Bývalý šéf Home Creditu investuje do startupů a teď staví vlastní. Roier bude pomáhat financovat nemovitosti

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

david_bystrzycki2

Foto: Roier

David Bystrzycki, spoluzkladatel startupu Roier

0Zobrazit komentáře

V životopisu Davida Bystrzyckého najdete zářezy z největších finančních skupin. Pod hlavičkou PPF dlouhá léta řídil český a slovenský Home Credit a stál u rozjezdu prvních finančně-technologických projektů v čele se Zonky. Světu startupů se věnuje i nadále, investičně i svým know-how pomohl projektům Mutumutu nebo Advanto a teď spouští vlastní investiční platformu Roier.

Nový startup založil se svým obchodním partnerem Janem Běhounkem a třetím do party spoluzakladatelů je Ondřej Drábek. Ten ve firmě není investorem a působí v roli šéfa marketingu. Bystrzycki s Běhounkem do rozjezdu Roieru vkládají z vlastní kapsy pět milionů korun a mají velké plány. Orientují se přitom na oblast, kde se toho v poslední době hodně děje.

David Bystrzycki si totiž vyhlédl crowdfunding nemovitostí, v rámci kterého se lidé skládají na investice do realit. V Česku v této oblasti působí několik hráčů, ale Roier věří, že má také své místo na trhu, protože přichází zase s trochu jiným modelem. Individuální investory chce propojit s bytovými družstvy, která hledají financování, přičemž zájemcům nabídne zajištěné investice do nemovitostí formou participací na úvěrových smlouvách nebo přímého financování vybraných nemovitostí.

„Naším cílem je zpřístupnit investování běžným lidem a zároveň nabídnout jednotlivcům, firmám nebo jiným entitám možnost bezpečného získání financí bez závislosti na bankách, které mají k tomu, co budou nebo nebudou financovat, stále dost konzervativní přístup. Ten ale mnohdy nezohledňuje jen riziko investice, což je samozřejmě správný argument, ale také to, že moc neumí uplatnit individuální přístup a vystoupit ze zavedených procesů,“ říká David Bystrzycki.

Financování je na platformě Roier určeno jak existujícím bytovým družstvům, tak těm, která vzniknou právě za účelem získání investice pro finanční stabilizaci, případně opravy či další rozvoj. Aktuálně nastavený model nabídne dvou- až pětileté investice s výnosem mezi 7 a 8 procenty ročně, přičemž minimální výše investice bude 100 tisíc korun. Do budoucna by však chtěla firma své tržiště otevírat i menším investorům.

behounek_bystrzycki_drabek

Foto: Roier

Jan Běhounek, David Bystrzycki a Ondřej Drábek, spoluzakladatelé Roieru

Mezi přednosti platformy David Bystrzycki vyjmenovává fakt, že financované nemovitosti již mají své nájemníky, přičemž jde o standardní bydlení, nikoliv například o financování investičních nájemních bytů. Tomu se v Česku věnuje jiný startup Investown. „Na rozdíl od jiných platforem nemáme developerské projekty, kde je riziko (ne)realizace výstavby, a vítáme větší investory,“ dodává šéf Roieru. Na crowdfunding nových staveb se zase soustředí Upvest, do kterého loni investovala Komerční banka.

Roier má za sebou pilotní provoz, který probíhal od letošního ledna v režimu Family & Friends, a platformě se již podařilo profinancovat nemovitosti za téměř 50 milionů korun. Do dvanácti měsíců přitom zakladatelé plánují s pomocí soukromých investorů financovat nemovitosti za 200 milionů korun, přičemž v první fázi bude Roier vždy spoluinvestorem. V úvodních investicích vloží 100 tisíc korun jako fyzická osoba sám David Bystrzycki.

„Do konce roku očekáváme tržby řádově ve vyšších statisících. Ke konci roku bude platforma v provozním zisku. Už nyní je běžný provoz financován z výnosů z pilotu, investice půjdou na další rozvoj platformy,“ popisuje plány pro CzechCrunch šéf Roieru. Investoři na jejich platformě přitom mají investice bez poplatků, Roier má totiž zisk z provizí od úvěrovaných subjektů.

Další investice očekává David Bystrzycki do softwaru a také licencování, jelikož v Senátu nyní leží návrh, který by umožnil licencování také právě crowdfundingových platforem. V dlouhodobějších plánech má firma zahraniční expanzi, která si pravděpodobně vyžádá další investici, tentokrát již od externích investorů.

„Už v této chvíli mluvíme s potenciálními investory. Zajímá nás expanze jak do zemí, kde je trh nemovitostí a s nimi spojených investic stále dynamicky rostoucí, jako například Rumunsko nebo pobaltské země, tak i do regionů, kde je trh dlouhodobě stabilní, ale chybí tam alternativní formy financování – to je například Německo, Švýcarsko nebo Španělsko,“ popisuje Jan Běhounek, který má ve firmě na starosti vztahy s investory a projektové řízení.

Logická otázka investorů při vstupu na novou crowdfundingovou platformu se bude jistě týkat rizika. Roier zmiňuje, že výhodou je možnost participace na financování skupiny nemovitostí, čímž své riziko investor rozkládá, navíc má platforma dle svých slov silné zajištění.

„Roier je uveden na listu vlastnictví jako první a jediný zástavní věřitel, pokud už má družstvo předchozí úvěr, ten se splatí. Družstvo na začátku investice skládá částku ve výši tří měsíčních plateb úroků. Tato částka poskytuje dostatečnou rezervu a čas pro řešení případného problému,“ doplňuje David Bystrzycki.

Sám by rád šel v rozvoji své nové firmy ve šlépějích startupů Advanto či Mutumutu, které sám investičně podpořil a nyní sleduje jejich cestu jak do zahraničí, tak za dalšími investicemi. Online pojišťovna Mutumutu nedávno ohlásila zisk dalších desítek milionů od Société Générale a expanduje po Evropě, Advanto pak na vyplácení mezd v předstihu získalo miliony korun od investorů minulý týden.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym