V Praze se otevře třetí Manifesto. Vyroste na Andělu podle návrhu Chybík+Krištof a nabídne 13 restaurací

Peter BrejčákPeter Brejčák

manifestoandel_day_cchybikkristof-min

Foto: Chybík+Krištof

Manifesto otevře své prostory v okolí pražského Anděla

0Zobrazit komentáře

Oblast pražského Anděla směřující až ke Smíchovskému nádraží v dnešní době není zrovna oblíbenou lokalitou pro setkávání lidí. Dlouhému prostoru dominuje neutěšené autobusové nádraží, avšak celou čtvrť včetně doteď téměř nevyužívaného železničního brownfieldu v následujících letech čeká velká proměna, a to včetně vzniku moderního přepravního uzlu. Navíc se tu již brzy najde čas i pro zábavu a odpočinek.

Právě na tomto dosud nepříliš lákavém místě vznikají projekty, které mu chtějí přinést nový život. Jedním z nich je Manifesto, které chystá otevření nového gastronomického konceptu po širým nebem, jenž bude uzpůsoben pro celoroční provoz. Po pražské Florenci a Smíchově je tak Anděl třetí pražskou lokalitou, kde Manifesto otevře svoje brány.

„Anděl je přesně ta lokalita, která si podobný projekt zaslouží a je pro něj jako stvořená. Upřímně se těším, protože Manifesto areál bývalé vietnamské tržnice oživí a výrazně promění i strukturu návštěvníků, což se příznivě odrazí i na pocitu vyšší bezpečnosti. Bude to pěkné místo pro setkávání aktivních lidí nebo rodin s dětmi a jsem přesvědčená, že celkově zvýší atraktivitu Anděla jako širšího centra metropole,“ říká starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková.

Přesná lokalita se nachází na rohu ulic Stroupežnického a Ostrovského, v podstatě hned vedle populární Kavárny, co hledá jméno. Místo dřívější vietnamské tržnice zaujme gastronomický koncept, který nabídne třináct restaurací a dva bary využívající modulární konstrukci, přičemž zútulnění by se mělo dočkat i přilehlé prostranství.

manifestoandel_detail_cchybikkristof-jpg-min

Foto: Chybík+Krištof

Vizualizace Manifesto Anděl

manifestoandel_night_cchybikkristof-min

Foto: Chybík+Krištof

Vizualizace Manifesto Anděl

„Nic se nevyrovná pocitu být v krásném prostředí na čerstvém vzduchu. A čím víc jsme omezováni, tím víc se lidem chce ven. Manifesto pokračuje ve své expanzi navzdory pandemii,“ říká Martin Barry, krajinářský architekt z New Yorku a zakladatel konceptu, který v roce 2019 investičně podpořila skupina Rockaway. Ta v Manifestu aktuálně drží podíl ve výši 20 procent, když od ní koncem loňského roku odkoupil 25 procent zpět Martin Barry. Aktuálně je firma v procesu nabírání další investice, která podpoří její zahraniční expanzi.

Kapacita nového prostoru na Andělu bude 500 hostů, přičemž jej bude možné rozdělit do menších sektorů. Konkrétní termín otevření zatím není známý, mělo by však k němu dojít ještě v průběhu letošního roku. Manifesto Anděl vzniká ve spolupráci se společností Penta Real Estate, autorem návrhu pak je tým architektů Chybík+Krištof.

Projekt nové lokace je podle jeho tvůrců příkladem reverzibilního designu, architekti totiž dostali zadání znovu využít veškeré materiály a prvky přenesené z lokace Manifesta Smíchov jako kontejnery, osvětlení, nábytek i podlahy, střechy by měly pokrýt panely z recyklované textilie. Novým prvkem má být hydroponická vertikální farma startupu GreenTech, v níž je možné pěstovat listovou zeleninu bez využití půdy.

Samotné výpěstky pak budou využívány v kuchyních Manifesta. Principy udržitelnosti se promítají také v řešení technologií, prostor bude napojen na energii z obnovitelných zdrojů od Nano Energies. Manifesto by navíc rádo využívalo dešťovou vodu pro zálivku i čištění nebo unikátní kompostér, kde se promění biologický odpad a obaly z biomateriálů v substrát.

manifesto-andel-before_1-min

Foto: Manifesto

Původní podoba nároží, kde vznikne Manifesto Anděl

Diskuze (0)

Novinka

Anonym