Virtuální krásy skandinávské krajiny. Microsoft Flight Simulator láká na detailní nová prostředí a chystá se na Xbox

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

msfs

Foto: Microsoft

Microsoft Flight Simulator je doplněn o skandinávské lokality

0Zobrazit komentáře

Hra Microsoft Flight Simulator je hlavně o požitku ze simulovaného létání a poutavých pohledech. Když tedy loni po letech vyšla nová verze, internet obletělo bezpočet úchvatných záběrů takřka fotorealistických krajin, věrného chování počasí, letů při západech slunce a podobně. Fanoušci virtuálních scenérií se teď mohou těšit na novou dávku míst k objevování, Microsoft totiž připravil detailní zpracování Skandinávie. Tu si budou moci brzy proletět i hráči na Xboxu.

Microsoft Flight Simulator se po svém vydání stal jedním z vizuálně nejpropracovanějších leteckých simulátorů (a možná také her obecně). Vzhledem k tomu, že téměř nemá klasickou kampaň s postavami, sériemi úkolů a příběhem, grafické zpracování se stává jádrem hráčské zkušenosti. Proto je nová aktualizace, zaměřená na vizuály Dánska, Finska, Islandu, Norska a Švédska, velmi důležitá a umožní tak s titulem strávit více času.

Hra sice už od vydání loni v srpnu nabízí otevřený svět o velikosti skutečné Země, naprostá většina prostředí je ale pochopitelně vygenerovaná automaticky podle mapových podkladů. Přestože algoritmus, který má generování světa na starost, je poměrně kvalitní, stále v mnoha případech nesprávně identifikuje objekty. Na YouTube jsou videa, u nichž spíš než údiv při letu nastává smích.

Například centrum Prahy s Václavským náměstím a množstvím krásných historických budov zpočátku vypadalo spíš jako sídliště s řadami nezajímavých kvádrovitých staveb. Sochu Jana Žižky na Vítkově zase nahradil panelový dům. Objevují se ale také mnohem podivnější věci, například kilometr vysoké mrakodrapy popírající zákony fyziky nebo bizarní díra do prostoru dávající vzpomenout na závěr filmu Interstellar.

Ačkoliv je hledání podobných anomálií samo o sobě zábavou, vývojáři z Asobo Studios jednoznačně preferují realismus. V traileru na aktualizační balíček World Update V tak ukazují rozmanitou krajinu severských zemí, od bezpočtu fjordů v Norsku po gejzíry a ledovcová jezera na Islandu. Samozřejmě nechybí ani detailní vyvedení měst, architektury a památek, třeba největší kostel na Islandu Hallgrímskirkja nebo Drottningholmský palác ve Švédsku, přezdívaný „Versailles severu“.

Zvláštní pozornosti se pak dostalo stovce letišť umožňujících přistávat a vzlétat a 77 vybraných zajímavých míst, typických pro dané země. V Dánsku je to například sousoší Muži na moři, větrné farmy na pobřeží či zážitkové centrum LEGO House, ve Švédsku Katedrála svatého Mikuláše a dekonstruktivistický mrakodram Turning Torso. Pětice letišť, jedno v každé ze severských zemí, se pak dočkala ručního zpracování s vlastní přistávací výzvou. Ty nabídnou hodnocení schopností hráče správně ovládat letadlo.

Balíček severských zemí představuje už pátou velkou aktualizaci, která pro Microsoft Flight Simulator vyšla, přičemž každá z nich obsahuje nová prostředí. Předchozí se zaměřily třeba na Japonsko, přírodu Spojených států, Spojené království a Irsko, Francii, Belgii, Nizozemsko a Lucembursko. Už teď se mluví také o šestém balíčku, který se zaměří na Německo, Rakousko a Švýcarsko. Všechny aktualizace světa jsou přitom hráčům dostupné zdarma.

Později se chystá dokonce spolupráce s filmovým studiem Paramount Pictures, stojícím za očekávaným leteckým snímkem Top Gun: Maverick. Do Microsoft Flight Simulatoru tak přibudou moderní proudové stroje, ale také letadlová loď, představující další zajímavou přistávací výzvu. Tyto novinky Microsoft oznámil před několika dny na herní konferenci E3, kde zazněly také informace k příchodu hry na Xbox Series X a S.

msfs-1

Reprofoto: Xbox/YouTube

Microsoft Flight Simulator a pohled na část Finska

Majitelé konzolí si budou moci v simulátoru poprvé zalétat 27. července, a to rovnou ve 4K. Jediným kompromisem u tak náročné hry bude plynulost, omezená asi na 30 snímků za vteřinu při 4K rozlišení. Z hlediska ovládání bylo pro vývojáře naopak důležité hru oproti PC verzi nijak neomezovat, takže možnosti létání mají být stejně široké. Přibudou k nim ovšem také jednodušší módy jako vyhlídkový let, kde na hráči zůstane jen ovládání kniplu či výkonu.

Spolu s přepracovaným výukovým režimem, větší asistencí při létání nebo možností přidání popisků míst do krajiny se zde Microsoft snaží svůj letecký simulátor zpřístupnit co nejvíce lidem. Ať už se chtějí přiblížit ovládání skutečného letadla nebo obdivovat výhled, existuje pro to adekvátní mód. A mimochodem, létat mohou také v několika českých strojích.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym