Pán prstenů pánem televize. První řada seriálu podle Tolkienovy předlohy vyjde Amazon až na 465 milionů dolarů

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

gandalf

Foto: HBO

Gandalf, jeden z pěti čarodějů Středozemě

0Zobrazit komentáře

V posledních letech už nežijeme jen ve vrcholné době televize, ale rovnou v době epické televize. Seriály jako Hra o trůny, Zaklínač nebo The Mandalorian nabízejí mnohdy skoro stejně velkolepou podívanou jako filmové blockbustery. Nyní se ovšem zdá, že chystaný seriál Amazonu ze světa Pána prstenů to pozvedne na úplně novou úroveň. Jeden díl by totiž mohl mít stejný rozpočet, jaký mají seriály pro celou sezónu.

Částka se má dostat až na 465 milionů dolarů jen za první z plánovaných pěti řad seriálu. Novozélandskému rádiu RNZ to řekl ministr ekonomického rozvoje a turismu země Stuart Nash. „Je to opravdu fantastické. Bude to největší televizní seriál, co kdy vznikl,“ dodal. I když je už dlouho jasné, že přivést Pána prstenů na televizní obrazovky v odpovídajícím měřítku bude velmi nákladné, v přepočtu zhruba 10 miliard korun za jednu řadu působí dost neuvěřitelně.

Celá filmová trilogie Pána prstenů od Petera Jacksona má pro srovnání oficiální rozpočet 281 milionů dolarů. I když k dvacet let starému údaji připočteme inflaci, chystaný projekt Amazonu má pořád výrazně navrch. První dva filmy Avengers dohromady vyšly na 470 milionů. Podobná je situace také v televizi. Před pár lety navíc svět ohromilo HBO, když za poslední šestidílnou řadu Hry o trůny zaplatilo 90 milionů dolarů, tedy průměrně 15 milionů za jednu epizodu.

THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG

Foto: HBO

Mlžné hory, jak se objevily ve trilogii Hobit

Při detailnějším rozpočítání a srovnání se přesto ukáže, že rozpočet seriálového Pána prstenů, byť jistě bezprecedentní, není až tak vzdálen dnešním standardům „epické televize“. Náklady na první řadu totiž zahrnují mnoho prvků jako výpravu, kostýmy a rekvizity, které se budou používat také v těch následujících. Úvodní sezóna pak má mít 20 epizod, což by vzhledem k rozpočtu znamenalo kolem 23 milionů dolarů za díl.

To je pořád obrovské číslo, z Pána prstenů ale automaticky nečiní zdaleka nejdražší seriál všech dob. The Pacific, desetidílná válečná minisérie HBO z roku 2010, vyšla na celkově 200 milionů dolarů (v průměru 20 milionů za díl bez započtení inflace). O titul nejnákladnějších televizních projektů se mohou snadno utkat i díla Disneyho. Už v roce 2019 se poprvé objevily zprávy, že studio je ochotné tvůrcům seriálů ze světa Avengers poskytnout až 25 milionů na epizodu.

Přesto si seriál Amazonu bezpochyby zajistí status dosud nejdražší jedné řady seriálu. Po započtení 250 milionů, které firma zaplatila správě Tolkienova majetku za autorská práva a za náklady na reklamu, nebude mít Pán prstenů nejmenší problém stát se prvním televizním projektem s celkovou cenovkou přes miliardu dolarů. Z hlediska rozpočtu tak bezezbytku odpovídá epické škále svého námětu i jeho kulturnímu dědictví.

Tisíce let před trilogií

O čem ale vlastně seriál má být? Předně samozřejmě nepůjde o jakoukoliv formu remaku, nýbrž o zpracování dosud nepokrytého Druhého věku Středozemě. Podle oficiální synopse se tak má hlavní dějová linie odehrávat pár tisíc let před Jacksonovou filmovou trilogií i Hobitem. „Diváci se budou moci vydat zpět do éry, kdy se ustanovila velká moc, království vzkvétala a padala. A celý svět ohrožoval největší zloduch, jaký kdy vyplynul z Tolkienova pera,“ píše Amazon.

Řeč je o Sauronovi, jeho pánu Morgothovi a událostech, které jsou nastíněny v prologu filmového Pána prstenů. Vrátit se tak mají některé známé postavy elfů či čarodějů. Přibude i plno nových. Známé informace o projektu jsme shrnuli už loni, v posledních několika měsících se však objevily zprávy o dvaceti dalších hercích, jež se ve Středozemi objeví. Jsou mezi nimi například Cynthia Addai-Robinsonová, Maxim Baldry, Peter Mullan, Augustus Prew, Sara Zwangobani a další.

hobbit-battle-of-five-armies-elvish-king-thranduil

Foto: HBO

Elfský král Thranduil

Kromě opětovného shledání s některými postavami navštívíme i známá místa, byť nejspíš v jiné, o tisíce let mladší formě. Seriál Pán prstenů by se měl odehrávat například v Mlžných horách, Númenoru nebo elfském království Lindonu. Značná část natáčení probíhá jak na Novém Zélandu, tak přímo v kulisách vytvořených pro Jacksonovy filmy.

Původně se plánovalo, že první řada Pána prstenů od Amazonu na obrazovky dorazí letos, stejně jako všude jinde i na ostrovní zemi dorazila koronavirová pandemie. Produkce se tedy musela počátkem roku 2020 pozastavit. Magazín The Hollywood Reporter ale loni v prosinci konečně potvrdil pokračující natáčení. Momentálně žádné oficiální datum premiéry není známé.

Je ale téměř jisté, že seriál bude mít alespoň pět řad s potenciálním spin-offem. Showrunnery a hlavními scenáristy jsou bratři J. D. Payne a Patrick McKay (Star Trek: Do neznáma), přičemž Pán prstenů bude pro ně teprve druhým velkým projektem. Zkušenější je režisér prvních dvou dílů J. A. Bayona, známý hlavně díky filmům Sirotčinec a Jurský svět: Zánik říše. Druhým oznámeným režisérem je Wayne Yip s bohatými zkušenostmi z televize.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym