Začal nový vesmírný závod. Tom Cruise se chystá točit film v kosmu, možná ho ale předběhnou ruští filmaři

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

cruise-fallout

Foto: CinemArt

Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible – Fallout

0Zobrazit komentáře

Slavný herec Tom Cruise a režisér Doug Liman se na place poprvé setkali teprve při natáčení akčního sci-fi Na hraně zítřka z roku 2014. Podle všeho se ale rychle spřátelili, spolupracovali totiž hned na dalším filmu a nedávno se spolu rozhodli vydat někam, kam se ještě žádný filmař nevydal – do vesmíru. Doslova. V jejich prvenství v natáčení celovečerního filmu mimo zemskou atmosféru je ale zanedlouho nejspíš předběhne ruská produkce. Nezní to povědomě?

Vesmírný závod mezi USA a Ruskem nebyl jen důležitou součástí studené války ve druhé polovině minulého století, ale také jednou z nejzásadnějších událostí v lidské historii vůbec. Teď, opět v době rostoucích tenzí mezi oběma zeměmi, se k soupeření v dobývání vesmíru vracíme, jen v trochu jiné formě. Když máme na oběžné dráze Země auto Tesly a na Měsíc se chystá mise financovaná kryptoměnou dogecoin, proč by se do kosmu nevydali i filmaři.

Už původní vesmírný závod je s Hollywoodem propojený, byť docela nešťastným způsobem – konspiračními teoriemi o tom, že přistání na Měsíci natočil ve studiu režisér Stanley Kubrick. Tentokrát snad žádné konspirace nevzniknou, sázky jsou mnohem menší. Přesto jde o poměrně jasné soupeření, navíc v obou případech spojené se státními vesmírnými agenturami. Zatímco Liman s Cruisem mají pracovat se SpaceX a NASA, ruský filmový štáb na oběžnou dráhu pošle Roskosmos.

Záměr ruské vesmírné agentury byl ohlášen už loni v prosinci asi půl roku po tom, co hollywoodská akční hvězda začala mluvit o vlastních ambicích. Až teď ale Roskosmos zveřejnil i plánované datum odletu stanovené na 5. října letošního roku. Zároveň s ním nově známe i jméno herečky Julie Peresildové, která bude s populárním ruským režisérem Klimem Šipenkem ve vesmíru natáčet.

russian-actress-yuliya-peresild

Foto: Svklimkin/Wikimedia Commons

Ruská herečka Julia Peresildová

Šipenko byl s projektem pochopitelně spojen už od začátku, pro herečku byl ale vypsán otevřený casting. Nároky se přitom kromě hereckých schopností nebo vhodnosti pro danou roli musely točit také kolem specifičtějších vlastností diktovaných způsobilostí k letu do vesmíru. Například hmotnost herečky musela být mezi 50 a 70 kilogramy a obvod hrudníku nesměl přesáhnout 112 centimetrů. Musela být také schopna uběhnout kilometr za méně než tři a půl minuty.

Julia Peresildová prý byla vybrána z celkem dvaceti uchazeček, 36letá herečka má za sebou už téměř dvacetiletou kariéru v ruské televizi, filmu i divadle a ve svojí rodné zemi získala několik ocenění. Spolu s režisérem Šipenkem má nejpozději od začátku června začít se speciálním tréninkem pro let do vesmíru. Ten bude podle informací BBC zahrnovat centrifugu a vibrační testy, lety v letadle s nulovou gravitací a seskoky padákem.

V říjnu má pak dvojice umělců na palubě letu Sojuz MS-19 zamířit na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), kde bude asi týden čas na natáčení filmu s pracovním názvem Vyzov (Výzva). Detaily synopse zatím zveřejněny nebyly, známe však základní premisu. Peresildová má ve Výzvě ztvárnit chiruržku, která na ISS přiletí, aby zde operovala kosmonauta v příliš špatném stavu na to, aby přežil cestu na Zemi.

Z takového námětu je snadné usoudit, že nejspíš půjde o spíše komorní, relativně jednoduchý snímek, zaměřený do velké míry na dialogy a herectví v unikátních podmínkách. Není to nic překvapivého, ISS není vůbec známá svojí prostorností, ba právě naopak. Kromě prostředí ale možnosti produkce bude pravděpodobně omezovat také finanční náročnost už samotného vycestování do vesmíru. Je také docela možné, že Výzva vzniká přímo se snahou předběhnout Hollywood.

Prvenství vzniku mimo Zemi by ruskému filmu jednoduše zajistilo velkou míru publicity. Ruská kinematografie ve světě dnes není příliš známá a většinou se objevuje jen ve formě uměleckých filmů na festivalech. Vedle nich se větší pozornosti ze strany západních médií i publika dostává mnohdy jen v případě nějaké spojitosti s hollywoodskou produkcí, třeba když loni vyšel „ruský Vetřelec“ s názvem Sputnik.

Hollywoodu ale samozřejmě Rusko, stejně jako žádná jiná země, není schopné konkurovat rozpočty nebo produkčním zázemím. Zatímco Výzva tak byla ohlášena v prosinci, nyní známe datum odletu na ISS a v říjnu se už má natáčet, Tom Cruise svůj projekt ohlásil před rokem a teď podstupuje fyzický trénink. Celkově v případě jeho filmu půjde skoro jistě o mnohonásobně větší dílo, než jaké vznikne v Rusku.

Zatím nejsou známy prakticky žádné informace o ději, námětu ani názvu hollywoodského filmu, u jeho rozpočtu se nicméně mluví o částce kolem dvou set milionů dolarů, tedy o více než čtyřech miliardách korun, což dnes odpovídá drahému americkému blockbusteru. Cruise a režisér Doug Liman se mají na ISS vydat také v říjnu, přičemž konkrétní datum zatím nebylo ohlášeno. Nový vesmírný závod začal.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym