Česko, země hráčů. Dokument Herní národ spouští crowdfunding, vystoupí v něm Vávra, Anastasov, Fuka i další osobnosti

Michal MančařMichal Mančař

herni-narod-startovac

Foto: Herní národ

Radim Grzybek a Petr Pelech (v popředí) lákají na dokument Herní národ

0Zobrazit komentáře

Videohry baví nejen české hráče už několik desítek let. V minulém století zažily nesmělé počátky, prošly někdy až neuvěřitelně rychlým vývojem a dnes patří k naprosto běžným kratochvílím nejedné generace. O tom, jak v České republice hry začínaly, ale i jaká je na domácí herní scéně situace dnes, se rozhodla natočit dokumentární snímek dvojice filmařů Radim Grzybek a Petr Pelech. Na své dílo Herní národ nyní vybírají 850 tisíc na crowdfundingové platformě Startovač.

„Dle statistik si minimálně každý druhý Čech jednou v životě zahrál nějakou videohru. A co vy?“ ptají se na stránce kampaně Herního národa na Startovači jeho tvůrci. Připomínají tak skutečnost, že počítačové hry už dávno nejsou výsadou „ajťáků“ zalezlých u monitorů, ale doslova celospolečenskou záležitostí a nesmírně lukrativním byznysem. Dokazují to i čísla, vždyť Česko se může chlubit videoherním segmentem s loňskými tržbami přes 4,5 miliardy korun.

Bohatou historii i současný stav české herní scény ukážou režisér Radim Grzybek a scenárista Petr Pelech v připravovaném dokumentu. „Nápad se mi v hlavě zrodil trochu jinak než u předchozí tvorby. Většinou mě inspiruje něco, co uvidím nebo zažiju. Ale tady to přišlo zničehonic při koukání z okna. A hned mě napadlo, že Petr Pelech je ideální kandidát na spolupráci, je totiž také vášnivý hráč,“ popisuje pro CzechCrunch zrod projektu Grzybek.

Pokud kampaň, v níž chtějí Grzybek s Pelechem získat 850 tisíc korun, dopadne úspěšně, mohli by diváci Herní národ zhlédnout už příští rok v červenci. Do té doby mají mladí filmaři se zkušenostmi z reklamní tvorby a studentských snímků čas na natočení materiálu s těmi nejzvučnějšími jmény herního průmyslu. Právě seznam osobností, které už přislíbily svou účast, nejlépe dokazuje, že se bude jednat o skutečně hlubokou sondu.

herni-narod-vavra

Foto: Herní národ

V dokumentu Herní národ vystoupí řada osobností české herní scény včetně Daniela Vávry

Ikonu českého internetu Františka Fuku nebo tvůrce Kingdom Come: Deliverance a Mafie Daniela Vávru doplní například zakladatel největšího českého herního studia Bohemia Interactive Marek Španěl. Chybět nebude ani Jakub Dvorský, jenž stojí za Amanita Design a tituly jako Samorost nebo Machinarium. Zastoupení se ale dočkají i autoři lokálních legend, uvidíme tak třeba Petra Svobodu, producenta série Polda, nebo Jaroslava Wagnera, jenž spolupracuje s Bulánky.

Kromě vývojářů ale v dokumentu vystoupí i Andrej Anastasov, herní novinář spojený s nejslavnější érou časopisů Excalibur a Score z devadesátých let. S druhým zmiňovaným magazínem nebo s pořadem Re-Play se pak pojí další oslovená osobnost, Mikuláš Tuček. Především mladší generaci pak může přilákat Filip „Fiola“ Kraucher, zakladatel projektu Indian, nebo populární streameři Pavel Mikeš a Oldřich Štěrba, známí spíše coby Herdyn a ArcadeBulls.

To je však jen ochutnávka z více než dvacítky jmen, která diváky provedou počátky českých počítačových her v osmdesátých letech i jejich současností. Navíc se dá očekávat, že seznam účastníků ještě poroste. „Chceme oslovit další vývojáře a zajímavé lidi především z té dřívější éry,“ upřesňuje Radim Grzybek. A samozřejmě doufá, že ještě rychleji než seznam respondentů poroste i částka na počítadle Startovače.

Kampaň Herního národa zatím vybrala přes sto dvacet tisíc korun a na získání požadovaných 850 tisíc má čas do 14. července. Tvůrci také plánují oslovit firmy z branže, už teď je podpořil například obchod Xzone, jehož majitel Martin Schovanec nám nedávno poskytl rozhovor. Pokud cílovou sumu autoři překonají o 150 tisíc, své dílo uvedou ve formátu celovečerního filmu a využijí dobové rekvizity. Zajímavější jsou však mety s hodnotami 1 279 000 a 1 499 000 korun.

Do kina a do minulosti

Prvně jmenovaná bude znamenat distribuci snímku v klasických kinech, jinak totiž zamíří jen online, případně na vybrané akce. „Film samozřejmě může a nemusí vydělávat, ale pro nás je to také práce a poslední dva měsíce prakticky neděláme nic jiného. Pokud tedy nevyjde tento cíl, dokument pustíme na některou z placených streamovacích služeb,“ říká Grzybek. Jak ale vzápětí dodává, s premiérou na velkém plátně se počítá tak jako tak.

Druhá zmíněná částka pak slibuje rekonstrukci nejzajímavějších momentů z tuzemského herního světa. „Chtěli bychom tak oživit okamžiky z hlubší minulosti. Třeba první počátky pirátství a sdílení her nebo různé historky, co jsme v uplynulých týdnech slyšeli od těch prvních pamětníků. Jako když paní Fuková odpovídala na dotazy hráčů, kteří volali mladému Františkovi kvůli jeho hrám,“ dodává Grzybek.

Za podporu projektu na Startovači pak zájemcům autoři nabízí poměrně tradiční výběr odměn. Tedy od možnosti uvedení jména podporovatele v titulcích přes obrandovaný merch Herního národa až po setkání s filmaři nebo možnost si v dokumentu zahrát – či si zahrát s jeho tvůrci vybrané videohry naživo v rámci osobního setkání.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym