Pár měsíců po čtyřmiliardové investici nabírá Bolt další půl miliardy korun. Růst chce v Evropě i v Africe

Peter BrejčákPeter Brejčák

bolt-taxi-1

Foto: Bolt

Pod startupem Bolt v Česku jezdí i taxíky

0Zobrazit komentáře

Koncem loňského roku oznámil Bolt svou dosud největší investici, která v přepočtu dělala čtyři miliardy korun. Původem estonská platforma totiž výrazně posiluje své aktivity na afrických a evropských trzích, a to včetně Česka, kde za poslední dva týdny vstoupila do Českých Budějovic a Mladé Boleslavi. Teď získává další finanční podporu.

Díky partnerství s IFC, tedy institucí Světové banky zaměřené na posilování soukromého sektoru v rozvojových zemích, získal Bolt investici ve výši 20 milionů eur (526 milionů korun). S její pomocí chce rozšířit řešení pro mobilitu, vytvořit příležitosti k výdělku, podpořit malé podnikání a zvýšit nabídku osobní přepravy na východoevropských a afrických trzích.

Finanční příspěvek IFC je tak konkrétně určen pro země jako Ukrajina nebo státy Afriky, například Nigérii či Jihoafrickou republiku, kde Bolt expandoval v roce 2016 jako do první země kontinentu. Nyní tam provozuje své služby v sedmi státech, respektive sedmdesáti městech, a nabízí možnost přivýdělku více než 400 tisícům řidičům.

„Těšíme se na spolupráci s IFC při rozvíjení malého podnikání a rozšiřování finančně dostupných přepravních služeb v Africe a východní Evropě. V loňském roce jsme také obdrželi investici od Evropské investiční banky a jsme hrdí, že nás podporují takto významné instituce, které si uvědomují strategický přínos našich služeb pro rozvíjející se trhy,“ komentuje Markus Villig, CEO a zakladatel Boltu.

bolt-markus-villig2-min

Foto: Bolt

Markus Villig, spoluzakladatel a CEO Boltu

Přepravní platforma již v rámci pilotního projektu spustila kategorii přepravy osob, která je určena výhradně ženám. Pasažérkám jsou nabízeny vozy obsluhované ženami, čímž se zvyšuje hlavně bezpečnost, ale také dostupnost tohoto druhu dopravy.

„Technologie mohou, a tedy by i měly, otevírat nové cesty k udržitelnému rozvoji a podpoře žen. Naše investice do platformy Bolt má proměnit sektor přepravy osob směrem, který je prospěšný pro životní prostředí, vytváří nové a flexibilní možnosti výdělku pro ženy a v neposlední řadě přináší na tyto trhy bezpečný a finančně dostupný způsob osobní dopravy,“ popisuje viceprezidentka IFC Stephanie von Friedeburg.

„Bezpečnost pasažérek i pasažérů je naší nejvyšší prioritou. Zároveň se snažíme být co největším přínosem tam, kde působíme. Nabízíme lidem flexibilní možnost výdělku s tím, že prostřednictvím platformy Bolt vytvořené hodnoty neodtečou do Estonska, kde máme centrálu, ale zůstanou v dané komunitě. Spolupráce s IFC je dokonalým uplatněním tohoto našeho přístupu v praxi,“ doplňuje Jakub Dvořák, šéf Boltu pro Česko.

Platforma v posledním roce výrazně posiluje své aktivity také v tuzemsku. Od tohoto týdne nabízí přepravu svými taxíky v deseti městech po republice, kromě už zmiňovaných Českých Budějovic a Mladé Boleslavi také v Praze, Ostravě, Kladně, Brně, Plzni, Olomouci, Liberci a Jablonci nad Nisou.

Olomouci, Boskovicích a Pardubicích pak Bolt v loňském roce spustil pronájem koloběžek, do pražských ulic následně nasadil rovnou 600 sdílených elektrokol. V hlavním městě estonská platforma už téměř rok provozuje i samostatnou aplikaci Bolt Food zaměřenou na rozvoz jídel, ve spolupráci se sítí Žabka také donášku potravin či dalšího zboží.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym