Je tu Shang-Chi, nový Avenger. Disney v traileru láká na první marvelovku ze světa kung-fu

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

disney-marvel-shang-chi-trailer

Reprofoto: Marvel/YouTube

Simu Liu ve filmu Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

0Zobrazit komentáře

Letos se dočkáme prvního hraného titulu ze světa Avengers s východoasijskými hrdiny. Je vlastně až trochu s podivem, že to Marvelu trvalo tak dlouho, když tradice samurajských filmů a hongkongské kinematografie moderní podobu akčního žánru v Hollywoodu bezpochyby výrazně ovlivnila. Každopádně přichází Shang-Chi, mistr kung-fu, jediný člověk s reputací úspěchu v souboji s bohem.

Ve filmu Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings bude plný potenciál svých schopností z velké části samozřejmě teprve rozvíjet. Podle oficiální synopse se dostane do tajemné organizace s názvem Ten Rings, což ho jednak přivede k souboji s nadlidskými silami a jednak přinutí k postavení se své minulosti, kterou chtěl dávno nechat za sebou.

I když má v Číně vysoko postavenou rodinu a v dětství prošel náročným tréninkem bojových umění, rozhodl se žít sám v San Francisku. Jeho život není nijak velkolepý, naopak vůbec ničím nevyčnívá ze společnosti nižší střední třídy. Má ovšem dobré přátele a vzhledem ke své minulosti si uvědomuje kouzlo obyčejnosti. Pak ho ovšem najde někdejší trenér, maskovaný Death Dealer.

marvel

Reprofoto: Marvel/YouTube

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings přinese velké kung-fu souboje

Shang-Chi se dost možná bude muset vrátit ke svému otci, mocnému Mandarinovi, který chce zajistit dobrou budoucnost jeho impéria Ten Rings. „Vytrénoval jsem tě, aby ses dokázal ubránit těm nejnebezpečnějším lidem na světě,“ říká ve voiceoveru Mandarin. Zároveň jedině ten nejlepší bojovník může stanout v čele organizace elitních zabijáků udržujících křehkou rovnováhu ve světě.

Právě Shang-Chi ji má dokázat intuitivně vnímat díky mistrovskému zvládnutí životní síly chi, která prostupuje veškerou existencí. To z něj kromě potenciálně moudrého vládce činí i skvělého bojovníka, který přes svůj lidský původ dokáže dalece přesáhnout schopnosti smrtelníků. V traileru se hrdinova moc ukazuje zatím pouze v náznacích, a to bleskově rychlými pohyby v boji.

Byť zatím není jasné, z čeho přesně tvůrci nového filmu vycházeli, starší komiksy Shang-Chimu přisuzují možnosti na hraně nadpřirozených superhrdinů. Vyhýbá se v nich kulkám a dokonce sám bůh války Ares ho označil za důstojného protivníka. Chi ale není jen o síle nebo rychlosti v boji. Zásadní součástí bojového tréninku byla meditace, díky níž Shang-Chi umí vycítit energii ostatních lidí a najít je.

Co to všechno znamená? Dvě věci. Za prvé Disney navazuje na historii šaolinských bojových filmů, byť na ně nahlíží perspektivou hollywoodských příběhů. Za druhé tím trailer nenabízí tolik velkých explozí nebo počítačově generovaných monster z jiných planet, ukazuje ovšem zběsilé akční scény s propracovanou choreografií. Bruce Lee je nepřekonatelný, hollywoodský rozpočet ale umožňuje zase trochu jiný typ kung-fu akce.

Kromě prvního superhrdinského blockbusteru Disneyho s asijským stylem boje i hlavními postavami Shang-Chi představuje velkou premiéru také pro Simu Liu. Původem čínský herec dosud působil jako kaskadér a objevil v několika menších kanadských seriálech, postava budoucího Avengera mu ale umožňuje vyzkoušet si centrum pozornosti projektu za stovky milionů dolarů.

„Když jsem vyrůstal v Kanadě, bylo těžké na obrazovkách najít jakékoliv asijské postavy a ještě méně těch, které podněcovaly hrdost vzhledem k mému kulturnímu dědictví. Shang-Chi je víc než film – je to oslava naší kultury, výzva pro ty zapomenuté, neviděné nebo přehlížené (a samozřejmě také nabídne superhrdinskou akci, jakou jste ještě nikdy neviděli),“ říká Liu.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings měl vyjít už před pár měsíci v únoru, což překazila pandemie. Nyní Disney stanovilo premiéru na 3. září s tím, že snímek prý půjde pouze do kin, na rozdíl třeba od Black Widow, která k překvapení celého filmového průmyslu vyjde na plátnech i online zároveň. Kromě těchto dvou blockbusterů chystá Marvel na letošní rok ještě týmové Eternals a samozřejmě několik seriálů v čele s Lokim.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym