shopu s doplňky do domácnosti Bonami loni dařilo. Utržil více než 1,8 miliardy korun, vyrostl přes 40 procent a chystá otevření nových kamenných prodejen v Česku i za hranicemi.

? WhatsApp odsouvá nové podmínky: To, jak WhatsApp nešťastně odkomunikoval nové podmínky užívání, způsobilo velký poprask, který vedl až k odlivu uživatelů ke konkurenci. Komunikační služba proto nové podmínky, které pro běžné lidi prakticky nic nemění, odsouvá, aby je stihla pořádně objasnit.

?️ Posilovna Železná koule šokovala Hithit: Oblíbené pražské fitko Železná koule se stala druhým nejúspěšnějším projektem na Hithitu. Za pár týdnů dokázala vybrat téměř sedm milionů korun a se svými online tréninkovými programy míří i za hranice.

? Čeští studenti postavili repliku své školy v Minecraftu: O tom, že je hra Minecraft extrémně návyková a vysoce kreativní, dnes už nikdo nepochybuje. Pražští studenti z třebešínské průmyslovky v ní proto postavili přesnou repliku své školy, na kterou padlo zhruba sedm milionů bloků a trvala rok.

? Okrádání seniorů aneb nová komedie Netflixu: Na Netflix se chystá další potenciální hit. Legendární herečka Rosamund Pike se chopí role nekompromisní byznysmenky s nemorálními praktikami, která bude chytře okrádat seniory a divoce upozorňovat na vliv pozdního kapitalismu na společnost.

? Český Lasvit vybavil nemocnici v Abú Dhabí: Sklářská společnost Lasvit z Nového Boru je mistrem ve svém oboru. Teď navrhla unikátní křišťálové pero, které pověsila v luxusním zdravotnickém komplexu v Abú Dhabí. To navíc dokáže na přání kreslit do písku.

❌ Nový Bond znovu odložen: Už je to více než rok, co vyšly první záběry z bondovky Není čas zemřít, v níž se v roli agenta Jejího Veličenstva naposledy objeví Daniel Craig. Kvůli pandemii byla ale premiéra párkrát odsunuta a nyní je znovu. Pokud situace dá, dorazí do kin na podzim tohoto roku.

?? Designér, který prorazil do českých domácností: Smetáček s lopatkou, Francovka nebo lepidlo Herkules. Tyto předměty má doma kdejaká rodina. Stojí za nimi designér Ivan Dlabač a jeho studio Divan, které se prosadilo i v zahraničí a například jeho moderní lůžka si vyzkoušel i Kevin Spacey.

***

Česko má nový fenomén. Na sociální síti Clubhouse se lidé nevidí, jen si povídají a tráví tím hodiny denně

clubhouse-boxed

Foto: CzechCrunch

Do Česka dorazil nový fenomén: sociální síť Clubhouse

Český internet v posledních dnech nežije ničím jiným. Novým fenoménem je sociální síť Clubhouse, kde si lidé pouze povídají, ale tráví tím nekonečné hodiny, a potkat na ní můžete i známé osobnosti.

***

Módní byznys Michala Mičky se topí. Pietro Filipi došly peníze, propouští zaměstnance a značce hrozí konec

michal-micka5

Foto: C2H

Michal Mička

České módní značky Pietro Filipi a Kara, které patří Michalu Mičkovi, se pohybují nad propastí. Docházejí jim peníze, propouští zaměstnance a není vůbec jasné, jestli přežijí.

***

Rok 2020 Liftago přibrzdil, ale zároveň rozjel přepravu balíků. Počet doručených zásilek vyrostl o 6 000 %

ondrej-kratky-liftago2

Foto: Liftago

Ondřej Krátký, spoluzakladatel a šéf přepravní služby Liftago

V celkových číslech sice rok 2020 Liftago přibrzdil, ale také ukázal, že budoucnost české přepravní platformy je nejen v přepravě osob. O tisíce procent totiž meziročně vyrostl počet doručených balíků.

***

Partner newsletteru:
Zajistěte si vaše místo na webináři, který poprvé organizuje společnost eBay na českém trhu. Zjistěte, jak uspět na globálním online trhu a poslechněte si prezentaci Ilyi Kretova, generálního ředitele eBay pro rozvojové trhy. Registrace zde.

newsletter-partner-240121

***

Přišli jsme o velké peníze, ale výroby nelitujeme, říká šéf MICo. České CoroVenty z rekordní sbírky skončí ve skladu

corovent-mico-jiri-denner-min

Foto: Jan Kubát

Šéf skupiny MICo Jiří Denner s plicním ventilátorem CoroVent

Unikátních plicních ventilátorů CoroVent nakonec nebylo potřeba tolik, jak se předpokládalo, a tak míří do státních rezerv. Jiří Denner ale jejich výroby ani velkých investic nelituje a vyhlíží klíčovou certifikaci.

***

Metropole zaslíbená inovacím a udržitelnosti. V Saúdské Arábii vyroste 170 kilometrů dlouhé město budoucnosti

saudi170

Reprofoto: Neom/Youtube

Město budoucnosti v Saúdské Arábii bude dlouhé 170 kilometrů

Arabský poloostrov je místem neskutečných stavitelských kousků a chystaný projekt v Saúdské Arábii je toho dalším důkazem. Vyroste tam totiž 170 kilometrů dlouhá metropole, která bude symbolem inovací a udržitelnosti.

***

Český Memsource kupuje za stamiliony německou firmu Phrase. Vzniká jeden z největších světových hráčů v překladech

david-2-min

Foto: Memsource

David Čaněk, zakladatel a CEO Memsource

Český Memsource působí nenápadně. Loni o sobě dal vědět velkou investicí a teď provádí významnou akvizici, která z něj udělá jednoho z největších hráčů na poli překladatelských nástrojů na světě.

***

Bezrealitky vyrostly o čtvrtinu na 50 milionů korun a mají připravenou miliardu na rychlý výkup nemovitostí

hendrik-meyer-bezrealitky

Foto: Bezrealitky

Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.cz

Realitní byznys jede i v pandemii dál. Bezrealitkám se podařilo vyrůst v tržbách už na 50 milionů korun a letos mají připravenou celou miliardu na rychlý výkup nemovitostí.

***

TikTok je reklamní platforma budoucnosti. Firmy ale stále neví, jak s ní dobře pracovat, říkají specialisté z Welovefun

Zakladatel Welovefun Petr Horálek

TikTok i přes vlnu kontroverzí dál rychle roste a čeští odborníci věští, že jde o reklamní platformu budoucnosti. Firmy s ní sice zatím neumí příliš pracovat, ale už teď i v Česku můžete chytrými videi zasáhnout stovky tisíc lidí.

***

Svítidla přímo ze včelího úlu. Český designér Eduard Seibert přichází na trh se světovým unikátem

beehive3

Foto: Filip Gyore

Lampy Beehive jsou unikátním dílem člověka a desítky tisíc včel

Někdo včely chová pro med, někdo díky nim a jejich vosku tvoří originální umění. Český designér Eduard Seibert vyrábí unikátní svítidla přímo ve včelích úlech.

***

Netflix i díky pandemii pokořil dva velké milníky. Má přes 200 milionů předplatitelů a nemusí si půjčovat peníze

gambit4

Foto: Charlie Gray/Netflix

Anya Taylor-Joy v seriálu Dámský gambit od Netflixu

Pandemický rok 2020 potvrdil, že králem streamovacích služeb zůstává Netflix. Poprvé překonal hranici 200 milionů předplatitelů a daří se mu tak, že už si na svůj provoz nebude muset půjčovat.

***

Další obří injekce pro Rivian. Před startem výroby očekávaného elektrického pick-upu nabírá 2,7 miliardy dolarů

rivian-r1t

Foto: Rivian

Elektrický pick-up Rivian R1T

Automobilka Rivian má letos po letech utajovaného vývoje začít vyrábět svůj očekávaný elektrický pick-up a aby mohla začít prohánět Teslu, dostává od investorů další obrovskou finanční injekci.

***

Scio vykročilo mimo vzdělávání a školy. Miliony korun investuje do české účetní platformy Wflow

mvimg_20210121_145435

Foto: Scio

Jon Šotola z vedení společnosti Scio

Scio je známé pro své testy u přijímacích zkoušek na školy, teď ale vstupuje i do jiných vod a chce pomoci automatizovat účetnictví. Miliony korun posílá do českého startupu Wflow.

***

Microsoft vstupuje do světa samořídících aut. Spolu s dalšími posílá 2 miliardy dolarů do startupu Cruise od General Motors

cruise1

Foto: Cruise

Microsoft investuje do Cruise dvě miliardy dolarů. Podpoří vývoj autonomních technologií

Už i Microsoft slyší na budoucnost samořiditelných aut. Spolu s velkými automobilovými hráči posílá dvě miliardy dolarů do firmy Cruise od General Motors, aby urychlil jejich vývoj.

***

Česko objevuje marketplace aneb co to je tržiště a proč dobývá e-commerce, píše Adam Kurzok z Expanda

adam-kurzok

Foto: Expando

Adam Kurzok, zakladatel startupu Expando, který pomáhá e-shopům se zahraniční expanzí

Světem e-commerce hýbe pojem marketplace. Co ale to tržiště vlastně je a k čemu je dobré? Je to přirozený vývoj velkých e-shopů, který pomůže i malým hráčům, píše šéf startupu Expando Adam Kurzok.

***

V Kyjově chystají spuštění místní měny Corrency. Má podpořit lokální obchodníky a nakopnout ekonomiku

rafaj

Foto: Corrency

Pepe Rafaj, autor projektu Corrency

V jihomoravském Kyjově chtějí pomoci těžce zkoušeným lokálním obchodníkům netradiční inovaci. Zavedou novou měnu Corrency, která má pomoci nakopnout tamní ekonomiku, jakmile se obchody opět otevřou.

***

Richard Branson otevírá novou stezku do vesmíru. Jeho raketa zpod křídla letadla poprvé vynesla na orbit satelity

virgin-orbit2

Foto: Virgin Orbit

Letadlo zvané Cosmic Girl těsně po vypuštění rakety Launcher One

Zatímco Elon Musk a Jeff Bezos létají s raketami ze země, Richard Branson je vypouští zpod křídla letadla. A teď má jeho Virgin Orbit za sebou první úspěšnou misi, která otevírá novou cestu do vesmíru.

***

Trask ulovil v EY nového CEO. Pavel Riegger pomůže české miliardové firmě v dobývání Evropy

pavel-riegger-trask

Foto: Trask

Pavel Riegger, CEO české technologické společnosti Trask

Česká technologická firma Trask ulovila velkou posilu z EY, se kterou chce začít ještě významněji dobývat Evropu. Miliardový podnik povede Pavel Riegger.

***

Hvězdný inženýr nakonec za krádež dat Googlu za mříže nepůjde. Končící prezident Trump mu udělil milost

anthony-levandowski

Foto: Kaxelrod/Wikimedia

Expert na samořiditelná auta Anthony Levandowski

Hvězdný inženýr Anthony Levandowski si měl ve vězení odsedět trest za to, že v obří krádeži vynesl z Googlu tajná data o samořiditelných autech. Nakonec se ale žaláři vyhne, protože mu odcházející prezident Trump udělil milost.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym