Analytici s chutí po gamingu. Český Oddin predikuje výsledky esportových utkání a nabírá desítky milionů

Filip HouskaFilip Houska

oddin

Foto: Oddin

Vlastimil Venclík, šéf českého startupu Oddin

0Zobrazit komentáře

Při sledování sportovních utkání většina z nás podvědomě tipuje, jak daný zápas nebo závod dopadne. Analytici sázkových kanceláří netipují, ale k vytváření kurzů a pravděpodobností využívají pokročilé technologie a obrovský objem dat a statistik o týmech, hráčích a dalších faktorech, které běžného diváka nenapadnou. Často ale opomíjejí jednu sportovní oblast, která se poslední roky dostává na výsluní – esport. A právě na ni se zaměřuje český startup Oddin.

Jádro jeho byznysu spočívá v analyzování dat z esportových zápasů, odhadování pravděpodobnosti a vypisování kurzů na konkrétní události. Ať už jde o výhru v Dota 2, headshot v CS:GO, nebo gól ve FIFA 21. K tomu má tým analytiků pod vedením Vlastimila Venclíka vycházet z informací desítek tisíc odehraných zápasů, na základě kterých dokáže predikovat vývoj klání. Výstupy následně zasílá sázkovým kancelářím.

Vzhledem k tomu, že esportová oblast je pořád relativně mladým (byť rapidně rostoucím) trhem, neexistuje téměř nikdo jiný, kdo by se něčím podobným na takové úrovni zabýval. I proto Oddin před nedávnem nabral investici ve vyšších desítkách milionů korun, snaží se rozvířit herní vody ve Spojených státech a dobývá i český esportový rybníček, který skrývá velký potenciál.

Proč toho nevyužít

Oddin vznikl v roce 2018 a vedle Vlastimila Venclíka, jenž v něm zastává roli CEO, za ním stojí Marek Suchar, Pavel Macháň a Prokop Šimon. Všichni se dlouhou dobu zajímali o esport a sledovali, jak jeho celosvětový vliv rok co rok roste. Zkoumali ho, řešili výsledky a svým způsobem si dělali i vlastní analýzy toho, jak by se jednotlivá utkání mohla vyvíjet.

oddin-1

Foto: Oddin

Rozhraní systému startupu Oddin

Měli zkrátka dostatek zkušeností a informací na to, aby ze záliby začali formovat nový byznys. „Před necelými třemi roky jsme si dohromady sedli a řekli si, že by byla velká škoda naše znalosti a zkušenosti nevyužít,“ zmiňuje pro CzechCrunch na úvod Venclík s tím, že již od začátku měli jasnou vizi – vytvořit produkt, který nebude mít na trhu konkurenci.

Chtěli vytvořit jedinečnou automatizovanou platformu pro tvorbu sázkových příležitostí u esportových zápasů, protože věděli, že na trhu chybí. A byť na světě existuje několik analytických systémů pro sázení, společnosti, které za nimi stojí, měly odjakživa potíže udržet krok s dynamikou esportů. Ta se totiž velmi často mění.

„Představte si, že byste každý kvartál měnili pravidla ve fotbale. Například přidali dvanáctého hráče nebo zmenšili bránu na polovinu. Změny takto drastického rázu se zatím dějí jenom v esportech. Udržet s nimi krok vyžaduje excelentní tým, produkt i škálovatelné predikční modely,“ popisuje Venclík.

Samotná predikce pak probíhá v reálném čase, kdy se sbírají data z her (i prostřednictvím technologie počítačového vidění), která následně putují do neuronových sítí, kde se zpracovávají. Právě v tomto bodě jinak velmi komplexního systému vznikají výstupy, jež s určitou pravděpodobností dokážou říct, kdo vyhraje a kdo prohraje.

Jak ovšem Venclík dodává, jen na „počítači“ to nestojí. Do predikcí jsou zapojeni i lidé, kteří hru sledují živě a mají možnost výsledky modelu upravovat, potažmo celý proces zastavit. Do systému tak může vstupovat i lidský faktor, který může celý tok korigovat.

„Esporty jsou extrémně komplexní pro výpočet správných pravděpodobností. Každou vteřinu analyzujeme tisíce datových bodů všech hráčů a jejich vzájemné interakce. Z této komplexní matice vztahu pak spočítáme pravděpodobnost pro všechno podstatné, co se může stát,“ říká Venclík a doplňuje, že statistické modely jsou založeny na jazyku Python a platformě TensorFlow, v nichž je většina jejich neuronových sítí.

Zájem ze zámoří

Vzhledem k tomu, že Oddin nabízí vcelku unikátní produkt, dokázal se prosadit v několika sázkových kancelářích v Česku i zahraničí. V tuzemsku mu nejvíce pomohl Tipsport, kterému už přes rok pro hry dodává datový stream s analytikou, přičemž před nedávnem jeho řešení spustila i společnost BetX v Polsku. Nyní je ve fázi, kdy se domlouvá s partnery v Jižní Americe, byť jejich jména zatím nezmiňuje.

Dost možná největší vášeň ale Oddin vzbuzuje ve Spojených státech, kde mimo jiné dokázal navázat spolupráci se společností Scientific Games. Ta se specializuje na poskytování nejrůznějších gamblingových řešení pro sázkové kanceláře po celém světě a právě Oddin je do tohoto „balíčku“ také integrován.

oddin-2

Foto: Oddin

Rozpis esportových sázek

Ze Spojených států ostatně vzešla i investice, kterou Oddin před nedávnem nabral. V rámci nejnovějšího investičního kola, vedeného zakladatelem esportové poradenské agentury Esports Capital Corp Alexem Igelmanem a Jeffem Saganskym, získal český herní startup vyšší desítky milionů korun, které použije na globální expanzi. Přesnou částku nechce žádná ze stran zmiňovat.

Nejde však o ojedinělou akci – už loni v únoru koupil od Oddinu za zhruba jeden milion eur čtvrtinový podíl fond Presto Ventures miliardáře Tomáše Krsky, který v herním průmyslu vidí velkou budoucnost. „Tehdy jsme i s pomocí našeho andělského investora Petra Andrýska hledali lead investory pro naše seed kolo. S Presto Ventures jsme si sedli a rozhodli se investici vzít,“ vzpomíná Venclík.

V období od února roku 2020 až po letošní březen pak v Oddinu běželi víceméně mimo pozornost české veřejnosti – netlačili se do médií a chtěli se hlavně soustředit na produkt. Nakonec se jim podařilo za loňský rok utržit stovky tisíc eur a udusat si půdu na letošní tržby v jednotkách milionů. „Ziskovost zatím neřešíme. Soustředíme se na akvizici nových klientů a ovládnutí trhu,“ odpovídá Venclík na dotaz ohledně profitu.

jana-soukupova-boxed

Přečtěte si takéZ parlamentu do gamingu. Soukupová zbavuje předsudků politiku i esportZ parlamentu do gamingu. Jana Soukupová zbavuje předsudků politiku a jako provozní šéfka Madmonqu i esport

Plán na nadcházející roky tak má Oddin jasný – rozšířit své řešení, co nejvíce to půjde. Slibné trajektorii napovídá i zvýšený zájem o esport jako takový, který má podle odhadů analytické společnosti Mordor Intelligence do roku 2025 dosáhnout hodnoty okolo 257 miliard dolarů, tedy 5,7 bilionu korun. Čehož si je vědom i například investor a filantrop Karel Janeček.

Také on před nedávnem investoval do esportu, konkrétně desítky milionů korun do profesionálního týmu Entropiq Martina Kabrhela, který má shodou okolností i firmu Ematiq, jež taktéž využívá pokročilých matematických modelů k predikcím zápasů, mimo jiné i těch esportových. K ní se ovšem Oddin příliš nevyjadřuje.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym