Rozmanitější Avast. Dita Formánková chce zvýšit podíl žen a buduje nová partnerství na přilákání vývojářek

Filip HouskaFilip Houska

dita-czechitas-boxed

Foto: Czechitas

Zakladatelka Czechitas Dita Formánková

0Zobrazit komentáře

Když Dita Formánková loni v září nastoupila do Avastu, jejím hlavním cílem bylo posilování diverzity a zvyšování počtu žen v řadách firmy. A protože založila a dlouhé roky vedla neziskovou organizaci Czechitas, která se zabývá vzděláváním žen v oblasti IT, měla pro rozjetí této iniciativy řadu zkušeností. Teď spolu s Avastem ohlašuje další plán, jak toho docílit.

Z pozice ředitelky Avastu pro diverzitu, inkluzi a práci s komunitami chce Dita Formánková (dříve Přikrylová) během letošního roku zvýšit podíl žen v antivirové společnosti na 31 procent, tedy o čtyři procentní body více, než činí aktuální počet. Odvíjí se přitom od výzkumů, že širší spektrum talentů ve firmě může vést ke zlepšení kvality produktů i k vyšší zákaznické spokojenosti.

„Pokud chceme být česká firma s globálním úspěchem, musíme mít globální tým. Jen tak můžeme vyvíjet produkty, které budou sloužit rozmanitým zákazníkům, a uzavírat obchody po celém světě,“ komentuje Formánková a dodává, že součástí plánu je i procentuální zvýšení počtu zaměstnankyň na technologických pozicích v Avastu – ze 13 procent na 15.

Vedle vyšší kvality produktů a větší spokojenosti zákazníků má podle Formánkové různorodé pracovní zastoupení vést i ke zlepšení finančních výsledků, údajně až o 15 procent. Český antivirový obr loni vydělal zhruba 11 miliard korun, přičemž během prvního čtvrtletí tohoto roku firma utržila v přepočtu 5,1 miliardy korun se ziskem téměř 3 miliard.

avast-office

Foto: Avast

Pražské kanceláře Avastu

Aby ovšem Avast mohl tento plán postupně naplňovat, rozhodl se spojit se třemi organizacemi, které ženy ve vzdělávání v oblasti IT dlouhodobě podporují. Jednou z nich je Code First Girls z Velké Británie, jejíž zaměření spočívá ve školení žen v online dovednostech a v pomoci firmám při nastavování podmínek pro přijímání nových zaměstnanců tak, aby byly přátelštější k ženám.

Další organizací je slovenské sdružení Aj Ty v IT, které má za cíl zvyšovat zájem žen a dívek o IT profese. Nechybí ani spolek Czechitas, s jehož druhou spoluzakladatelkou Monikou Ptáčníkovou jsme nedávno vedli velký rozhovor na téma školení žen a úspěchu na trhu. Všechny tyto organizace se Avast bude snažit náležitě podporovat.

U Code First Girls se chystá firma zasponzorovat účastnické poplatky na kurzech, jež organizace pořádá, a nabídne také experty, kteří se s účastnicemi podělí o znalosti. Pro Aj Ty v IT připravuje spolupráci na workshopech a co se Czechitas týče, tam se zaměří na rozvoj Digitální akademie, kariérního veletrhu i intenzivních rekvalifikačních kurzů pro práci s daty a ve vývoji.

„Ženy se do IT přirozeně nedostávají, proto je chceme nenásilnou formou podpořit. Jde nám o zvýšení průměrného počtu žen, které se dostanou do Avastu na pohovor, nikoli o plnění nějakých kvót,“ dodává Formánková a doplňuje, že chce těchto cílů dosáhnout například vzděláváním pracovníků zodpovědných za nábor i rozšířením tzv. talent poolu s potenciálními zaměstnanci.

Diverzita a inkluze táhnou

O tom, že jsou pojmy jako diverzita nebo inkluze velmi aktuální, svědčí několik aktivit, které se postupně dostávají do popředí i u nás. Na pomyslném vrcholku sedí zmíněná nezisková organizace Czechitas, která v únoru získala vysoký grant od Googlu a plánuje se dále rozšiřovat. Za zmínku stojí také například komunita pod názvem ReactGirls.

V ní hraje důležitou roli její spoluzakladatelka Tereza Vaňková, která propadla programování a na základě této vášně pomáhá i ostatním dámám k tomu, aby se v této činnost zdokonalovaly. V návaznosti na to si můžete přečíst i příběh Jany Tikalové, jež před dvaceti lety začínala v Česku otevírat téma diverzity a inkluze a dnes má neziskovou organizaci OPIM.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym