Připravte si kapesníky, kultovní Přátelé jsou zpět. HBO na jejich návrat láká v plnohodnotném traileru

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

hbo-max-friends-reunion-special

Reprofoto: HBO Max/YouTube

Přátelé jsou zpět

0Zobrazit komentáře

Přestože je jeho skutečná originalita, estetické kvality nebo korektnost poněkud diskutabilní, sitcom Přátelé je naprostou legendou a dost možná vůbec největším představitelem svého žánru. Není se tedy co divit faktu, že opětovné setkání šestice Newyorčanů po sedmnácti letech patří k hlavním televizním událostem roku. A teď jsme v plnohodnotném traileru poprvé dostali náhled, jak bude nový díl Přátel vypadat.

Za prvé je hned zkraje jasné, že o skutečný nový díl sitcomu tak docela nepůjde. Tvůrci se totiž rozhodli nepokoušet navázat na fikční svět pojímaný někdy až s náboženskou vervou. Jak vlastně taková očekávání, která zklamala už mnoho jiných reunionů, naplnit? Místo toho návrat Přátel divákům nabídne speciál, kde se s představiteli oblíbených postav podívají do zákulisí seriálu. 

Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry a David Schwimmer nás vezmou do ateliéru Stage 24 ve studiích Warner Bros., přesně tam, kde se sitcom v průběhu 90. let natáčel. Vedle nich se objeví i mnoho dalších herců a celebrit jako David Beckham, Tom Selleck, Reese Witherspoon, James Corden, Lady Gaga, Justin Bieber, Kit Harington, Cara Delevigne a další.

Co se ale vlastně bude dít? Tak nějak cokoliv, co má něco společného s minulostí nebo současností Přátel. Vše se samozřejmě bude odehrávat ve stejných kulisách jako původní pořad. Do nich po dlouhých letech vstoupíme spolu s herci a místo abychom sledovali, jak se jim daří znovu vžít do starých postav, budeme s nimi moci prožít autentické reakce a vzpomínky na seriál, který změnil jejich život.

Byť se to dnes může zdát jako nad slunce jasný koncept, Přátelé nevznikli jako hotová věc. Autoři sitcomu David Crane a Marta Kauffmanová na ně dostali nápad v době, kdy vzpomínali na vlastní začátky ve světě dospělých jako mladí Newyorčané. „Budoucnost pro nás tehdy byla spíš otazníkem,“ zmínila v rozhovoru pro NBC Kauffmanová.

Jelikož se televize shodou okolností po podobném námětu zrovna rozhlížela, ten od tvůrčí dvojice NBC zaujal. Za tři dny pak vznikl scénář k prvnímu dílu seriálu se zamýšleným názvem Friends Like Us (Přátelé jako my). Tvůrcům zajistil schválení celé sezóny, název se ale musel změnit kvůli přílišné podobnosti s jiným sitcomem. Nějakou dobu se pak počítalo s návrhem Six of One, počty se ale nakonec proměnily v šestici barevných puntíků mezi písmeny slova Friends.

Podobným způsobem se z tisícovky zájemců vyprecizovalo i finální obsazení sitcomu, obsahující tehdy spíš neznámé herce. Například Jennifer Aniston za sebou měla práci v několika neúspěšných televizních projektech a vzpomíná na dobu, kdy šla za producentem jednoho z nich s otázkou ohledně Přátel. „Řekl mi, že tohle ze mě hvězdu rozhodně neudělá,“ říká legendární představitelka Rachel.

Okamžitý hit a vlny nostalgie

Hned první řada sitcomu ovšem vyletěla mezi desítku nejsledovanějších televizních pořadů daného roku v USA. Vrcholné pozice žebříčků popularity Přátelé neopustili ani jednou za celou dobu svého premiérového vysílání. Když seriál skončil, postava Joeyho dokonce dostala vlastní sitcomový spin-off, který nicméně neuspěl a byl zrušen po dvou řadách. Síla Přátel zkrátka tkví v jejich společných osudech.

Právě na ty bude převážně vzpomínat nový speciální díl. Herci v něm promluví o prvních zkušenostech s představiteli ostatních postav, o procesu castingu, a velké pozornosti se samozřejmě dočká i samotná tvorba Přátel. Ačkoliv nejspíš nedostaneme žádné nové scénky, kultovní šestici uvidíme sehrávat nejznámější situace z původního seriálu. Nesmí chybět ani diskuze na téma, jestli si Rachel a Ross dávali pauzu.

Co to znamená, jistě každý ví. Snad žádný jiný seriál z 90. let se dnes netěší takové přetrvávající popularitě jako Přátelé. Možná se, nehledě na jeho mnoho nedokonalostí, chce i říct, že modernímu publiku všeobecně známý televizní titul chybí. Možná je ale také neopakovatelný. Obrovsky populární sitcomy stále existují, Přátelé s sebou ovšem nesou dokonale obsazené postavy, silnou dávku nostalgie a trochu starším divákům nabízejí jistotu známého prostředí.

friends-top

Foto: HBO

Hlavní postavy z kultovního seriálu Přátelé

Zvlášť z dnešního pohledu představují vcelku roztomile naivní dílo, na které je těžké se zlobit, i když si zrovna velmi nekorektně utahuje z lidí s nadváhou nebo homosexuálů. Ačkoliv to byl problém i v devadesátých letech, dnes ho můžeme snadněji přičíst jiné době a místo toho se jednoduše napojit na Moničin nedostatek sebejistoty nebo Rossovu frustraci ze selhaných romantických vztahů.

Reunion Přátel bude mít premiéru už za týden 27. května, ale pouze na streamovací službě HBO Max, která se do Česka teprve chystá. Prozatím tak zůstává otázkou, kdy půjde novinku oficiálními cestami zhlédnout také u nás. Každopádně lze očekávat velkou událost, při které pravděpodobně ukápne nejedna slza.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym