Adaptace jednoho z nejlepších sci-fi všech dob přichází. Nadace podle románů Isaaca Asimova láká na epickou podívanou

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

apple-tv-foundation-isaac-asimov-2

Foto: Apple

První trailer Nadace v podání Applu slibuje velkolepou podívanou

0Zobrazit komentáře

Streamovací služba Apple TV+ má v zásobě už několik velkých projektů i hity jako Greyhound nebo Ted Lasso. Teď se ale blíží seriál, který je pro ni dosud nejambicióznějším titulem a možná i milníkem v televizi obecně. Vůbec poprvé se totiž na obrazovky chystá adaptace jednoho z nejzásadnějších děl žánru sci-fi, Nadace od Isaaca Asimova. Po v zásadě desítkách let čekání ji uvidíme v září a nový trailer láká na opravdu epické měřítko.

Asimova knižní sága, která postupně vznikla v průběhu 50 let, pokrývá události v různých místech Mléčné dráhy napříč jedním miléniem. Vše začíná předpovědí geniálního matematika Dr. Hariho Seldona, podle něhož se blíží pád mezihvězdného impéria rozprostírajícího se po celé galaxii. Na základě vlastní metody matematické sociologie, pojmenované psychohistorie, předpovídá sérii katastrofálních událostí následovanou 30 tisíci lety doby temna.

Seldon se proto rozhodne vybudovat rozsáhlou organizaci zvanou Nadace, jejíž úkolem je shromažďovat veškeré poznání a zajistit budoucnost civilizace. Jeho revolucionářský vliv je ovšem trnem v oku po staletí vládnoucí dynastie Kleonů. Tím se rozehrává složitý příběh jedné z nejvlivnějších románových sérií 20. století, která se může směle poměřovat i s Pánem prstenů.

Mistrovské dílo fantasy ostatně Nadace dokonce překonala, když původní trilogie románů dostala v 60. letech cenu Hugo jako nejlepší literární série všech dob. Tato kategorie prestižního ocenění literatury v žánrech sci-fi a fantasy byla vyhlášena zatím pouze jednou a sám Asimov předpokládal, že vznikla kvůli vzdání holdu Tolkienovu dílu. Vliv Nadace je těžké přehnat a zahrnuje další obrovské série jako Stopařův průvodce galaxií, Duna nebo Star Wars.

První trailer na seriálovou adaptaci „bible sci-fi“ Apple zveřejnil před rokem. Už tehdy bylo zřejmé, že pro jeho streamovací službu půjde o jeden ze stěžejních titulů tohoto i následujících let a ambicemi má blízko i Hře o trůny. Draky a hrady ale samozřejmě nahradily záběry na vesmírné lodě, obrovské haly paláců galaktických vládců nebo meziplanetární cestování.

Nová upoutávka kromě velkolepé atmosféry a několika narážek na psychohistorii naznačuje více z děje, přičemž se prozatím omezuje na výše popsanou premisu. Zůstává tak otázkou, jak se tvůrci postavili k náročnému stylu vyprávění románů, které poměrně často skáčou v čase i prostoru. Sama postava Dr. Seldona v nich ostatně hraje poměrně malou roli. Šéf projektu David S. Goyer nicméně ujišťuje, že cílem bylo vytvořit dílo odpovídající Asimovým záměrům.

„Když jsem vyrůstal, hltal jsem Nadaci a snil o tom, že ji jednou uvidím na plátně, ale celovečerní film mi nepřipadal dost velký na to, abych tuto ambici obsáhnul,“ říká filmař, který v minulosti pracoval třeba na batmanovské trilogii Christophera Nolana nebo Muži z oceli. Nástup streamovacích služeb a partner velikosti Applu podle něj umožnil zpracování poutavé jak pro fanoušky románů, tak pro diváky hledající ohromující dobrodružství.

„V průběhu desetiletí, které uplynuly od prvního vydání série Nadace, nebylo Asimovovo prorocké vědeckofantastické dílo nikdy tak aktuální jako nyní,“ poznamenává. Jeden ze „svaté trojice“ sci-fi literatury ostatně mimo jiné vymyslel slavné zákony robotiky, jejichž čas možná ještě přijde. Doba Nadace konečně přijde 24. září, kdy Apple vydá rovnou tři díly celkem desetidílné první řady seriálu.

apple-tv-isaac-asimov-foundation-2

Foto: Apple

Role Hariho Seldona se ujal Jared Harris, známý například z minisérie Černobyl

S tímto termínem se pojí ještě jedna významný novinka Applu – zkrácení bezplatného promo přístupu k jeho streamovací službě. Dosud platilo, že každý zakoupený produkt firmy svému majiteli dává nárok na dvanáct měsíců Apple TV+ zdarma. Jak jsme ale zmínili v newsletteru CC Watch, od začátku července (tedy čtvrtka) se tato lhůta zkrátí na tři měsíce. Bezplatné Apple TV+ spuštěné v červenci by tak stačilo jen ke zhlédnutí necelé poloviny Nadace. 

Nedávno Apple zveřejnil také speciální trailer lákající na další tituly, které jeho streamovací služba brzy nabídne. Jsou mezi nimi například druhé řady The Morning Show, Teda Lassa nebo See, ale také novinky jako sci-fi o invazi mimozemšťanů Invasion a komedie The Shrink Next Door s Willem Ferrellem a Paulem Ruddem.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym