Scio vykročilo mimo vzdělávání a školy. Miliony korun investuje do české účetní platformy Wflow

Peter BrejčákPeter Brejčák

mvimg_20210121_145435

Foto: Scio

Jon Šotola z vedení společnosti Scio

0Zobrazit komentáře

Společnost Scio, kterou před pětadvaceti lety založil Ondřej Šteffl, se dlouhodobě zaměřuje na oblast vzdělávání. Nejznámější je díky testům obecných studijních předpokladů, které při přijímacím řízení využívají desítky vysokých škol v Česku i na Slovensku. Firma je však v poslední době aktivní také v oblasti investic, zejména do vzdělávacích projektů, teď ale vykročila mimo svůj klasický záběr.

Scio za vyšší jednotky milionů korun získalo desetiprocentní podíl v českém startupu Wflow, který se zaměřuje na digitalizaci účetnictví. Vstup nového investora má firmě pomoci zejména v urychlení expanze na tuzemském trhu a také podpořit vstup do zahraničí, přičemž prvním má být Slovensko.

„Automatizace účetnictví a procesů sice není typická oblast našeho podnikání, ale vidíme v ní velký potenciál. Samotné nás produkt Wflow oslovil už před naším kapitálovým vstupem do firmy. Patříme tak mezi první spokojené klienty. V tuto chvíli jednáme o možnostech, jak společně nabídnout produkt Wflow školám a univerzitám,“ komentuje transakci Jon Šotola z vedení Scia.

wflow

Foto: Wflow

Služba Wflow automatizuje účetnictví beze změny účetního systému

Tuzemská vzdělávací skupina loni rozběhla vlastní „expediční“ školu, která doplnila dalších jedenáct základních a jednu střední ScioŠkolu. V minulosti investovala například do EducationRepublic zaměřující se na moderní vzdělávání pro firmy i do startupu FaceUp Technology, za nímž stojí Jan Sláma a se svým týmem bojují proti šikaně ve školách i ve firmách. „Do budoucna plánujeme další investice,“ doplňuje Šotola.

Služba Wflow se snaží usnadňovat účetní operace tím, že eliminuje administrativu a manuální práci s účetními doklady, automatizuje sběr dokumentů, zrychluje schvalování a zajišťuje automatické zaúčtování. Prý tak dokáže ušetřit 90 procent manuální práce s doklady, což šetří i náklady.

Startup založil Robert Soudný v roce 2018 a první zákazníci začali jeho služby využívat o rok později. V loňském roce se počet klientů navýšil na bezmála pět stovek, platformu ovšem dle vyjádření firmy využívají mimo jiné tři ze šesti největších poradenských a dvě ze čtyř největších účetních společností v Česku.

„Rychlý růst v roce 2020 byl pozitivně ovlivněn koronavirovou pandemií, kdy si velká část firem uvědomila důležitost a všeobecné výhody digitalizace. Očekáváme, že tento trend bude pokračovat i během roku 2021, kdy plánujeme počet klientů zpětinásobit,“ doplňuje Soudný, který je i výkonným ředitelem Wflow.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym