Příjemný důchod v tištěném domě. V Nizozemsku vytvořili pomocí 3D tisku plnohodnotné a dostupné bydlení

tisteny-dum-nizozemsko6

Foto: 3dprintedhous

Elize Lutz a Harrie Dekkers jsou prvními evropany trvale obývající dům z 3D tiskárny

0Zobrazit komentáře

3D tisk je jednou z neprogresivnějších technologií současnosti, která nachází uplatnění v širokém spektru odvětví. Jedním z nich je i stavebnictví, kde prozatím vznikaly spíše objekty sloužící coby ukázka nové technologie. Elize Lutzová a Harrie Dekkers z Nizozemska však dokazují, že v tištěném domě lze vytvořit plnohodnotný domov, ve kterém se dá prožít spokojený důchod.

Moment, kdy si Elize a Harrie převzali klíče od netradičního domu, představoval finální tečku za první fází projektu Milestone. Ten vznikl v Eindhovenu pod rukama celé plejády soukromých společností, ale také místní technické univerzity a vedení města. Cílem je pomocí 3D tisku postavit hned pět objektů, které se stanou jasnou ukázkou toho, že tento typ staveb dokáže řešit aktuální problémy s nedostatkem domů i kvalifikovaných pracovníků v sektoru stavebnictví.

Konkrétně dům Elize a Harrieho měl být dokončený v roce 2019, jeho autoři se mu ovšem rozhodli propůjčit takovou podobu, která může evokovat pohraniční bunkry, které byly ve 30. letech minulého století stavěny na česko-německém pohraničí. Byť i sama Elize o domě mluví jako o útulném bunkru, který vyvolává pocit bezpečí, autoři se jej snažili stylizovat spíše do podoby nepravidelného balvanu, který dokonale zapadá do okolní zeleně.

tisteny-dum-nizozemsko5

Foto: 3dprintedhous

Objekt má svým vzhledem evokovat bunkr

tisteny-dum-nizozemsko3

Foto: 3dprintedhous

Fasáda domu nese charakteristickou stopu 3D tisku

Uvnitř neobvykle zkosených stěn je nizozemskému páru k dispozici 94 metrů čtverečních, na kterých nalezneme obývací pokoj, dvě ložnice a koupelnu. Vytvoření samotné stavby by podle autorů mělo zabrat nanejvýše pět dnů. Tak dlouho trvá tisk 24 dílů, které stavbu tvoří. Následně je ovšem nutné jednotlivé díly přepravit na místo stavby, spojit je dohromady, dát domu střechu, dveře a okna, připojit ho k sítím a vybavit interiér mobiliářem.

Jelikož se podařilo postavit dům v souladu s veškerými platnými regulemi, může být objekt zcela legálně pronajímán k běžnému bydlení. Dle autorů projektu se tak Elize a Harrie stávají vůbec prvními obyvateli v Evropě, kteří mají trvalé bydliště v objektu z 3D tiskárny. V neposlední řadě se na domu vytvořeném 3D tiskem podařilo jasně ukázat, jakou sílu může mít projekt, do něhož se zapojí vědecké, státní i soukromé subjekty.

V tomto případě se vedení města Eindhoven stalo spoluiniciátorem projektu i zprostředkovatelem, tamější univerzita přispěla vědeckými poznatky a také vyvinula samotnou tiskárnu. Betonovou směs dodala soukromá společnost Saint-Gobain Weber Beamix. Firma Witteveen + Bos měla na starosti návrhy projektů a konstrukční aspekty, o samotnou realizaci stavby se postarala společnost Van Wijnen. Finální pronájem domů si nakonec vzala na svá bedra realitní firma Vesteda.

Elize a Harrie platí měsíčně za pronájem 800 eur, tedy necelých 21 tisíc korun. Bydlet v takovém domě bylo podle Elize jasnou volbou okamžitě, jakmile viděla nákresy netradičního objektu zasazeného do krásné zahrady v eindhovenské rezidenční oblasti Bosrijk. Projekt se nyní chce soustředit na výstavbu dalších objektů, ve kterých chce zužitkovat zkušenosti z předchozí realizace a také vylepšenou technologii. To by mělo autorům pomoci stavět domy rychleji a efektivněji přímo na místě a také domům přidávat další patra.

Že je to možné, nedávno ukázala tištěná vilka v německém Beckumu, kde vyrostl dvoupodlažní dům, který na první pohled působí jako zcela běžný objekt k bydlení. O tom, jaké je to bydlet mezi tištěnými stěnami, by se měli brzy přesvědčit i zájemci z Austinu v Texasu, kde vzniká komplex hned několika domů částečně budovaných právě s pomocí 3D tiskárny.

A opomenout bychom rozhodně neměli ani český zářez mezi obytnými objekty z 3D tiskárny, kterým je plovoucí Prvok. Jak náročné bylo stavbu realizovat a co s ní bude dál, nám nedávno prozradil Ladislav Trpák ze Scoolptu, který za realizací nevšední stavby stojí.

tisteny-dum-nizozemsko7

Foto: 3dprintedhous

Interiéry objektu jsou příjemné, světlé a vzdušné

tisteny-dum-nizozemsko2

Foto: 3dprintedhous

Uvnitř se nachází obývací pokoj a dvě ložnice

tisteny-dum-nizozemsko1

Foto: 3dprintedhous

Byť se mělo bydlet již v roce 2019, náročnost výstavby celý projekt značně protáhla

Diskuze (0)

Novinka

Anonym