Kara přežije a otevře znovu většinu prodejen. Po Michalu Mičkovi ji získá bývalý majitel Rinth s Natlandem

kara-krivak

Foto: Kara

Kožený křivák od trutnovské značky Kara

0Zobrazit komentáře

Tradiční výrobce kožených a kožešinových produktů z Trutnova pravděpodobně bude žít dál. Společnost Kara Trutnov, která patřila do impéria Michala Mičky, je od února je v insolvenci, ale nyní nyní míří do reorganizace a staronový majitel Zdeněk Rinth chystá ve spolupráci s investiční skupinou Natland Tomáše Rašky otevření prodejen.

„První prodejny by mohly otevřít do konce týdne,“ řekl pro ČTK Rinth v pondělí po jednání věřitelského výboru, který reorganizaci stejně jako Krajský soud v Hradci Králové schválil. Sedmdesátiletý Rinth by měl v Kaře získat většinový podíl a vyjmout ji tak z krachující skupiny C2H, která se dostala do velkých finančních potíží a v insolvenci skončil i sám její majitel Michal Mička.

„Velmi intenzivně s panem Rinthem po celou dobu jednáme. Vesměs jsme na všem domluveni. Nyní děláme vše pro to, abychom mohli otevřít co nejdříve,“ potvrzuje za skupinu CPI Property Group její mluvčí Jakub Velen. V obchodních centrech této skupiny měla Kara devět prodejen, jedna v Plzni už ale byla vyklizena. Dalších osm nicméně CPIPG Rinthovi „drželo“ a nyní budou otevřeny.

Celkem měla Kara třiatřicet prodejen, čtyři (včetně té v Plzni) už jsou však nyní podle insolvenčního rejstříku vyklizené. V ostatních je majetek zatím naskladněn. Otázkou je, jak se zachovají další pronajímatelé, kteří už majitelům Kary poslali výpovědi z důvodů dlouhodobého neplacení nájmů.

Sám Zdeněk Rinth nicméně avizoval, že si nechce ponechat všechny prodejny. Otevřít se tak bude snažit jen ty životaschopnější. Bývalý majitel firmy, který sám Karu před třemi lety prodával Michalu Mičkovi, má nyní společně s Natlandem, který před pár lety získal podobným způsobem Zoot, 120 dní na předložení podrobného reorganizačního plánu, který bude opět schvalovat věřitelský výbor.

Z něj bude teprve jasné, jak by mohli být uspokojení věřitelé. K zajištěným, kteří jsou vypláceni první, patřila Česká spořitelna a její pohledávku ve výši 167 miliónů má nyní Natland. Pohledávka je zajištěna ze dvou třetin majetkem Kary. Natland a Zdeněk Rinth už dříve oznámili, že jsou připraveni do Kary nalít desítky milionů korun, aby ji udrželi v chodu. První finance už směřují na dlužné mzdy zaměstnanců. Celkem má Kara 160 věřitelů, kterým dluží 277 milionů korun.

Neznámou zatím je, nakolik budou uspokojeni nezajištění věřitelé. „V nejbližších dnech budeme kontaktovat společnost Natland a Zdeňka Rintha s žádostí o osobní setkání, na kterém budeme požadovat zejména informace o konkrétních krocích obou aktérů, jež budou mít dopady na námi zastoupené nezajištěné věřitele,“ uvedl Vojtěch Sucharda, advokát a partner advokátní kanceláře Arrows.

michal-micka3

Foto: C2H

Michal Mička, majitel skupiny C2H

V Arrows zastupují již okolo pěti set věřitelů skupiny C2H s pohledávkami přes 250 milionů korun. „Pevně věřím, že kroky nových vlastníků budou v souladu s jejich prohlášením, že reorganizace bude pro nezajištěné věřitele výhodnější než konkurz,“ doplňuje Sucharda.

Podle návrhu na povolení reorganizace by měly být pohledávky nezajištěných věřitelů uspokojeny z provozního zisku Kary, prodeje nepotřebného majetku anebo z úvěru. Hlavní částí majetku jsou zásoby na prodejnách a skladech, ochranné známky či sklad v Trutnově. Ocenění provede znalec do dvou měsíců.

Konkurz prosazoval Michal Mička, majitel skupiny C2H, kam kromě Kary patřila i prémiovější značka Pietro Filipi. Tu alespoň podle dostupných informací žádná reorganizace nečeká a dosavadní vývoj naznačuje, že skončí rovnou v konkurzu.

Na rozdíl od Pietro Filipi ale byla Kara životaschopnější podnik. Zatímco marže byly v řádu vyšších desítek procent podobné, Pietro Filipi produkty „vyvíjel“, což stálo peníze navíc. Kara „pouze“ nakupuje od převážně zahraničních dodavatelů.

Z pohledu do obchodního a insolvenčního rejstříku ale vyplývá, že i hospodaření Kary se zhoršovalo ještě před vypuknutím koronavirové pandemie. Při rostoucích tržbách, v roce 2019 na téměř 390 milionů korun, klesal provozní zisk a celkový zisk před zdaněním byl v tomto roce záporný.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym