J&T Ventures investuje 23 milionů korun do chorvatského Robotiq.ai, konkurenta mnohamiliardového UiPath

Peter BrejčákPeter Brejčák

spoluzakladatele-robotiq

Foto: Robotiq.ai

Spoluzakladatelé chorvatského Robotiq.ai Marko Gudelj a Darko Jovišić

0Zobrazit komentáře

Roboti čím dál více nahrazují práci lidí. Ovšem tentokrát ne tu fyzickou třeba ve skladech, ale za počítačem. Takzvaná robotická automatizace procesů uvolňuje lidem ruce od nudných a opakujících se úkolů, díky čemuž se zaměstnanci mohou soustředit na práci s vyšší přidanou hodnotou. Jde o rychle rostoucí obor využívající prvky umělé inteligence a strojového učení a teď na něj naskakují i tuzemští investoři z J&T Ventures.

Celkem 900 tisíc eur, v aktuálním přepočtu 23 milionů korun, výměnou za nekonkretizovaný minoritní podíl vkládá J&T Ventures do chorvatského startupu Robotiq.ai. Za ním stojí trojice inženýrů Marko Gudelj, Darko Jovišić a Ivan Belas, kteří se do vývoje pokročilých algoritmů pustili v roce 2018.

Podle zakladatelů totiž roboti dokážou prakticky cokoliv, co na počítači dělají lidé – procházet data, dělat reporty, shánět informace i komunikovat. Zároveň se ale hodí i na techničtější věci, jako je komunikace s databázemi nebo přes API. „Spousta lidských činností se ve firmách rutinně opakuje desetkrát, stokrát nebo tisíckrát denně,“ říká Marko Gudelj.

„S pomocí umělé inteligence mohou zákazníkům poskytovat nesrovnatelně rychlejší, spolehlivější, a hlavně škálovatelné služby. Robotická automatizace procesů (RPA) osvobozuje roboty v lidech a jim nechává čas na kreativní práci s vyšší přidanou hodnotou,“ doplňuje Gudelj, který v Robotiq.ai působí jako business development manažer.

nagrada

Spoluzakladatelé chorvatského Robotiq.ai Marko Gudelj a Darko Jovišić

„Robotiq.ai má řešení, které je extrémně jednoduše implementovatelné a tím pádem snadno využitelné i v rámci středních a menších firem, které bývají velkými hráči často opomíjeny. Tým stojící za Robotiq.ai má zároveň tah na bránu i exekutivní schopnosti, což je u startupu v této fázi klíčové. Pevně věříme, že se Robotiq.ai stane v cílových segmentech relevantním hráčem ve světovém měřítku,“ uvádí k investici David Polach, investiční manažer J&T Ventures.

Z českých hráčů přitom J&T Ventures není jediné, které na robotickou automatizaci vsadilo. Jeden z nejvýraznějších zářezů si už v roce 2015 připsalo tuzemské Credo Ventures, kdy poprvé investovalo do rumunského UiPath, globálního průkopníka v oblasti RPA. Startup pak minulý měsíc vstupoval na newyorkskou burzu s valuací v desítkách miliard dolarů, na čemž Credo vydělalo miliardy korun.

Chorvatský Robotiq.ai působí ve stejné oblasti, ale dle svých tvůrců nabízí oproti konkurenci o 70 procent rychlejší nasazení a stejně jednoduché by mělo být nastavení i správa robotů. Jako unikátní prvek pak zakladatelé označují komunikaci s roboty pomocí chatbotů – zaměstnanci nepotřebují žádné speciální aplikace ani technické vzdělání, virtuálním kolegům zadávají úkoly stejně jako těm skutečným, tedy pomocí e-mailu nebo přes chat v nástrojích jako Slack či Microsoft Teams.

„Pokud jde o to hlavní, nemůžu jít bohužel do podrobností, protože to bude naše tajná přísada a chystáme se ji patentovat. Řekněme ale, že plánujeme udělat roboty ještě mnohem rychlejší a robustnější. Věříme, že to bude opravdu zásadní průlom,“ doplňuje tajemně ředitel startupu Darko Jovišić.

Robotiq.ai už dříve investičně podpořili bratři Balabanové ze srbské IT společnosti M&I Systems. Mezi zákazníky startupu se řadí třeba srbská Sberbank, rakouská konzultační společnost BDO, město Záhřeb, německá společnost Hörmann, startup Rimac Automobili vyvíjející elektromobily, telekomunikační společnost z Jihoafrické republiky, američtí brokeři i další chorvatské banky a instituce.

Jak zakladatelé startupu dodávají, ani u jednoho z klientů nikdy nedošlo k žádnému propouštění, které by bylo způsobeno nasazením robotů, a proto by se lidé neměli o budoucnost práce bát. „Líbí se mi věta, že RPA osvobozuje roboty v lidech a jim nechává čas na kreativní práci,“ dodává Gudelj.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym