Zakladatel antivirové firmy McAfee byl nalezen mrtvý v cele. Čelil trestnímu stíhání kvůli podvodům s kryptoměnami

Filip HouskaFilip Houska

John McAfee, zakladatel stejnojmenné antivirové firmy

0Zobrazit komentáře

John McAfee, zakladatel jedné z prvních antivirových společností McAfee, byl v posledních měsících hojně skloňovaným jménem v zahraničních médií, a to v kontextu s manipulováním cen kryptoměn. Z tohoto podvodu byl obviněn a následně převzat do vazby ve Španělsku, odkud přichází šokující zpráva – McAfeeho našli v cele bez známek života.

Jak informuje deník The New York Post s odkazem na španělské zdroje, John McAfee s největší pravděpodobností spáchal sebevraždu. K jeho smrti totiž došlo jen pár hodin poté, co španělský soud rozhodl o jeho vydání zpět do Spojených států, kde mu hrozilo stíhání za údajné machinace s kryptoměnami, spiknutí za účelem praní peněz a neplacení daní.

Podle americké prokuratury se měli McAfee, jeho bodyguard Jimmy Gale Watson a další spolupracovníci dopustit trestného činu tím, že nakupovali kryptoměny pod cenou, aby je pak pomocí falešných a zavádějících informací doporučovali sledujícím McAfeeho účtu na Twitteru. Tím měli uměle zvýšit jejich cenu a poté vydělali na jejich prodeji.

Mimo jiné měli propagovat nabídky nových, nepříliš legitimních digitálních měn, aniž by přiznali, že jsou za to placeni. Těmito způsoby měla skupinka okolo McAfeeho získat přes třináct milionů dolarů, a to v rozmezí let 2017 a 2018. McAfee se dále podle amerických úřadů vyhýbal placení daní z prodejů jeho osobních příběhů pro dokumenty.

Na zakladatele známé antivirové firmy, kterou rozjel v roce 1987 a byla jednou z prvních, která prodávala program pro ochranu počítačů, byl pak ze strany amerických orgánů vydán mezinárodní zatykač. Loni v říjnu ho následně zadržela španělská policie v Barceloně, když se chtěl dostat do Turecka na britský pas. Od té doby tam byl ve vazbě.

Jeho smrt patrně souvisí právě s rozhodnutím španělských orgánů, že bude vydán do domovských Spojených států, kde mu – dle jeho vlastních slov – hrozil „celý život za mřížemi“. Johnu McAfeemu bylo pětasedmdesát let.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym