Herečka Mila Kunis se vrhla do digitálního umění. Za 180 milionů prodala kreslené kočky k novému seriálu

Filip HouskaFilip Houska

mila-kunis-1

Reprofoto: STXfilms/YouTube

Mila Kunis ve filmu Matky na tahu (2016)

0Zobrazit komentáře

Mila Kunis je v první řadě úspěšná herečka, která přilákala diváky například k filmům Černá labuť, Kamarád taky rád, Mocný vládce Oz nebo Matky na tahu. Jak se ale ukazuje, holduje i kryptoměnám, lépe řečeno digitálním předmětům vyvíjených jako NFT. Potvrzuje to i její nová edice nazvaná jako Stoner Cats, jejíž jednotlivé animované kočičky prodala za zhruba 180 milionů korun.

O relativně novém trendu ze světa kryptoměn jsme psali už několikrát, a to především v souvislosti se známými osobnostmi, které své digitální kolekce začaly prodávat. Mezi ně patří například kanadský zpěvák The Weeknd nebo slavný rapper Eminem, NFT ovšem přilákalo řadu dalších včetně Čechů, například designéra a animátora Jana Sládečka, umělce JAF 34 nebo známého satirika TMBK.

Možnost nabízet exkluzivní virtuální díla, jejichž nový majitel se po nákupu zapíše jako jedinečný vlastník do databáze kryptoměnových transakcí (blockchain), zaujala i jeden z nejslavnějších hollywoodských párů. Americká herečka Mila Kunis se svým manželem (a hercem) Ashtonem Kutcherem nabídla jako NFT edici šesti kreslených koťátek.

Když se v souvislosti s kryptoměnovým světem zmíní kočičky, mnohé mohou napadnout CryptoKitties, které jsou považovány za jednu z prvních kolekcí založenou na bázi NFT. Domácí mazlíčci od Kunis a Kutchera jsou ovšem jiní – nejen graficky, ale také svým významem. Nejsou určeny přímo pro sbírání a obchodování, ale jako divácké vstupenky k vysílání seriálu Stoner Cats.

S lidmi, kteří se podíleli na tvorbě úspěšných animáků jako Happy Feet nebo Toy Story 2, chystá herecký pár několik epizod pojednávajících o staré ženě, která doma žije se svými kočkami. Protože ale trpí Alzheimerovou chorobou, kouří lékařskou marihuanu. V jeden moment nedopatřením kopne balíček konopí do krbu, odkud se marihuanový dým rozvíří do celé domácnosti – a nadýchají se ho i její koťátka.

Pod vlivem pak kočky začnou mezi sebou mluvit. Co se bude dít dál, zodpoví díly Stoner Cats, přičemž ten první pod názvem Stoned Awakening je již venku – na další se čeká. Aby seriál ale diváci mohli sledovat, potřebují vlastnit token jedné z kočiček, které se nyní v online obchodě OpenSea, kde se NFTs obchodují, prodávají od zhruba 0,6 etherea, tedy přibližně 31 tisíc korun.

Všechny se už ale jen přeprodávají dále – původní vydání bylo zcela vyprodáno a Mila Kunis na něm se svým týmem vydělala 8,4 milionu dolarů (180 milionů korun). Stačilo k tomu pouhých 35 minut a dohromady bylo vydáno více než 10 400 kusů. Vydělané peníze pak poslouží k financování nového obsahu.

Podle serveru CoinMarketCap budou například věnovány ambicióznímu indickému muzikantovi pro vydání nové skladby nebo umělci v norském Oslu, který chce prorazit se svou autorskou, nezávislou tvorbou. Kunis tak se svým týmem, kam patří i spolutvůrce kryptoměny ethereum Vitalik Buterin, pošle minimálně část z těchto peněz na podporu kreativních lidí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym