Elon Musk hledá řešení pro zachytávání oxidu uhličitého. Nejlepším chce rozdat 100 milionů dolarů

musk-xprize

Foto: XPrize

Elon Musk hledá efektivní řešení na zachytávání emisí z vod i ovzduší

0Zobrazit komentáře

Sto milionů dolarů na nalezení řešení, které bude efektivně zachytávat emise oxidu uhličitého z oceánů či ovzduší. Takový je plán, který Elon Musk před dvěma týdny zveřejnil na svém Twitteru s tím, že detailnější podmínky této zelené výzvy dodá v průběhu týdnů. Nyní nadace XPrize představila vše důležité, co musí účastníci soutěže během následujících čtyř let představit, aby mohli dosáhnout na vítězství a s ním spojenou odměnu.

Hned na úvod je důležité říct, že se této výzvy mohou účastnit týmy z celého světa. Pokud tedy máte doma v šuplíku takovou technologii, jakou Musk hledá, teď nastal ten správný čas na její zveřejnění. Zda si technologie zaslouží být zařazena do výběru TOP 15 soutěžních řešení, rozhodne během následujících osmnácti měsíců odborná porota.

Nutné je předložit propracovaný model řešení pro odstraňování CO2, za jehož eliminaci bojuje nespočet nejen technologických gigantů, a demonstrovat jeho schopnosti. Základy mohou vycházet z ryze přírodních, technologických i hybridních principů. Významnou roli budou hrát i náklady na jednu tunu zachycených emisí a udržitelnost. Zachycené CO2 by mělo být bezpečně skladováno alespoň 100 let.

Pro uhlíkovou rovnováhu

Každý z patnácti finalistů obdrží v srpnu 2022 částku ve výši jednoho milionu dolarů (21 milionu korun), přičemž pro studentské týmy je vyhrazeno pětadvacet stipendií ve výši 200 tisíc dolarů (4 miliony korun). Tyto peníze mají týmům pomoci k realizaci plně účinného řešení a již zmíněné demonstraci jeho schopností. Absolutní vítěz se může těšit na odměnu ve výši 50 milionů dolarů, což je zhruba jedna miliarda korun.

elon-musk-x-prize1

Foto: Chris LeBoutillier/Pexels

Nové řešení hledá způsob, jak oxid uhličitý zachytávat kdekoliv na světě

Druhé místo bude dotováno částkou 20 milionů dolarů (426 milionů korun) a za umístění na bronzové pozici si dotyčný odnese 10 milionů dolarů (213 milionů korun). Sečteno, podtrženo, Musk na hledání té nejatraktivnější technologie vynaloží 100 milionů dolarů (2,1 miliardy korun), což by mu coby nejbohatšímu muži planety se jměním, které Bloomberg odhaduje na 203 miliard dolarů, nemělo dělat problém.

Vítězství v soutěži je podmíněno představením toho nejefektivnějšího řešení, jež dokáže oxid uhličitý zachytit v atmosféře, případně jej vytěžit z oceánů a trvale jej uskladnit ekologicky šetrným způsobem. Bodem, od kterého se mohou inovátoři odrazit, je požadavek, aby takové řešení dokázalo za jeden den zachytit minimálně jednu tunu CO2 – tato kapacita by mohla být být postupně navyšována až do řádů gigatun.

Cílem soutěže je najít taková řešení, pomocí kterých se podaří zachytit alespoň deset gigatun ročně a do roku 2050 pomoci navrátit planetě její uhlíkovou rovnováhu. To značně souvisí s Muskovým vyjádřením, ve kterém uvedl, že není cílem hledat řešení pro uhlíkovou neutralitu, ale uhlíkovou negativitu.

Jak je uvedeno na stránkách soutěže XPrize, která nese podtitul Carbon Removal, někteří vědci uvádějí, že je do roku 2030 zapotřebí každoročně odstranit šest gigatun. Do roku 2050 dokonce až deset gigatun. Jen tak jsme podle nich schopni předejít některým závažným klimatickým změnám a dostat oteplování planety pod kontrolu. V opačném případě můžeme očekávat, že se průměrná globální teplota do roku 2100 navýší o 6 ˚C.

Registrace do soutěže bude spuštěna příznačně ku příležitosti Dne Země, tedy 22. dubna 2021, kdy budou zveřejněny kompletní podmínky soutěže. Absolutní vítěz by měl být oznámen na den přesně o čtyři roky později. XPrize by chtěla touto soutěží výrazně pomoci k řešení problematiky týkající se emisí CO2 v ovzduší, podobně jako před 15 lety spustila zcela novou éru dobývání vesmíru v rámci soutěže Ansari XPrize.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym