WhatsApp odsouvá nové podmínky, které způsobily velký odliv uživatelů. Aplikace Signal jejich nápor neustála

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

whatsapp-chat

Foto: CzechCrunch

Aplikace WhatsApp nabízí v koncové šifrování konverzací

0Zobrazit komentáře

Začátek roku 2021 si ve WhatsAppu za rámeček rozhodně nedají. Populární komunikační aplikaci se vůbec nepovedlo odkomunikovat nové podmínky užívání služby spojené s ochranou soukromí uživatelů, kteří následně začali hromadně utíkat ke konkurenci. Desítky milionů nových uživatelů registroval Telegram či Signal, který nápor nakonec neustál a chvíli nefungoval.

V aplikaci WhatsApp se začala uživatelům začátkem roku objevovat oznámení o nových zásadách ochrany osobních údajů, které měly vstoupit v platnost 8. února. Pokud by je uživatel neodsouhlasil, přestal by mít možnost aplikaci, na níž si celosvětově posílá zprávy přes dvě miliardy lidí, používat. A internetem se rázem začaly šířit nepřesné informace.

Zásadní část problému je bezpochyby v tom, že WhatsApp patří do impéria Facebooku – a vzhledem k tomu, jak špatnou pověst největší sociální síť světa má, šlo vše velmi rychle. V médiích a na sociálních sítích se rozšířila informace, že se WhatsApp chystá sdílet ještě větší množství citlivých dat právě přímo s Facebookem, což vyvolalo v jeho uživatelské základně neklid.

Přestože se WhatsApp snažil nepřesné informace korigovat a uvádět na pravou míru, mnoho jeho uživatelů si začalo zřizovat účty v konkurenčních aplikacích. Vydělaly na tom zejména komunikační služby Telegram a Signal, který na Twitteru doporučil i Elon Musk. Obě aplikace získaly desítky milionů nových uživatelů a napříč internetem se opět rozhořela debata o tom, co všechno o nás vlastně jednotlivé firmy vědí a jaká data sbírají.

Tříměsíční odklad

V případě WhatsAppu je situace problematická mimo jiné s ohledem na to, že ho vlastní Facebook, který je známý tím, že sbírá co nejvíc dat může, aby je následně využil například na lepší cílení reklamy. Ve WhatsAppu sice nadále zůstává klíčové end-to-end šifrování, díky kterému nemůže vidět obsah konverzace nikdo jiný než její účastníci. I tak však sbírá mnoho dat kolem a některá – například vaše telefonní číslo – od roku 2016 s Facebookem sdílí.

Proto teď další úpravy v zásadách ochrany osobních údajů vyvolaly takové pozdvižení. Poslední změny se přitom vůbec neměly týkat osobních účtů uživatelů ani jejich konverzací s přáteli, ale firemních účtů a konverzací se zákazníky v rámci nákupů či zákaznické podpory. Data o nich nově mohla být s Facebookem sdílena opět za účelem lepšího cílení reklamy.

signal-app

Foto: Signal

Komunikační aplikace Signal

Mylné informace už si ale žily vlastním životem, a tak se nyní WhatsApp rozhodl, že nasazení nových podmínek do praxe odsune o tři měsíce, během nichž chce celou záležitost lépe vysvětlit. „Rozhodli jsme se odložit termín, do kterého bude potřeba naše aktualizované podmínky pročíst a přijmout. Uživatelé se nemusí obávat toho, že jejich účet 8. února přestane fungovat nebo že bude odstraněn,“ napsal WhatsApp na svém blogu.

V jednom z předchozích příspěvků už WhatsApp uváděl na pravou míru, čeho se vlastně aktualizace Zásad ochrany osobních údajů týká: „Chceme co nejsrozumitelněji objasnit, že nijak neovlivňuje soukromí zpráv, které si posíláte s přáteli či rodinou. Tato aktualizace obsahuje změny, které se v aplikaci WhatsApp vztahují na komunikaci se společnostmi, a ta je samozřejmě nepovinná.“

V současnosti podle WhatsAppu sice ne všichni uživatelé nakupování přes jeho aplikaci využívají, ale domnívá se, že těchto funkcí bude v budoucnu využívat stále více lidí. „Proto je důležité, aby s těmito službami byli obeznámeni. Nemá to však žádný vliv na to, v jakém rozsahu osobní údaje uživatelů sdílíme s Facebookem,“ opakuje komunikační služba, která patří pod křídla Facebooku od roku 2014.

Uživatelé WhatsAppu se každopádně nyní nemusí obávat, že by jim začátkem února měla aplikace přestat fungovat, pokud by nové podmínky neodsouhlasili. Jak firma uvedla pro magazín The Verge, tříměsíční odklad se nicméně nijak nepodepíše na znění nových zásad, která vejdou v platnost tak, jak je WhatsApp prezentoval nyní. Jen je chce lépe vysvětlit, aby lidé věděli, co mohou od 15. května očekávat.

Tehdy se mají spustit nové funkce oznámené loni v říjnu, které se týkají firemních účtů a obchodních účelů. Na účty aplikace WhatsApp Business totiž denně pošle zprávy více než 175 milionů uživatelů, a tak firma plánuje například rozšířit způsoby, jak si mohou zákazníci prohlížet nabízené produkty a přímo v aplikaci je nakupovat. Zároveň budou moci firmy mít možnost svá data ukládat na serverech Facebooku.

Signal navyšuje kapacitu nonstop

Jak již bylo řečeno, na celé situaci vydělaly další aplikace, které se na ochranu citlivých dat uživatelů soustředí o poznání více. Telegram, za nímž stojí ruský podnikatel Pavel Durov, díky tomu překročil hranici 500 milionů uživatelů. Ještě větší důraz na zachování maximálního soukromí uživatelů ale klade Signal, který se v posledních hodinách potýká s výpadky.

Za komunikační aplikací Signal stojí Brian Acton, který stál i u zrodu WhatsAppu. Právě kvůli neshodám o stále větším sbližování služby s Facebookem a ochraně dat uživatelů nakonec odešel a založil Signal. Ten staví pochopitelně na koncovém šifrování a také na skutečnosti, že o uživatelích nesbírá vůbec žádná data a pro jistotu nepovoluje ani zálohy do cloudu. Více jsme o rozdílech psali zde.

dorsey-trump

Přečtěte si takéZablokování Donalda Trumpa bylo správné, ale vliv korporací vnímám jako nebezpečný, přiznává šéf TwitteruZablokování Donalda Trumpa bylo správné, ale vliv korporací vnímám jako nebezpečný, přiznává šéf Twitteru

Desítky milionů nových uživatelů však zároveň Signalu způsobily potíže. Pokud vám tedy koncem týdne nešly v aplikaci poslat zprávy, šlo o technické problémy na straně služby. Signal na Twitteru uvedl, že přestože celý týden přidává prakticky nonstop nové servery a navyšuje kapacitu, páteční nárůst uživatelů převýšil i jeho nejoptimističtější očekávání.

„Miliony a miliony nových uživatelů vysílají zprávu, že na soukromí záleží. Vážíme si vaší trpělivosti,“ uvedl Signal. V následujících dnech a týdnech bude zajímavé sledovat, zda se WhatsApp z velkého nedorozumění oklepe, nebo konkurenční aplikace naberou miliony nových uživatelů natrvalo.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym