Dogecoin je nezastavitelný finanční vehikl, který převezme svět, hlásí Elon Musk. Jeho hodnota ale padá strmě dolů

Filip HouskaFilip Houska

musk-doge

Foto: SNL/Canva Pro

Elon Musk považuje dogecoin za „budoucnost měn“

0Zobrazit komentáře

I když většina serióznějších investorů řešila v posledních měsících především ethereum, které se nyní šplhá k historickému maximu, v kryptoměnových vodách silně rezonoval také dogecoin. Může za to hlavně Elon Musk a jeho přesvědčení, že virtuální mince se psem Shiba Inu v logu je budoucností měn, což potvrdil i teď. Lidé ovšem jeho slovům tentokrát příliš nevěřili.

Dogecoin má za sebou vydařené týdny. Z kryptoměny, která vznikla v roce 2013 jako reakce na bitcoin s cílem být dostupnější širší mase lidí, se stal fenomén. V meziročním srovnání vyrostl přes více než 18 000 procent a jeho tržní hodnota minulý týden překonala hranici 80 miliard dolarů (1,7 bilionu korun), což je obdobná pozice, jakou má FedEx nebo General Motors.

Hlavním propagátorem dogecoinu není nikdo jiný než Elon Musk, šéf Tesly a SpaceX, díky němuž – a samozřejmě i obecnému zájmu lidí o kryptoměny – se dogecoin stal čtvrtou nejhodnotnější digitální měnou planety, hned po bitcoinu, ethereu a binance coinu. Ještě včera pak jeden DOGE vyšel na více než 60 centů a bylo pravděpodobné, že jeho hodnota nadále poroste.

doge

Foto: Coinmarketcap.com

Vývoj dogecoinu k 9. květnu (11.30)

Elon Musk se totiž chystal na dlouho očekávaný moderátorský výstup v oblíbeném americkém pořadu Saturday Night Live stanice NBC, kde se očekávalo, že o dogecoinu bude opět mluvit. Že by vystřídal Twitter a svou patrně nejoblíbenější kryptoměnu propagoval živě před miliony diváků po celém světě. To se také stalo, ale výsledek byl opačný, než si mnozí mohli myslet.

I když šla hodnota dogecoinu před tímto vysílám prudce nahoru, po skončení úvodního monologu Elona Muska, kam si pozval i svou matku Maye (které mimo jiné jeden dogecoin daroval ke Dni matek), hodnota závratně spadla. Dogecoin klesl o zhruba 26 procent a nyní jedna mince stojí přibližně 50 centů. Rozhodně ale není všem dnům konec.

Pořád je řeč o kryptoměnách, extrémně volatilních aktivech, u kterých téměř nikdy nelze odhadnout vývoj. Proto je možné, že se dogecoin ještě vzpamatuje a poroste. Nebo také ne. Elon Musk mu každopádně věří a také během svého vystoupení v Saturday Night Live zmínil (byť s trochou ironie), že jde o „nezastavitelný finanční vehikl, který převezme svět“, a je „budoucností měn“.

Elon Musk ovšem není jediný, kdo dogecoinu věří. Fandí mu i americký miliardář Mark Cuban nebo legendární rapper Snoop Dogg, nehledě na to, že má řadu fanoušků napříč běžnou kryptoměnovou veřejností. Popularitě dogecoinu mimo jiné přispěla i skutečnost, že ji do svého portfolia zařadila i směnárna Coinbase, která před nedávnem vstoupila na burzu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym