Elon Musk rozšiřuje svůj vesmírný internet. SpaceX už vypustilo přes tisíc satelitů a připojených je 10 tisíc lidí

Jiří SvobodaJiří Svoboda

starlink-satelite1

Foto: SpaceX

Parabola pro příjem internetového signálu systému Starlink

0Zobrazit komentáře

I letos vypouští Elon Musk jednu raketu za druhou a provoz Falconů 9 se stává rutinní záležitostí. SpaceX kromě jiného sází na vlastní konstelaci satelitů Starlink, která má v budoucnu zajistit celosvětové pokrytí internetovým připojením z vesmíru, přičemž už nyní dosahuje prvních milníků. Muskova firma oznámila, že službu využívá přes 10 tisíc lidí a pyšní se rychlostí stahování přes 100 Mb/s.

Nové informace zveřejnilo SpaceX v rámci aktuální dokumentace pro americkou Federální komunikační komisi (FCC), která posuzuje, jestli SpaceX dostane status „způsobilého telekomunikačního operátora“. Vesmírné společnosti by to umožnilo například získávat finance z amerického federálního rozpočtu na to, aby zavedla připojení do odlehlých oblastí.

V dokumentu SpaceX píše, že dosahuje i přesahuje rychlost 100 Mbps při stahování a 20 Mbps při odesílání dat, přičemž v 95 procentech případů prý systém dosahuje latence pod 31 milisekund. Společnost má dle svého vyjádření také úspěšně testovat samostatnou hlasovou službu přes síť Starlinku.

Jak píše server CNBC, Federální komunikační komise už v první fázi aukce, která proběhla loni v prosinci, přislíbila SpaceX grant ve výši 885,5 milionu dolarů (zhruba 19 miliard korun) na to, aby dodala připojení do rurálních oblastí. Musk se tak chystá soutěžit i o další zakázky.

starlink

Foto: SpaceX

Vizualizace internetových satelitů Starlink od SpaceX

SpaceX vypustilo ve čtvrtek už osmnáctý let programu Starlink s dalšími šedesáti satelity. Celkem jich tak kolem Země obíhá více než tisíc, což umožňuje testovat poměrně stabilní připojení, a to nejen ve Spojených státech, ale také Kanadě nebo Velké Británii. A to přesto, že veřejný beta provoz začal teprve loni v říjnu.

Už předtím se k programu registrovaly statisíce zájemců. Služba nyní stojí 99 dolarů za měsíc s tím, že 499 dolarů zaplatí lidé s předstihem za router a přijímací zařízení („talíř“). Federální komunikační komise už povolila SpaceX vypustit na oběžnou dráhu více než 11 tisíc satelitů Starlink a SpaceX jich tam do roku 2024 plánuje vynést 4 425 z nich.

Brzy až jeden gigabit za sekundu

Jak dříve upozornil magazín The Verge, v jiných dokumentech pro Federální komunikační komisi (FCC) společnost Elona Muska slibovala, že se v budoucnu dostane až na rychlost stahování přesahující jeden gigabit za sekundu. K tomu však bude potřebovat celou konstelaci 4 400 satelitů.

V lednu SpaceX v rámci sdílené mise vyneslo na oběžnou dráhu i prvních deset Starlinků, které kopírují tzv. polární orbit. To znamená, že při svém oběhu kolem Země protínají póly a značí tak první zárodek konstelace, která v budoucnu bude fungovat i na jižní polokouli. Aktuálně Starlink nabízí připojení ve vybraných zemích jen na severní polokouli.

Při tomto letu také inženýři SpaceX vůbec poprvé na satelity instalovaly laserové spoje. Ty dovolí jednotlivým satelitům komunikovat a vyměňovat datové toky mezi sebou a nikoliv pouze s pozemní stanicí.

Zatímco příznivci SpaceX jsou nadšení, program Starlink naopak dělá vrásky na čele astronomům. Kvůli tomu, že solární panely stovek satelitů odráží sluneční svit směrem k Zemi, znehodnocují jejich fotky noční oblohy. SpaceX tvrdí, že postupně pracuje na řešení a přidává na satelity „vizory“, jež by měly záření směrem k zemskému povrchu eliminovat.

elon-musk3

Foto: NASA/Aubrey Gemignani

Šéf NASA Jim Bridenstine (uprostřed) a šéf SpaceX Elon Musk (vpravo)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym