Hezky se oblečte a usaďte před monitory. Balet Národního divadla poprvé uvádí představení na YouTube

Iva BrejlováIva Brejlová

the-czech-national-ballet-or-sleeping-beauty-photo-martin-divisek1

Foto: Martin Divíšek

Pohádkový balet Spící krasavice s velkolepou scénou

0Zobrazit komentáře

Během pandemie se jim podařilo dostat na dva měsíce do České republiky z Chile jednu z největších balerín 20. století. Ručně našili 351 kostýmů, připravili celou výpravu, stovka tanečníků nastudovala role a s orchestrem se těšili na vrchol toho, co vůbec může divadelní dům nabídnout. Velkolepé uvedení baletu Spící krasavice, které mělo za jedno představení přivést do pokladny divadla až 600 tisíc korun, namísto toho dnes večer může prožít kdokoliv u YouTube zadarmo.

Jde o historicky první celovečerní premiéru Baletu Národního divadla na této platformě, ale pro instituci by bylo uvedení Spící krasavice významný moment, i kdyby probíhalo normálně. Je to představení, na které jsou vyprodané vstupenky půl roku před uvedením, do týdne po zahájení prodeje.

Za účelem nastudování baletu přicestovala do České republiky až z Chile slavná choreografka a jedna z nejvýznamnějších primabalerín druhé poloviny 20. století Márcia Haydée. „Všichni choreografové světa se předháněli, který z nich právě pro ni vytvoří své dílo,“ vysvětluje její význam Kateřina Hanáčková, mluvčí Baletu Národního divadla.

Uvedení na YouTube probíhá při příležitosti oslav Mezinárodního dne tance. Premiéra začne od 19 hodin, ale sledovat ji bude možné ještě týden. Jde o záznam, který byl natočený na jevišti Státní opery, doprovází ho však už dříve existující hudební nahrávka Santiago de Chile Philharmonic Orchestra. Kvůli pandemii totiž nebylo možné, aby záznam připravil tuzemský Orchestr Státní opery.

the-czech-national-ballet-or-sleeping-beauty-photo-serghei-gherciu-kopie

Foto: Serghei Gherciu

Představení Baletu Národního divadla Spící krasavice

Premiéra baletu měla být původně ve Státní opeře uvedena již na jaře loňského roku, kvůli pandemii však musela být několikrát odložena. „Za ten rok, co nemůžeme hrát, jsme se do onlinu museli přesunout. Šli jsme do youtubového světa a snažili jsme se najít jiné publikum, jiné diváky, cílit jinam, než jsme zvyklí,“ popisuje Hanáčková. A také díky Márcii Haydée a chilskému orchestru si tak představení může najít diváky nejen z Česka, ale i ze zahraničí.

Jestli se diváci na podzim nebo ještě později do budovy reálně vrátí, nebo skutečně přijdou i noví, však může Hanáčková jen odhadovat. Celé divadlo za loňský rok stornovalo skoro 700 představení se vstupenkami za víc než 77 milionů korun. Z internetového světa zatím peníze neplynou. Instituce uvažovala o uvedení se vstupenkou, ale nakonec od toho upustila s tím, že je zkrátka těžká doba pro všechny.

Přitom náklady neopadly, například jen za platy Orchestru Státní opery dalo loni divadlo přes 3,5 milionu korun. A materiál na kostýmy Spící krasavice stál také skoro 3,5 milionu. Tolik peněz tak bylo možné vynaložit jen díky přispění mecenášů. Výroba kostýmů pak zabrala 32 065 hodin práce, což je 91 hodin na jeden kostým.

„I v naší historii baletu to byla jedna z nejnákladnějších inscenací, kterou jsme vypravili. Je to velkolepá záležitost. Kostýmní návrhář Pablo Núñez přímo zde ladil všechny detaily kostýmů, každý jeden je originál, jsou ručně šité a například na tvorbě a výrobě šperků jsme spolupracovali s Preciosou,“ říká Hanáčková. Tuto výjimečnou událost si nyní diváci vychutnají jen na internetu, kam se už dříve přesunula řada aktivit Baletu.

V období nouzového stavu byla online k vidění třeba videa s tréninky předních sólistů i baletních mistrů, Balet se objevil i na TikToku. Na YouTube naposledy uvedl dvě choreografie Dos Soles Solos a Puppet, které jsou součástí větší inscenace Phoenix, jež má mít offline premiéru na podzim. Zatímco na sociálních sítích bylo živo, na web Národního divadla lidé chodili o 70 procent méně než o rok dřív, hlavně proto, že se nekupovaly vstupenky.

the-czech-national-ballet-or-sleeping-beauty-photo-martin-divisek-kopie

Foto: Martin Divíšek

Významné představení Spící krasavice čeká česká online premiéra

the-czech-national-ballet-or-sleeping-beauty-photo-serghei-gherciu1

Foto: Serghei Gherciu

Spící krasavice má stovky kostýmů a bohatou výpravu

Úplně nový přístup k premiéře baletu podpoří i český Google. Na záznam bude odkazovat z domovské stránky vyhledávání a z hlavní stránky YouTube během následujícího dne. Balet ND se tak i s pomocí Googlu zařadí po bok kulturních institucí, které v Česku během pandemie začaly digitální možnosti hojně využívat.

Velký úspěch slaví platforma Dramox, která za přehrání divadelních her scénám vyplatila už pět milionů korun. Projekt Brejlando zase ke zprostředkování divadelního zážitku přímo z prken, jež znamenají svět, využívá virtuální realitu. Online aktivitou hýří také ostravské Divadlo Mír, jehož videa na YouTube zaznamenala za poslední rok 54 milionů zhlédnutí.

Představení Spící krasavice můžete sledovat online na YouTube kanálu Baletu Národního divadla dnes od 19 hodin.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym