Miliardy korun z UiPath pro Credo, nové pestrobarevné iMacy a seriálový Pán prstenů. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

pp-bartos
0Zobrazit komentáře

Je za námi další týden, a proto pro vás máme tradiční rekapitulaci těch nejzajímavějších článků, které jsme v uplynulých dnech publikovali. Začít nemůžeme ničím jiným než velmi vydařeným vstupem rumunského startupu UiPath na burzu, na kterém se svezli i čeští investoři z Credo Ventures, jež si mohou odnést miliardy korun.

Velkou vášeň vzbudil i Apple během své jarní keynote, v rámci které představil vedle ještě lepšího iPadu Pro a přívěšku AirTag i novou edici pestrobarevných iMaců s čipem M1. A pokud zavítáme do oblasti televizní tvorby, dozvíme se, že jen první řada očekávaného seriálu ze světa Pána prstenů od Amazonu bude výrazně dražší než celá původní trilogie.

Všechny zásadní články za minulý týden najdete níže. Nyní přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly. Sledovat můžete i náš Instagram, kde se o denních i důležitých novinkách dozvíte v jiné vizuální formě.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? SpaceX odstartovalo s dalšími astronauty: Americká vesmírná společnost SpaceX zopakovala svůj nedávný úspěch a nově k Mezinárodní vesmírné stanici poslala další výpravu s lidmi na palubě. Poprvé k tomu použila již použitou raketu Falcon 9.

? Ochutnali jsme nové rostlinné nugetky od Burger Kingu: Po vydařeném startu rostlinného Whopperu začíná Burger King prodávat i alternativu ke kuřecím kouskům. Do budoucna chce řetězec přidat další rostlinné novinky.

? Netflix zpomalil v růstu, ale dál šlape do obsahu: Pandemie Netflix vystřelila, ale teď přichází menší pád. I přesto, že už služba tolik neroste v počtu předplatitelů, chystá velká věci. Blíží se nový Zaklínač, pokračování thrilleru TY i Stranger Things.

? Mapy od Seznamu v Android Auto: Po spuštění podpory Apple CarPlay v aplikaci Mapy.cz se stejného kroku dočkali i řidiči s Android Auto. Na svých infotainmentech tak nově mohou zobrazovat navigaci s mapovými podklady od Seznamu.

? Nový přívěšek od Applu: Na své první letošní konferenci Apple odhalil nové iMacy i iPad Pro s čipem M1, ale zájem vzbudil i očekávaný lokalizační přívěšek AirTag za relativně rozumnou cenu, který bude pomáhat s nacházením ztracených věcí.

?‍? Dita Přikrylová navýší počet žen v Avastu: Český antivirový obr Avast oznámil, že bude zvyšovat podíl žen ve svých řadách, a to na 31 %. Pomůže mu k tomu Dita Přikrylová, která do Avastu nastoupila se zájmem prosazovat diverzitu a inkluzi.

✉️ Nové vydání filmového newsletteru CC Watch: Pokud hledáte inspiraci nejen k večernímu sledování a také dávku novinek i trailerů, můžete si přečíst nové vydání newsletteru CC Watch. Tentokrát s důrazem na Pána prstenů a Davida Attenborougha. Odebírejte zde.

***

Česká jízda na rumunské kometě UiPath. V Credo Ventures si mohou po jejím vstupu na burzu odnést miliardy

ondrejbartos

Foto: Credo

Ondřej Bartoš, partner Credo Ventures

Obrovský úspěch slaví čeští investoři z Credo Ventures. Před lety mezi prvními objevili rumunský startupový zázrak UiPath a svou investici teď po jeho vstupu na burzu mohou přetavit v miliardy korun.

***

Apple už Intel nepotřebuje. Výkonný čip M1 dal do pestrobarevných iMaců i nového iPadu Pro

imac-2021

Foto: Apple

Nové iMacy hrají barvami

Apple představil další nadupané stroje, které pohání výkonný čip M1. Podívejte se, jak vypadá pestrobarevný iMac, nový iPad Pro, další barva iPhonů, přepracovaný ovladač k Apple TV i přívěšek AirTag.

***

Pán prstenů pánem televize. První řada seriálu podle Tolkienovy předlohy vyjde Amazon až na 465 milionů dolarů

warner-bros-peter-jackson-hobbit-gandalf

Foto: HBO

Jeden z čarodějů Tolkienovy Středozemě, Gandalf

Nový seriál ze světa Pána prstenů si zaslouží být velkolepý. Amazon proto netroškaří s náklady a jen první řada očekávaného díla bude stát více než celá původní filmová trilogie.

***

Partner newsletteru:
Jen do 8. května se mohou startupy hlásit do dalšího kola soutěže Vodafone Nápad roku, v rámci které lze vyhrát 300 tisíc korun, promo startupu i možnou navazující investici.

a8ecf132-df23-4d31-929d-865ed3a5270a

***

Petr Pavlík, Hana Fořtová či Cyril Klepek. Další konference CzechCrunch Onlajn ukáže, jak se dělá udržitelný byznys

onlajn5-top

Foto: CzechCrunch

Pátý CzechCrunch Onlajn bude o udržitelném podnikání

Být šetrnější k naší planetě je stále důležitější i v byznysu, a proto se na udržitelné podnikání zaměříme na další konferenci CzechCrunch Onlajn. Promluví na ní šéf Rohlíku Petr Pavlík, Hana Fořtová, Cyril Klepek či Lucie Mádlová.

***

Nový účes, se kterým vám pomůže rozšířená realita. Amazon otevírá vlastní kadeřnický salon

amazon-salon

Foto: Amazon

Salon od Amazonu nabízí služby kadeřnictví i prodej vlasové kosmetiky

Amazon se vydává do světa krásy a otevírá svůj vlastní kadeřnický salon, kde nabízí moderní technologie i jednoduché způsoby, jak si profesionální vlasové přípravky rychle koupit.

***

Byty Airbnb v Praze kvůli covidu zůstaly opravdu prázdné, pronajímají se domácím. Kupují se však ve velkém

praha-zizkov

Foto: Peter Brejčák / CzechCrunch

Pandemie koronaviru výrazně ovlivnila nemovitostní trh v Praze

Pandemie zasáhla i český trh s nemovitostmi a nejvíce Prahu. Byty využívané pro Airbnb se proměnily na dlouhodobé pronájmy – nebo se prodávají ve velkém. Oslovili jsme tuzemské společnosti, které se podělily o svá data a analýzy toho, jak se realitní situace vyvíjí.

***

Jak se mění naše planeta? Google Earth ukazuje dopady globálního oteplování i růst měst

googleearth-dubai2

Foto: Google/CzechCrunch

Google Earth ukazuje, jak vyrostla Dubaj

Aplikace Google Earth dostala největší aktualizaci od roku 2017, v rámci které umožňuje sledovat růst měst, dopady globálního oteplování a další proměny naší planety v průběhu posledních 37 let.

***

Nabídka, která se neodmítá. Český startup Productboard posílí v rozletu 1,5 miliardy korun

pb-palan-hejl

Foto: Productboard

Hubert Palán a Daniel Hejl, spoluzakladatelé Productboardu

Český startup Productboard dostal nabídku, která se neodmítá, a tak hlásí další velkou finanční injekci. Od prestižních investorů nabírá 1,5 miliardy korun a hodlá ještě zrychlit ve svém růstu.

***

Ze Smíchova se stane moderní přepravní uzel. Praha schválila novou podobu tamního nádraží a jeho okolí

smichov-terminal-1

Foto: A69

Vizualizace nového dopravního smíchovského terminálu

Z nechvalně známého místa k modernímu přepravnímu uzlu. Praha schválila novou podobu Smíchovského nádraží, které se promění na velký terminál s cílem zjednodušovat dopravu po hlavním městě.

***

Korek, zbytky ústřic a houby. Součástí opery ve východním Sussexu se stane pavilon z velmi nevšedních materiálů

glynderbourne-3

Foto: BakerBrown Studio

Nový pavilon operního domu Glynderbourne sází na udržitelnost

Anglický operní dům Glynderbourne si potrpí na udržitelnost, což potvrzuje i jeho nový pavilon, který bude postaven z korkových zátek, zbytků humrů, ústřic a také hub.

***

Češi chtějí šetřit, ale nevědí jak. Startup Patron uživatelům po analýze plateb ukáže, za co mohou platit méně

patak-vrsecky-2

Foto: Patron GO

Jiří Paták a Lukáš Vršecký, spoluzakladatelé startupu Patron GO

Češi by rádi ulevili svým rodinným rozpočtům, ale nevědí jak. S tím chce pomoci nový startup Patron, který zanalyzuje jejich platby a navrhne výhodnější nabídky.

***

Muž životních setkání. Pavel Podruh dokazuje, že energetická soběstačnost není utopií a život je někdy jako film

pavel-podruh-boxed

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Pavel Podruh, zakladatel projektu Český soběstačný dům

Pavel Podruh se může pochlubit řadou významných ocenění. Je mezi nimi i zařazení do výběru #Innovators20 za snahu posouvat hranice energetické soběstačnosti. Mladý inovátor však stál u mnoha projektů, díky kterým jeho životní příběh připomíná filmový scénář.

***

Do špajzu, do auta, do vesmíru. Patentované pokrmy Petra Sogela vydrží deset let, k mání je fitness menu i svíčková

petr-sogel-boxed

Foto: Expres Menu

Petr Sogel, jenž stojí za trvanlivými pokrmy Expres Menu

Z architekta kuchařem a pak vynálezcem. Petr Sogel přišel se speciálním postupem uchovávání vařených jídel, díky kterému vydrží i deset let. Jeho patentované pokrmy Expres Menu teď míří za hranice a brzy možná i do vesmíru.

***

Google bude českým médiím platit za zprávy. Začne s pěti vydavateli, odemkne i placený obsah

google-news

Foto: CzechCrunch

Mobilní aplikace Zprávy Google

Google začíná vybraným českým médiím platit za zobrazování jejich zpráv. V rámci miliardové iniciativy bude odemykat také placený obsah.

***

Je tu Shang-Chi, nový Avenger. Disney v traileru láká na první marvelovku ze světa kung-fu

disney-marvel-shang-chi-trailer

Reprofoto: Marvel/YouTube

Simu Liu ve filmu Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Marvel se zase rozjíždí na plné obrátky a v traileru láká na dobrodružství nového Avengera. Mistr bojových umění Shang-Chi se bude muset utkat s těmi nejlepšími.

***

Prodejce udržitelné módy Freshlabels chce po těžkém roce dobýt západní Evropu. Od investorů shání 40 milionů

freshlabels_zakladatelia_1_foto-filip-trefil-min

Foto: Filip Trefil/Crowdberry

Zakladatelé Freshlabels Jan Bouška a Jakub Veselský

Český e-shop Freshlabels, který staví na trendu udržitelné módy, utrpěl během pandemického roku těžkou ránu. Teď už však vyhlíží lepší časy a hledá investory na dobývání západní Evropy.

***

Mall.cz půjčí e-shopům na svém tržišti až milion korun. Zajistí to spolupráce se startupem Lemonero

mall-cz-holesovice

Foto: Mall

Sídlo Mall.cz v pražských Holešovicích

Banky začínajícím e-shopům často nechtějí půjčit peníze na jejich rychlejší rozvoj, a tak jim nabídne pomocnou ruku Mall.cz. Začíná spolupracovat s českým startupem Lemonero, který zajistí půjčky až do milionu korun.

***

Půjčky od lidí firmám lákají investory. Nová služba Nafirmy.cz získala 6 milionů korun od J&T Banky

nafirmy-team

Foto: Nafirmy.cz

Tým platformy Nafirmy.cz

Půjčková služba Nafirmy.cz existuje teprve měsíc a půl, ale už přilákala zvučného investora. Tím se stala J&T Banka, která do ní posílá šest milionů korun výměnou za 9,1% podíl.

***

Vydařený vstup Avastu do letošního roku. Český antivirový obr za první čtvrtletí vydělal téměř 3 miliardy korun

avast-office-praha-hq-min

Foto: Avast

Pražské sídlo Avastu

Český antivirový gigant Avast navazuje na silný loňský rok. Během prvního letošního čtvrtletí rostl nejen v tržbách, ale také zisku, který činí téměř tři miliardy korun.

***

Čeští investoři z Credo Ventures sází na automatizaci. Miliony dolarů posílají do projektu Segron

vladislav-jez-credo-min

Foto: Jan Nechvíle

Vladislav Jež, Partner v Credo Ventures

Čeští investoři z Credo Ventures věří, že budoucnost je v automatizaci procesů, což šetří čas i peníze. Další miliony dolarů proto posílají do projektu Segron, který testuje kvalitu sítí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym