Čína zaklekává na těžaře kryptoměn, IKEA spouští vlastní výdejní boxy a rekordní rok pro české hry. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

btc-ikea
0Zobrazit komentáře

Nedělní podvečer se nese nejen v duchu osmifinále fotbalového Mistrovství Evropy, ale samozřejmě i tradiční rekapitulace článků, které jsme v minulém týdnu publikovali a nyní je pro vás shrnujeme v přehledném formátu. Velkou debatu vzbudila další kryptoměnová záležitost, kdy Čína zasáhla proti těžařům, což mělo za následek propad cen digitálních měn.

Na tuzemském rybníčku pak silně rezonovala zpráva o vstupu nábytkářského giganta IKEA do oblasti výdejních boxů, ze kterých půjde vyzvedávat klidně i pohovky, a čtenáře zajímala také čísla týkající českého herního průmyslu, jenž má za sebou rekordní rok.

Ostatní články za uplynulé dny najdete níže. Nyní přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly. Sledujte i náš Instagram, kde se o denních i důležitých novinkách dozvíte v jiné vizuální formě, a pokud vás zajímá budoucnost dopravy, nenechte si ujít úterní konferenci CzechCrunch Onlajn.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

?? Rekordní vlna solidarity: Češi potvrzují, že v dobách nejtěžších se umí nevídaně semknout. V rámci jedné sbírky vybrali na pomoc tornádem zpustošeným jihomoravským obcím během jediného dne přes 110 milionů korun a přispívají dál.

? Seznam vyrostl na 5 miliard: Česká internetová jednička Seznam.cz má za sebou úspěšný rok, během kterého utržila pět miliard korun a navýšila zisk. Rekordní období táhla hlavně domovská stránka.

? Nový bankovní obr zatím nevznikne: Vypadalo to slibně, ale plány selhaly. Mimořádná valná hromada Monety neschválila spojení s divizí PPF, kam patří Air Bank i Home Credit. Neprošel návrh o financování.

⚽ Seriálový hit Ted Lasso hlásí návrat: Oblíbený seriál Ted Lasso o kouči amerického fotbalu sklízel chválu a Apple TV+ nyní láká na jeho další řadu, která bude znovu nabytá vtipem a optimismem.

? Lukáš Krčil jde naplno do Hedepy: Online psychoterapie Hedepy roste a teď v rámci velkého rebrandingu tvůrců Brain One na YYY Agency do ní jde naplno Lukáš Krčil coby CEO.

? Další miliardy od Warrena Buffetta: Legendární investor Warren Buffett se vzdává další části svého jmění – posílá čtyři miliardy dolarů na dobročinné účely. Spolu s tím navíc odstupuje z postu správce nadace Gatesových.

? Microsoft pokořil hranici dvou bilionů dolarů: Microsoft je po Applu teprve druhou americkou veřejně obchodovatelnou firmou, které se podařilo pokořit hranici dvou bilionů dolarů v tržní hodnotě. Tvůrcům Windows se za poslední rok velmi dařilo.

✉️ Je tady další CC Watch: Emil Zátopek dostane vlastní hraný film. Kdo ho zpracoval a co nabídne? Nejen to se dozvíte v novém vydání newsletteru CC Watch, kde obdržíte i tipy k filmovému a seriálovému sledování.

***

Čína zasáhla proti těžařům a kryptoměny se propadly. MicroStrategy mezitím nakoupilo další bitcoiny za 10 miliard

bitcoin-down

Foto: Rodnae/Pexels

Hodnota bitcoinu se propadla

Čína pokračuje v tažení proti těžbě kryptoměn, což se podepsalo na jejich ceně. Americké firmě MicroStrategy to ale nezabránilo v dalším obřím nákupu, díky kterému už vlastní bitcoiny v hodnotě 3,5 miliardy dolarů.

***

IKEA v Česku spouští vlastní výdejní boxy. Díky jejich obřím rozměrům z nich půjde vyzvedávat i pohovky

ikea-budova

Foto: IKEA

Pobočka IKEA

Zaparkovat, naťukat kód, naložit a odjet. Tak jednoduchý bude od 28. června i v Česku nákup ve vybraných obchodních domech IKEA. Umožní to samoobslužné výdejní boxy, které pojmou ty nejmenší doplňky i veliké pohovky.

***

České hry utržily rekordních 5,3 miliardy. Pětinu tvoří Bohemia Interactive, herní studia však brzdí slabá podpora státu

bohemia_interactive_arma_csla

Foto: Bohemia Interactive

Záběr z populární vojenské simulace Arma III od Bohemia Interactive

České hry boří rekordy. Za loňský rok utržily rekordních 5,3 miliardy a daří se hlavně Beat Saberu i firmě Bohemia Interactive. Data Asociace českých herních vývojářů by ale mohla být dokonce ještě lepší, kdyby studia nebrzdil stát.

***

Partner newsletteru:
Do nových karlínských kanceláří ShipMonku přijal pozvánku Aleš Plšek, SW Engineer a člen Resilience Engineering týmu Netflixu, který tam bude mít přednášku na téma Shipping Joy using „No Rules Rules“ and Chaos Engineering. Zájemcům přiblíží nejen svébytnou firemní kulturu, ale také inovace a nové principy tohoto giganta ze Silicon Valley. Na přednášku podporovanou CzechCrunchem se můžete registrovat zde.

bc9b3eef-8688-5905-29b9-97bb34993f06

***

Rychlý exit po 11 měsících na trhu. Český analytický startup Realtify za desítky milionů korun kupují Švýcaři

vladislav-kochetov-2

Vladislav Kochetov, zakladatel startupu Realtify

České Realtify je na trhu teprve jedenáct měsíců, ale už se mu podařil úspěšný exit. Startup zabývající se datovou analytikou pro development rezidenčních nemovitostí kupuje za desítky milionů korun švýcarská firma PriceHubble.

***

Česká Daktela řeší kontaktní centra už pro 850 firem. Za stovky milionů korun v ní kupují podíl Slováci

daktela-founders-boxed-min

Foto: Sandberg Capital

Zakladatelé Daktely Richard Baar a David Hájek

Česká společnost Daktela na další vývoj řešení pro kontaktní centra a zahraniční expanzi získává výraznou investici. Stovky milionů do ní posílá Sandberg Capital a její hodnota zřejmě přesáhla miliardu korun.

***

Ryby a plodiny pod jednou střechou. Future Farming má největší aquaponickou farmu v Evropě a velké ambice

future-farming5

Foto: Future Farming

Michal Fojtík a Martin Podoba, dvě tváře projektu Future Farming

Místo polních brázd vysoké regály – i tak může vypadat pěstování plodin. Ve Future Farming k němu Michal Fojtík přidal i chov ryb, a to v největší aquaponické farmě v Evropě. I proto se firma dostala do výběru Udržitelný byznys roku.

***

CzechCrunch Onlajn:
Budoucnost dopravy se týká nás všech, ať už chodíme pěšky, jezdíme na kole, sedíme za volantem nebo využíváme MHD. Jak se budeme pohybovat nejen po městě za pár let? Ovládnou ulice elektromobily? Budou jezdit bez řidičů a budou vůbec jezdit v centrech měst, nebo je nahradí sdílené koloběžky, kola a skútry? A kdy přijdou létající taxíky, o nichž se už dlouho mluví?

onlajn-2021

O tom všem na konferenci CzechCrunch Onlajn, která startuje v úterý 29. června od 18.00! Více informací o řečnících i harmonogramu se dozvíte na czechcrunch.cz/onlajn nebo oficiální facebookové události.

***

Přes Investown do nájemních bytů proteklo za dva měsíce 20 milionů korun. Poptávka je obrovská, hlásí zakladatelé

alan-filip_03-min

Foto: Investown

Spoluzakladatelé Investownu Filip Suk a Alan Pock Vyšín

Zakladatelé služby Investown, která umožňuje čerpat výnosy z nájmů nemovitostí, chtěli za první měsíc tisíc uživatelů a tři miliony v investicích. Plány překonali pětinásobně a po dvou měsících hlásí už 20 proinvestovaných milionů.

***

Investiční fond ČEZu chytil prvního jednorožce. Hodnota německého startupu Forto překonala miliardu dolarů

mikovec

Foto: Inven/CzechCrunch

Petr Míkovec, generální ředitel Inven Capital

Velký investiční úspěch slaví český Inven Capital ze skupiny ČEZ. Podařilo se mu totiž ulovit svého prvního jednorožce, když hodnota německého startupu Forto po nové investici překonala miliardu dolarů.

***

Rozzuřený býk z kladenské továrny. Češi vzali přes 400 tisíc dílků LEGO a postavili Lamborghini Sián v životní velikosti

lego-lambo-5

Foto: LEGO

Na model Lamborghini Sián FKP 37 padlo přes 400 tisíc dílků

Přes 8 tisíc hodin práce a 400 tisíc dílků LEGO. Čeští designéři z kladenské továrny opět posunuli hranice stavění z kostek a vytvořili kopii hypersportu Lamborghini Sián v životní velikosti.

***

Pojízdným hotelem napříč Evropou. Skvostný lůžkový vlak od francouzského startupu připomíná slávu Orient expresu

midnight-trains-france-europe-sleeper-train-2

Foto: Midnight Trains

Kupé v lúžkovém vlaku alias lepší hotel

Lůžkové vlaky v Evropě chystají velký a především velice luxusní návrat. Projekt startupu Midnight Trains je mnohem ekologičtější i pohodlnější než letadla a chystá se obnovit slávu Orient expresu.

***

Operace Flashpoint slaví 20 let. Bohemia Interactive svou první hru, která stvořila sérii Arma, nabízí ke stažení zdarma

flashpoint1

Foto: Bohemia Interactive

Operace Flashpoint patří k nejslavnějším českým hrám a dala vzniknout celé sérii Arma

„Táto Medvěde, tady Alfa, zůstal jsem sám…“ Vzpomínáte? Před 20 lety se rozhořela studená válka v legendární Operaci Flashpoint. Narozeniny ale slaví už jako Arma: Cold War Assault a Bohemia Interactive ji dává volně ke stažení.

***

Světová banka bitcoinu příliš nefandí. Salvador může s jeho zavedením jako oficiálního platidla narazit

bitcoin-coin

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Fiktivní mince kryptoměny bitcoin

Salvador se stal první zemí světa, která zavedla bitcoin jako zákonné platidlo. Naráží však na problém se Světovou bankou, která populární kryptoměně i kvůli dopadům na životní prostředí moc nefandí.

***

Revolut loni i díky akciím či kryptoměnám utržil 7,8 miliardy a vyrostl na 15 milionů uživatelů. Dál však prohlubuje ztrátu¨

revolut-card-top

Foto: Revolut

Platební karta Revolut

Revolut roste po všech stránkách. Loni dosáhl 15 milionů uživatelů a tržby navýšil o více než 50 procent, ale zaznamenal i vyšší ztrátu. A to navzdory čím dál tím oblíbenějšímu obchodování s akciemi a kryptoměnami.

***

Krabičkové diety vhodné i pro diabetiky. Český NutritionPro v Praze rozvezl už 250 tisíc jídel a nabírá 35 milionů korun

nutritionpro-1

Foto: NutritionPro

Zakladatel a CEO NutritionPro Nurlan Abdrassilov (uprostřed) a jeho tým

Vyvážené krabičkové diety od NutritionPro táhnou. Český startup, za kterým stojí Nurlan Abdrassilov, nyní na zahraniční expanzi nabírá desítky milionů korun a chce se více zaměřit na diabetiky i lidi se specifickým stravováním.

***

Semtex kupuje esportový tým Brute Petra Andrýska. Český výrobce energy drinků se s ním chce probít na mezinárodní scénu

brute-semtex

Foto: Brute

Petr Andrýsek (vpravo) prodává tým Brute výrobci energy drinků Semtex

Český výrobce energy drinků Semtex vstupuje do hry. Od Petra Andrýska kupuje profesionální esportový tým Brute, se kterým chce prorazit na mezinárodní scéně.

***

Továrna na maso budoucnosti. V Izraeli spustili velkovýrobu kuřecího i vepřového z bioreaktoru

future-meat-1

Foto: Future Meat Technologies

Továrna na laboratorní maso v Izraeli

V Izraeli se otevřela velká továrna na výrobu masa z bioreaktoru. Díky kmenovým buňkám zvířat bude společnost Future Meat Technologies schopna produkovat až půl tuny alternativního kuřecího i vepřového denně.

***

Zakladatel antivirové firmy McAfee byl nalezen mrtvý v cele. Čelil trestnímu stíhání kvůli podvodům s kryptoměnami

John McAfee, zakladatel stejnojmenné antivirové firmy

John McAfee byl nalezen mrtvý ve španělské cele. Zakladatel stejnojmenné antivirové firmy čelil trestnímu stíhání za to, že manipuloval s cenami kryptoměn a neplatil daně.

***

Investice do nemovitostí pořád táhnou. Komerční banka za desítky milionů korun opět navyšuje podíl v Upvestu

david-musil-a-petr-volny-upvest-regular-min

Foto: Upvest

David Musil a Petr Volný, spoluzakladatelé Upvestu

Crowdfundingovému investování do nemovitostí věří i velcí hráči. Dokazuje to například Komerční banka, která posiluje svou pozici ve startupu Upvest a už podruhé do něj vkládá desítky milionů korun.

***

Za 30 let se svými bloky i sešity obsadili Česko a utržili 2,5 miliardy. Technologie papír nevytlačí, věří firma Bobo

bobo

Foto: Bobo

Rodina, která stojí za značkou Bobo: Venca, Václav, Helena a Honza Kabátovi

 

Je to 30 let, co Václav Kabát přijel z Venezuely a dolary vydělané bubnováním investoval do kopírovacího stroje. Vzniklo tak rodinné blokařství Bobo, které již utržilo 2,5 miliardy a jeho výrobky jsou všude kolem nás.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym