Z grimasy u hořícího domu nejslavnějším memem na internetu. Ikonická Disaster Girl se vydražila za půl milionu dolarů

Filip HouskaFilip Houska

disaster-girl-nftx-1

Foto: Foundation.app

Slavná Disaster Girl se vydražila na skoro 500 tisíc dolarů

0Zobrazit komentáře

Když jí byly čtyři, stala se svědkem požáru domu v sousedství. Od té doby ji zná celý svět, byť možná ne pod jménem Zoë Roth, ale jako takzvanou Disaster Girl s ďábelským úsměvem, který je častým námětem pro tvorbu nejrůznějších internetových memů. Nyní se její originální fotka vydražila skoro za půl milionu dolarů, samozřejmě ve formě kryptoměnového fenoménu zvaného NFT. A celý příběh tak nabírá nových obrátek.

Kde je katastrofa, tam je Disaster Girl. Psal se rok 2005, když tehdy čtyřletá Zoë Roth se svými rodiči navštívila záměrný, kontrolovaný požár jednoho z domů v rodném městě Mebane v Severní Karolíně, na kterém hasiči demonstrovali svou práci. Pro okolí tedy šlo o zajímavou a dobrodružnou podívanou, u které nehrozilo nebezpečí. Děti dokonce mohly držet i hasičské hadice.

Celé představení se líbilo i malé Zoë, pro kterou šlo o nový zážitek, a proto není divu, že ji chtěl otec u hořícího domu vyfotit. Samozřejmě s úsměvem. Zoë ovšem nahodila grimasu, která o pár let později proletěla celým internetem. Její mstivý až ďábelský výraz evokoval radost ze záměrného neštěstí, které jakoby sama způsobila. Fotka se stala zvláštním hitem.

Ve světě internetových memů zastávala pozici pro zdůrazňování všelijakých katastrof. Ať už způsobených člověkem, nebo matkou přírodou. Od vyhlazení dinosaurů přes potopení Titanicu až po požár pařížské katedrály Notre Dame. Nehledě na to, že rodina Rothových za svou dceru před hořícím domem získala v roce 2007 i fotografické ocenění.

zoe-1

Reprofoto: BuzzFeedVideo/YouTube

Zoë Roth je dnes 21 let

Slavná fotka si žila vlastním internetovým životem, ovšem nyní načala novou etapu. To proto, že se vydražila ve formě NFT, respektive byla propojena s unikátním nezaměnitelným tokenem (klíčem), díky kterému může majitel fotky prokázat své vlastnictví na blockchainu. A rozhodně nešlo o malou částku. Na platformě Foundation.app se po několika příhozech prodala za 180 etherea a putuje do rukou hudebního studia 3F Music.

V přepočtu šlo zhruba o 495 tisíc dolarů, byť teď vzhledem k růstu kryptoměny ethereum a jejímu pokoření hranice 3 200 dolarů je cena ještě vyšší. V českých korunách se jedná o sumu 10,6 milionu. Těžit z toho bude rodina Rothových i do budoucna, jelikož si ponechala část vlastnických práv a bude jí z případných dalších prodejů tohoto díla chodit 10 procent.

Samotná Zoë, které je nyní jednadvacet let, studuje na vysoké škole a vydražení své proslulé fotky z dětství iniciovala. Z výdělku plánuje zaplatit školné a zbytek poslat na charitu. Obecně pak tuto jízdu životem považuje za jedinečnou zkušenost, protože jí přijde zajímavé, jak dokážou být lidé kreativní s jedním dětským obličejem před hořícím domem.

„Lidé, ze kterých se staly memy, nemají moc na výběr. Internet je velký. I když s tím máte dobré zkušenosti, nebo naopak ty špatné, musíte z toho vytěžit maximum. Já jsem za tuto zkušenost maximálně vděčná,“ říká Zoë v rozhovoru pro deník The New York Times a dodává, že vždy, když je v rodném Mebane, jde se na onen ikonický dům podívat a zavzpomínat.

Proč se ale rozhodla nabídnout svou fotku ve formě NFT, přesněji nezmínila. Patrně ale v tomto trendu ze světa kryptoměn, kterému vévodí CryptoPunks (a brzy možná i animované postavičky Meebits), vidí smysl. A rozhodně není jediná – možnosti unikátního vlastnictví děl na blockchainu věří i třeba Eminem, The Weeknd, Petr Mára a řada dalších osobností nebo aukčních síní.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym