Apple opět investuje do Gorilla Glass. Od prvního iPhonu poslal výrobci odolných skel už skoro půl miliardy dolarů

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

tim-cook-iphone11-pro-apple-keynote

Foto: Apple

Tim Cook na prezentaci Applu

0Zobrazit komentáře

Americká firma Corning, známá hlavně jako výrobce displejových tvrzených skel Gorilla Glass, dostala od Applu další investici ve výši 45 milionů dolarů (950 milionů korun). Ten si tak udržuje výsadní vztah s producentem jednoho z hlavních komponentů dnešních smartphonů a zároveň výrazně přispívá k jeho dalšímu vývoji. Posledním velkým posunem v tomto ohledu je Ceramic Shield na displejích iPhonů 12, který je až několikanásobně odolnější proti prasknutí než poslední generace Gorilla Glass.

Také Gorilla Glass Victus, v pořadí už sedmá verze skla od roku 2008, je ovšem výrazně tvrdší a pevnější, než byly předchozí. Apple se nepřímo podílel i na něm, do Corningu totiž za poslední čtyři roky investoval celkem 495 milionů dolarů, v přepočtu přes 10 miliard korun. Poslední příspěvek má podle oficiálního vyjádření pomoci rozšířit výrobní kapacity firmy v USA a podpořit vznik nových technologií prodlužujících životnost produktů.

Poprvé se tvrzené sklo od Corningu, ještě bez názvu Gorilla Glass, na telefonu objevilo v roce 2007, respektive na prvním iPhonu. Přitom ještě když Steve Jobs v lednu tohoto roku na pódiu zařízení představoval, mělo plastovou přední stranu, stejně jako prakticky všechny jemu podobné telefony té doby. Když ale šéf Applu revoluční telefon s velkým displejem pár dnů nosil v kapse, objevilo se na něm mnoho škrábanců.

apple-corning-investment-factory

Foto: Apple

Apple investoval dalších 45 milionů dolarů na výrobu a vývoj Corningu

„Potřebujeme sklo, v červnu musí jít iPhone na trh se skleněnou přední stranou,“ řekl Jobs Jeffu Williamsovi, tehdejšímu viceprezidentovi operací. Vůbec prý nezáleželo na Williamsových protestech, že dostatečně odolné a tenké sklo nepůjde ve velkém objemu nasadit ještě další tři nebo čtyři roky. Po několika měsících bezesných nocí a rozhodnutí zkusit technologii, jež v Corningu měla spíš experimentální status, se ale sklo podařilo vytvořit a na první iPhone dostat.

Tuto historku sdílel přímo Williams v roce 2017, kdy už jako provozní ředitel Applu mluvil na tiskové konferenci z továrny Corningu v americkém státě Kentucky. Apple tehdy do firmy investoval prvních 200 milionů dolarů ze svého miliardového fondu na podporu výroby ve Spojených státech. Ani jedna ze společností nesděluje, na co přesně se tyto peníze používají, jedním z významnějších výsledků investice je ale jistě zmíněný Ceramic Shield na předních stranách všech iPhonů 12.

Na rozdíl od pouhého tvrzeného skla, které využívá různé procesy teplotního a chemického ošetření ke zvýšení pevnosti, jde u Ceramic Shieldu o kombinaci dvou základních prvků. Do krystalické mřížky skla jsou zavedeny nanokeramické krystaly s velice vysokou pevností. Jelikož keramika typicky není průhledná, vytvořit Ceramic Shield bylo poměrně složité a v současnosti podobnou technologii od Corningu na svých displejích používá pouze Apple.

Výsledkem je materiál, který třeba ve srovnání s typickým Gorilla Glass není odolnější vůči poškrabání, protože jde pořád primárně o sklo. Zpevnění krystalické mřížky ale znamená, že je u přední strany telefonu ve spojení s plochým designem nových iPhonů několikanásobně menší pravděpodobnost prasknutí při pádu. Apple se ve srovnání s předchozími modely vlastních telefonů chlubí rovnou čtyřnásobným zlepšením, což mnohé testy recenzentů veskrze potvrdily.

samsung-galaxy-zfold2_3-min

Foto: Samsung

Skládací telefon Samsung Galaxy Z Fold 2

Další kroky spolupráce Corningu s výrobcem iPhonů by se mohly ubírat podobným směrem, ale třeba s větším zaměřením na zlepšení odolnosti vůči poškrabání. Pro čočky fotoaparátů se standardně už déle používá syntetický safír, ten je ale na displej kvůli velké křehkosti nevhodný. Podle odhadů analytiků i ze strany samotného šéfa Corningu by ale ještě významnějším projektem mohl být vývoj ohebného skla, vhodného do zařízení se skládací obrazovkou.

Jak upozornil server MacRumors, známý a poměrně spolehlivý analytik Ming-Či Kuo nedávno řekl, že právě iPhone s osmipalcovým ohebným displejem by na trh mohl dorazit v roce 2023. I kdyby se mýlil, vzhledem k nabídce ostatních výrobců je představení takového zařízení pravděpodobně jen otázkou času a schopnosti vyvinout dostatečně ohebné sklo. Něco takového ostatně do druhých generací svých skládacích telefonů integroval už Samsung, byť má na povrchu obrazovky stále plastovou vrstvu.

Vedení Corningu magazínu The Verge navíc předloni v únoru řeklo, že prototypy ohebného skla už má a v první zařízeních na trhu by se mohlo objevit do dvanácti až osmnácti měsíců. To bylo před začátkem koronavirové pandemie, takže dnes by odhady byly nejspíš jiné. Podle všeho se ale opravdu blíží skládací telefony s Gorilla Glass. Jestli k tomu přímo přispívá také Apple, se teprve dozvíme.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym