Bitcoin se má stát v Salvadoru oficiálním platidlem od září. Občané do startu obdrží v kryptoměně 30 dolarů

bitcoin-salvador

Foto: Idea SV/CzechCrunch

V Salvadoru se může platit i bitcoinem

0Zobrazit komentáře

Na světě je celá řada zemí, které udávají technologické trendy, ale málokdo by čekal, že by mezi ně měl patřit Salvador. Přitom ani ne sedmimilionová středoamerická republika je prvním státem, který se před časem rozhodl uzákonit bitcoin jako oficiální platidlo. Salvadorský prezident Nayib Bukele nyní také rozhodl o tom, že každý dospělý občan by měl při startu nového platidla dostat 30 dolarů, pochopitelně v bitcoinu.

Salvador musí při cestě za zavedením nejpopulárnější kryptoměny jako oficiálního platidla ještě překonat několik překážek. Například světová banka mu odmítla poskytnout technologickou pomoc a prvenství přímořského státu, jehož jižní břehy omílá Tichý oceán, vzbudilo ve světě velký rozruch. Zatímco příznivci kryptoměn vítají možnost decentralizovaného platidla s otevřenou náručí, odpůrci poukazují na volatilitu i vysokou energetickou náročnost těžby.

Jak informovala agentura Reuters, salvadorský prezident Nayib Bukele tento týden během svého projevu oznámil, že zákon, jenž v zemi udělá po boku amerického dolaru z bitcoinu oficiální platidlo, vejde v platnost v úterý 7. září. Každý dospělý občan si bude moci při této příležitosti stáhnout státem vytvořenou mobilní aplikaci se softwarovou peněženkou a po registraci obdrží 30 dolarů v bitcoinu (640 korun).

Bitcoinem k občanství

Salvadorský prezident na svém Twitteru doplnil, že kryptoměnová peněženka ponese název Chivo a s její pomocí bude možné bitcoiny nejen uchovávat, ale také platit za zboží nebo přijímat mzdu. Bitcoin se zařadí na seznam oficiálních měn středoamerické republiky po boku dolaru, který je v Salvadoru oficiálně akceptovaný od roku 2001. Tehdy nahradil původní salvadorský colón. Bitcoin nicméně bude na rozdíl od dolaru minimálně zpočátku především volitelnou a dobrovolnou měnou.

Výplaty i důchody by měly být v Salvadoru i nadále propláceny v dolarech a také v případech, kdy by zaměstnavatel preferoval bitcoin, mají zaměstnanci právo na mzdu v dolarech. Podle dřívějších vyjádření prezidenta Bukeleho to rovněž vypadá, že zahraničním rezidentům, kteří se rozhodnou investovat do salvadorské ekonomiky přinejmenším tři bitcoiny (dle aktuální kurzu přes 2 miliony korun), bude umožněno získat státní občanství.

Salvador má na implementaci bitcoinu jen necelé tři měsíce, ale pokud se vše povede, bude bezpochyby možnou inspirací pro další státy. Svůj zájem již měla údajně projevit také například Paraguay, ale zda dojde skutečně tak daleko jako Salvador, zatím není jisté.

Zajímavé bude sledovat, jak na tyto aktivity zareagují globální trhy i samotný bitcoin, jehož hodnota se mimo jiné po nedávných čínských zásazích proti těžařům propadla až k 30 tisícům dolarů. Během června s ní dokázal opět zahýbat také Elon Musk, který s bitcoinem různě nakládá v Tesle, a aktuálně, během nedělního poledne, se jeden bitcoin obchodoval za více než 33 tisíc dolarů, což je v přepočtu zhruba 700 tisíc korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym