Operace Flashpoint slaví 20 let. Bohemia Interactive svou první hru, která stvořila sérii Arma, nabízí ke stažení zdarma

Michal MančařMichal Mančař

flashpoint2

Foto: Bohemia Interactive

Grafika stárne, jméno se změnilo, ale Flashpoint neboli Arma je stále legendou

0Zobrazit komentáře

Před dvaceti lety vojska Sovětského svazu zahájila invazi na ostrovy Everon a Malden, kde se střetla s americkým kontingentem NATO. Navzdory zdrcujícímu prvnímu úderu sovětských sil se jednotky Severoatlantické aliance postupně zmohly na houževnatý odpor a protiútok, který zakrátko vyvrcholil jejich vítězstvím. Studená válka se naštěstí v nukleárně horký konflikt neproměnila. Tedy v případě, pokud jste úspěšně dokončili kampaň v Operaci Flashpoint, známé české hře od Bohemia Interactive, která slaví 20 let od svého vydání.

Abychom se hned na začátku vyvarovali nepřesnosti, sovětské síly na fiktivní ostrovy v příběhu hry zaútočily v roce 1985. Dvě desítky let nás však ve skutečném světě dělí od premiéry titulu, který tento vojenský střet přenesl na monitory počítačů. Bez přehánění legendární Operace Flashpoint v úterý oslavila kulaté narozeniny a vývojářům z Bohemia Interactive i dnes dělá radost.

I proto svou prvotinu – dnes známou jako Arma: Cold War Assault – tvůrci nabízí dva dny zdarma a pod hashtagem #20DaysOfArma odstartovali dvacet dní online oslav. Ty začaly narozeninovým streamem s šéfem „Bohemky“ Markem Španělem a kreativním ředitelem Ivanem Buchtou a pokračují uvolněním hry zdarma i zlevněním všech dalších následovníků ze série Arma.

arma_oslavy_bohemia

Foto: Bohemia Interactive

První titul Bohemia Interactive oslavil už 20. narozeniny

V současnosti nejúspěšnější česká herní společnost, tehdy však ještě coby Bohemia Interactive Studio s tuctem pracovníků, hru vyvíjela několik velice náročných let. Během nich třikrát vystřídala vydavatele, než navázala spolupráci se společností Codemasters. Trpělivost a odhodlání týmu pod vedením bratrů Ondřeje a Marka Španělových ale 22. června 2001 přinesly sladké ovoce. Operace Flashpoint sklidila velmi dobré recenze, do roku po vydání dokonce slavila více než milion prodaných kopií.

Do srdcí hráčů se Flashpoint vryl jako výstřely z útočné pušky M-16 – nebo AK-74 – díky do té doby výjimečnému zaměření na realismus a co nejvěrnější simulaci válečného konfliktu z pozice pěšáka, pilota i tankisty. Dokonce dal vzniknout simulátorům pro skutečné armády. Nenašli jste v něm totiž žádné lékárničky, které neohroženého hrdinu postavily na nohy i po náletu bombardéru. Ani arzenál desítky zbraní pro každou příležitost. Natož úrovně připomínající nesmyslné koridory či umělé arény.

Hra naopak nabízela nanejvýš opatrný postup skutečně vypadajícím terénem s puškou v jedné ruce a mapou v druhé, doplněný o obavy z každého kontaktu s nepřítelem. A k tomu až nepředstavitelnou dávku frustrace i nadšení z toho, že se hráč musel vžít do role velmi smrtelného vojáka. Pro srovnání: o rok dříve vyšel neméně legendární, ale přibližně milionkrát frenetičtější Quake III Arena, pár měsíců po Flashpointu zase první ze série konzolových sci-fi stříleček Halo.

Zásah byl o to hlubší pro tuzemské hráče, kteří v mimořádně rozsáhlém herním prostředí mohli spatřit prakticky kus Česka. Blíže geograficky nezasazené ostrovy sice byly fikcí, jejich zpracování a vzhled však byly replikou české přírody i zástavby. Tuto podobnost pak ještě zesílil o rok později vydaný datadisk Resistance, který hráče zavedl do míst s názvy jako Lipany nebo Vidlákov.

Z Flashpointu je Arma. A je zdarma

Jenže zatímco virtuální válečníci získali s rozšířením zaměřeným na hnutí odporu vůči sovětským okupantům ještě více zábavy, reálné potíže časem vedly k rozchodu s Codemasters. Velkému vydavateli dokonce zůstala práva na název Operation Flashpoint, která v roce 2009 využil pro vlastní (a zdaleka ne tak úspěšné) dílo s podtitulem Dragon Rising a jeho pokračování Red River.

Ale to už byl tři roky světě víc než jen duchovní nástupce původního Flashpointu. Bohemia Interactive totiž v roce 2006 vyslala na trh svou vlajkovou loď s novým jménem Arma: Armed Assault, v době vydání prvního titulu od Codemasters už několik měsíců bavilo věrné fanoušky dokonce její pokračování Arma 2. Do třetice všeho dobrého pak v roce 2013 české studio přišlo se třetím a prozatím posledním dílem série Arma 3, který i v současnosti podporuje, vylepšuje a rozšiřuje o další obsah.

flashpoint1

Foto: Bohemia Interactive

Operace Flashpoint patří k nejslavnějším českým hrám a dala vzniknout celé sérii Arma

Tím nejlepším důkazem toho, že pokračovat se sérií Arma v kurzu udaném už před dvaceti lety bylo správné rozhodnutí, je fantastický úspěch a růst Bohemia Interactive. Největší z českých herních studií loni zažilo svůj druhý nejúspěšnější rok, letos přilákalo miliardy od čínského Tencentu, a dokonce tvoří více než pětinu tržeb českého videoherního průmyslu.

Práva na slavné jméno „Bohemce“ sice už nepatří, jenže tahle jedna prohraná bitva výsledek války neovlivnila. Legendární titul, jenž vybojoval pro své nástupce jedinečnou pozici a popularitu, dnes pouze musíte hledat s názvem Arma: Cold War Assault. Ale na výjimečné dávce napětí, adrenalinu a realistické hratelnosti, kterou vám i navzdory zastaralé grafice může poskytnout, to nic nemění.

Konec konců se o tom můžete přesvědčit sami. Bohemia Interactive svou prvotinu k jejím dvacátým narozeninám dočasně uvolnila zdarma ke stažení. Arma: Cold War Assault je tak k dispozici na platformě GOG i na Steamu. A pokud by vám tato ochutnávka přišla přece jen až příliš retro, nebo by vás naopak nalákala k dalším dílům, celou sérii včetně speciální výroční edice se všemi hrami a rozšířeními můžete pořídit s výraznou slevou.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym