Obchod s odpadem stejně jednoduchý jako prodej nošeného oblečení. Cyrkl spouští vlastní mobilní aplikaci

cyrkl-app

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Cyril Klepek, zakladatel digitálního odpadového tržiště Cyrkl

0Zobrazit komentáře

Přes mobilní aplikace lze v dnešní době koupit či prodat ledasco. Díky novince z dílny projektu Cyrkl zakladatele Cyrila Klepka tak bude možné na pár kliknutí obchodovat i se zdánlivě nepotřebným odpadem. K přístupu na online tržiště a k přetvoření nechtěného materiálu na nový zdroj bude uživatelům jednoduše stačit jejich telefon.

Vyfotit a začít prodávat, případně vyhledat a nakoupit, tak snadné může být zapojení firem do koloběhu cirkulární ekonomiky – a vdechnutí šance na nový život nepotřebnému odpadu. Nově to umožňuje také mobilní aplikace digitálního odpadového tržiště Cyrkl, jež dosud fungovalo v rámci webového rozhraní.

S bezplatnou aplikací se však celý proces prodeje a nákupu odpadového materiálu na online tržišti, které CzechCrunch spolu s odbornou porotou zařadil do inspirativního výběru Udržitelných byznysů roku, stává stejně snadným jako například prodej či nákup oblečení z druhé ruky.

Po vytvoření profilu jen stačí nafotit ten druh materiálu, který je v očích majitele pouhým odpadem, vytvořit nabídku, popsat typ materiálu a pak už jen čekat na zájemce. V opačném případě, tedy v případě nákupu, stačí zobrazit nabídku či rovnou začít na základě klíčových slov či filtru hledat tu nabídku, která přesně odpovídá poptávce.

cyrkl-app2

Foto: Cyrkl

Prostředí aplikace Cyrklu je velice jednoduché a přehledné

V rámci aplikace lze rovnou telefonicky či písemně dohodnout detaily týkající se ceny materiálu, popřípadě způsobu jeho dopravy. Obě strany mohou navíc ohodnotit, jak moc byly spokojené se samotným obchodem i protistranou. Jedná se o důležitou funkci, která přispívá k bezpečí i kvalitě celého tržiště a uživatelům pomáhá snadněji se rozhodnout, s jakou firmou obchodovat.

Primární funkce prodeje a nákupu je také doplněna o tlačítko Pomoc. „Jeho prostřednictvím nám uživatel zašle dotaz a my budeme ihned pracovat na jeho zodpovězení. Poradíme jak s používáním aplikace, tak s legislativou nebo zařazením odpadu do správné kategorie,” vysvětluje zakladatel tržiště Cyril Klepek.

Zajímavostí je, že Cyrkl kladl během tvorby aplikace maximální důraz na využití zdrojů vstupujících i do tohoto procesu. Vývoj probíhal prostřednictvím technologie React Native, která v duchu cirkulární ekonomiky umožnila připravit aplikaci zároveň pro platformy iOS i Android, a tím pomohla výrazně ušetřit práci a čas.

Na vývoji se mimo IT týmu Cyrklu podílela i třinecká digitální společnost iDevBand. „Sami jsme nadšenci do inovací a s Cyrilem jsme tak hned sladili notu. Práce na tomto projektu pro nás byla potěšením. Obzvláště ceníme to, že se jako technologický partner můžeme podílet na zavádění principů cirkulární ekonomiky do odpadového hospodářství. Dnešní svět potřebuje projekty, jako je tento,” říká Vojtěch Bělovský, zakladatel iDevBand.

Do snahy Cyrklu přispět k rozvoji udržitelnosti, o čemž Klepek mluvil i na konferenci CzechCrunch Onlajn věnované právě udržitelnému byznysu, se již zapojilo přes 5 500 firem, a to nejen z Česka, ale i vzdálenějších koutů světa. Cyrkl jim pomáhá nejen s propojováním nabídky a poptávky, ale zároveň vytváří tržiště nabízející co možná nejlepší ceny za prodej či nákup odpadu. Spolu s tím poskytuje i tržní analýzy a přispívá k transferu recyklačních technologií a odpadové legislativy.

Díky činnosti projektu, který funguje od podzimu roku 2018, se podařilo ušetřit již 330 tisíc tun emisí CO2. I díky tomu byl Cyril Klepek zařazen do výběru Innovators 20, společného projektu CzechCrunche a Hospodářských novin, ve kterém jsme hledali osobnosti, jež byly v roce 2020 zdrojem největších inovací s touhou měnit nejen Česko.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym