Kultovní Přátelé se vrací. V dubnu dorazí na HBO GO i s českým dabingem a chystá se speciální nová epizoda

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

friends2

Foto: HBO

Hlavní postavy z kultovního seriálu Přátelé

0Zobrazit komentáře

Tehdy o tom nikdo takhle nepřemýšlel, ale v roce 1994 započala významná epizoda televizní historie. Projekt, který vznikl po malé tvůrčí krizi a jiném sitcomu zrušeném sotva v půlce sezóny, dnes rozezná celý svět po zmínce jediného slova „přátelé“. Kultovní sitcom Přátelé nedávno zmizel z Netflixu, ale v žádném případě ne proto, že by diváci ztratili zájem. Původní majitel vysílacích práv, společnost Warner Media, se naopak rozhodla ho uvést na vlastní HBO GO.

Je to součástí většího plánu rozšiřování knihovny streamovací služby a přechodu na její novou verzi s vyšší kvalitou a širší nabídkou obsahu, HBO Max. Ačkoliv je vylepšená platforma dosud dostupná jen v pár zemích, do konce letošního roku dorazí také do Česka a už nyní sem postupně pronikají její exkluzivní tituly jako Vychováni vlky, Lockdown nebo Justice League Zacka Snydera.

Patří sem také Přátelé, které bylo od roku 2018 možné ve všech deseti řadách sledovat na Netflixu i v Česku. Streamovací gigant za globální práva na distribuci zaplatil stovky milionů dolarů, což samo o sobě jasně demonstruje obrovský zájem o téměř třicet let starý sitcom.

Při bližším pohledu přitom nemusí být vůbec jednoduché specifikovat, co je na Přátelích tak zajímavého, že byli obrovským hitem v době svého uvedení a dnes patří ke zlomku seriálů z 90. let, které si všude možně získávají nové publikum. Příběhy šestice mladých Newyorčanů jsou v zásadě soap opera s nepříliš velkými produkčními kvalitami a nekonzistentním humorem. Dokonce centrální postavy jsou z většiny jen svazkem několika stereotypů.

friends1

Foto: HBO

Hlavní postavy z kultovního seriálu Přátelé

O nic lepší nejsou ani dějové linky nebo probíraná témata. Vztah Ross a Rachel je postavený na primitivní dynamice „skončí spolu, nebo ne“ s minimem přidané hodnoty. Životy, jaké hrdinové Přátel žijí, jsou zcela nemožné. Jak si může nezaměstnaná Monica dovolit tak velký byt v New Yorku? Proč se v seriálu o obřím globalizovaném městě neobjevuje prakticky žádná postava, která není bílá? Jak je možné si dovolit tolik vtipů o homosexualitě nebo nadváze?

Přes to všechno se Přátelům podařilo vybudovat status sitcomu s ikonickými postavami, kterým každý porozumí. I když například Phoebe jen osciluje mezi roztomilou přihlouplostí a bizarně nereflektovanou temnou minulostí, HBO píše o jejím zajímavém emočním životě. Slabě motivovaný romantický příběh Rosse a Rachel je zase jedním z nejznámějších v televizní historii.

Sitcom si za svých 10 sérií a 236 epizod vysloužil šest ocenění Emmy, Zlatý glóbus a řadu dalších ocenění. Z jeho hlavních herců se pak staly mezinárodní hvězdy, dodnes vnímané jako ztělesnění postav, které desítky let nehrály. Ačkoliv v jednotlivostech Přátelé nikdy nepředstavili zvlášť poutavé dílo, jako celek přišli s funkční revitalizací formátu založeného na vztazích mezi atraktivními hrdiny. 

Proto je pro stovky milionů diváků snadné se do jejich idiosynkratického světa ponořit a opakovaně se k němu vracet. Snad nikdo nepochybuje o tom, že si většina uživatelů streamovací služby, kde se Přátelé objeví, nepustí alespoň několik epizod. Na českém HBO GO to bude možné od 15. dubna s titulky nebo legendárním českým dabingem.

Možná ještě letos se fanoušci seriálu mohou těšit dokonce na nový díl s názvem The One Where They Got Back Together (Ten, kde se k sobě zase vrátili). Speciální epizoda se všemi původními herci se měla objevit už loni, kvůli pandemii se ale muselo natáčení odložit. Matthew Perry, který hraje Chandlera, koncem minulého roku na Twitteru zmínil, že by se mělo natáčet v březnu, tedy tento měsíc.

Přátelé přitom nejsou jediným kultovním titulem, k němuž se HBO po delší době vrací. Nedávno se objevila také první krátká upoutávka na chystanou novou řadu seriálu Sex ve městě. Tři ze čtyř ikonických hrdinek v ní mají čelit výzvám komplikované reality života a přátelství v padesáti.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym