Renáta Kellnerová převzala vlastnictví PPF i titul nejbohatšího Čecha. Může jít ale o dočasné řešení

Filip HouskaFilip Houska

ppf

Foto: PPF

Sídlo finanční skupiny PPF v pražských Dejvicích

0Zobrazit komentáře

Od smrti Petra Kellnera již uplynuly dva měsíce a vzhledem k tomu, že byl svého času nejbohatší Čech jejím majoritním vlastníkem, o klíčových otázkách finanční skupiny PPF rozhodoval především on. Po tragické události spojené s pádem vrtulníku na Aljašce se ale struktura vedení změnila a nyní přichází zpráva o tom, kdo bude novým vlastníkem. Stává se jím Renáta Kellnerová, vdova po zesnulém miliardáři.

Informace o novém koncovém vlastníkovi vyplývá z hlášení, které PPF předala České národní bance (ČNB), ovšem jak upozorňuje Ekonomický deník, může také jít pouze o dočasné řešení, než nastane přerozdělení podílů v PPF v rámci rodiny. Momentálně ale Renáta Kellnerová vlastní 83,57 % akcií O2 a 29,94 % akcií Monety, která se před nedávnem spojila s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a firmou Benxy.

Do řízení skupiny by se totiž mohl zapojit i jeden ze synů Petra Kellnera, devětadvacetiletý Petr Kellner mladší, který momentálně podniká ve Španělsku. Změnit se tak může i aktuální řídící výbor, jenž vznikl v dubnu (necelý měsíc po Kellnerově smrti) a usedají v něm podle informací Seznam Zpráv čtyři členové – Ladislav Bartoníček, Jean-Pascal Duvieusart, Kateřina Jirásková a Tomáš Brzobohatý.

„Jednotlivé společnosti skupiny PPF jsou řízeny profesionálními týmy manažerů. Skupina PPF jako celek má vypracovaný systém řízení jejích investičních projektů. Společnost konstatuje, že na jejím běžném každodenním fungování se odchodem jejího zakladatele nic nemění,“ uvedla v březnu ve svém oznámení finanční skupina.

Zatímco Bartoníčkovi, který ke konci března převzal řízení veškerých aktivit ve skupině, připadly záležitosti spojené s telekomunikacemi a biotechnologiemi, Duvieusart si vzal na starost Home Credit. Jirásková se coby finanční ředitelka věnuje finanční kondici celé skupiny a Brzobohatý řešil hlavně fúzi Air Bank s Monetou. Nehledě na to, že jako právník zastupuje zájmy Kellnerových dědiců – vdovy a čtyř dětí.

Majitel PPF zemřel bez závěti. A tak pozůstalost, jejíž výši časopis Forbes vypočetl na 293 miliard korun, zdědí manželka a čtyři děti: syn Petr z Kellnerova prvního manželství, dcera Anna a její dvě nezletilé sestry.  Zda nastane přerozdělení podílů masivní finanční skupiny, která investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií i nemovitostí či strojírenství, je zatím nejasné.

Oficiální vyjádření k této situace zatím není a vypořádání dědictví pak ve výsledku může trvat další měsíce. V tento moment je ovšem jisté to, že se Renáta Kellnerová dostala na první místo v žebříčku nejbohatších Čechů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym