Miliardář Petr Dědek investuje do esportu. Majitel hokejových Pardubic posílá miliony do týmu Eclot

Michal MančařMichal Mančař

petr-dedek

Foto: Archiv PD

Petr Dědek, majitel Dynama Pardubice a nově i esportového Eclotu

0Zobrazit komentáře

Před rokem se miliardář Petr Dědek stal bez nadsázky zachráncem Dynama Pardubice, které tehdy koketovalo se sestupem z hokejové extraligy. Jeho schopnosti i finance pomohly tradičnímu týmu udržet se v nejvyšší soutěži a sedmačtyřicetiletý podnikatel se zakrátko stal jeho většinovým vlastníkem. Nyní se Dědek pouští do další sportovní mise. Nebude však záchranná – a bude virtuální.

Jeden z nejbohatších Čechů investuje blíže nespecifikovanou částku v řádech milionů korun do českého esportového týmu Eclot. Ten bude úzce spolupracovat právě s hokejovými Pardubicemi, nově ponese i jejich přízvisko. „Roste odvětví, jehož součástí jsou globální týmy a značka Dynama bude mezi nimi. Spojili jsme se s Eclotem, který patří dlouhodobě k nejlepším esportovým týmům v Česku a na Slovensku. Dynamo Eclot míří ještě výš,“ říká Petr Dědek junior, syn investora.

Dynamo Eclot doposud nebylo plně profesionálním celkem, ale nově získané miliony ho ke kýžené metě konečně posunou. „Vedle sportovních cílů nám jde také o systematický rozvoj talentovaných hráčů, jejich osobní vývoj a komplexní přípravu pro reálný život,“ podotýká šéf nového týmu Martin Novotný. Finance poslouží vedle tohoto rozvoje i pro vybudování infrastruktury a silného zázemí gamingové organizace.

S budováním – ačkoliv jiného rázu – má miliardář Petr Dědek starší rozsáhlé zkušenosti. Magazín Forbes ho loni zařadil do výběru nejmovitějších Čechů, a to díky jmění získanému především ve stavebnictví a realitách. V této prestižní společnosti úspěšných byznysmenů bychom navíc nalezli i Karla Janečka, který podobný krok jako Dědek uskutečnil letos v únoru. Tehdy tento investor a filantrop vložil do týmu Entropiq dokonce desítky milionů korun.

Odvětví esportu v sobě jednoduše má stále nevyužitý potenciál pro podobná partnerství a Česko v tomto ohledu není výjimkou. „Propojování sportovních klubů s esportem je aktuální po celém světě. Sport reálný a virtuální je jedno velké téma, vzájemně se ovlivňují,“ komentuje Petr Dědek junior. Pro další důkaz tohoto spojení dokonce není potřeba hledat dalšího významného investora, stačí prostě zůstat v Pardubicích.

Ani pro samotné hokejové Dynamo se totiž nejedná o skok do neznámých vod, naopak. Jeho gamingová sekce před několika týdny oslavila triumf ve druhém ročníku Enyaq Hockey League, oficiální soutěže hokejové Tipsport extraligy. Ve finále ligy ve hře NHL 21, jíž se účastní zástupci týmů „skutečné“ české nejvyšší soutěže, porazili pardubičtí virtuální hokejisté Litvínov 3:2 na zápasy.

Vznik progamingového Dynama Eclot a jejich propojení na pardubický sportovní celek navíc vtipně doplnilo i krátké video, na kterém k hernímu stroji usedá kapitán hokejových mistrů světa z roku 2010, donedávna hráč Pardubic a nyní jejich týmový manažer Tomáš Rolinek.

Mimochodem, stejný kousek jako na elektronických hokejových stadionech se Pardubicím povedl i na virtuálním trávníku. V dubnovém finále e:Ligy, tedy v podobném esportovém projektu jako Enyaq Hockey League, jenž je však propojen s první fotbalovou ligou, porazili hráči FK Pardubice soupeře hájící barvy pražské Slavie.

Letošní úspěchy východočeského města na poli videoher samozřejmě nejsou ojedinělým příkladem úspěšného spojování tradičního a elektronického sportu. To ukazuje například právě zmíněná fotbalová Slavia, jež loni na jaře spustila spolupráci s esportovci z týmu Brute, ale třeba i její rivalové ze Sparty, kteří už dříve navázali partnerství s organizací eSuba, stálicí české gamingové scény.

Tyto dva světy se navíc potkávají nejen na úrovni jednotlivých klubů. K nejznámějším počinům patří aktivity fotbalového reprezentanta Jakuba Jankta, který před třemi lety založil vlastní tým Sampi. Jeho podpora nezůstala jen u spuštění projektu a financí, ale například i ve vybudování specializovaného herního a tréninkového domu. Nicméně ať už se jedná o budování špičkové infrastruktury, nebo investice velkých byznysových hráčů, výsledek je totožný – čím dál tím větší profesionalizace českého esportu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym