Každý krok čistí planetu. Rakouští návrháři vyvinuli tenisky, které jsou z 90 procent tvořeny odpadem

Filip HouskaFilip Houska

effekt-footwear-1

Foto: Effekt Footwear

Tenisky startupu Effekt Footwear, které jsou z 90 % tvořeny odpadem

0Zobrazit komentáře

Středověcí chemici měnili kovový odpad ve zlato, Seamus Finnigan z Harryho Pottera zase vodu „v dobrý rum“. Nemusíme však zacházet do hluboké minulosti nebo fiktivního čarodějnického světa, abychom zjistili, že se různé materiály dají s trochou úsilí a technologií přetvářet ve zcela nové. Na tom mimo jiné staví i rakouský Effekt Footwear, který z plastového odpadu a textilií tvoří městské tenisky.

Kombinace kultovních „vansek“ a ikonických skejtových bot Emerica. Nová silueta značky Effekt Footwear vychází ze zažitých linií a nevypadá nijak zvlášť originálně. Tady totiž nejde o přehlídku inovací v designově pokročilých teniskách, které zčásti definuje třeba Nike se svým „nazouvákovým“ modelem. U rakouské tenisky jde o to, z čeho je vyráběna.

„Mnoho značek se soustředí na vytvoření nových, nízkoemisních materiálů. My jsme se rozhodli jít opačnou cestou. Než abychom tvořili nové, vybíráme si takové materiály, které znečišťují životní prostředí. Do naší látky je – s trochou nadsázky – všita cirkulární ekonomika a udržitelnost,“ představuje pro CzechCrunch nové tenisky jejich spolutvůrce Benjamin Smits.

Po osmnácti měsících hledání toho správného odpadu následovalo vyvinutí prvního prototypu, se kterým rakouský startup vtrhl na crowdfundingovou platformu Kickstarter, kde překonal nutné minimum a od lidí nasbíral přes 14 tisíc dolarů (zhruba 320 tisíc korun). A to znamenalo jediné – tenisky půjdou do sériové výroby s přídomkem „nejznečištěnějších bot na světě“.

effekt-footwear-2

Foto: Effekt Footwear

Na výrobu jsou použity plasty, odřezky z obuvního průmyslu i textilie

Model pod názvem Alchemy-x je z 90 procent tvořen plastovým odpadem z oceánů, odřezky z obuvního průmyslu a vyhozenými textiliemi. Jediné, co z odpadů kompletně vyrobeno není, je podrážka, na kterou Effekt Footwear z 30 procent použil novou, šetrně zpracovanou gumu. Zbytek, tedy svršek, jazyk, špička, pata, vnitřní vložka i tkaničky, je takzvaně upcyklován.

Právě metoda upcyklace je ve významu těchto tenisek klíčová, jelikož zbytkový odpad, jenž by se na planetě povaloval stovky (ne-li tisíce) let a znečišťoval okolní prostředí, je použitý ve zcela novém produktu. Ostatně něco podobného udělal i nizozemský projekt The Ocean Cleanup, který aktivně čistí oceány od plastového odpadu. Loni pak z nasbíraného plastu například vytvořil brýle.

Effekt Footwear má se svými novými ručně vyráběnými teniskami, které lze předobjednat na Kickstarteru za 99 eur (2,5 tisíce korun) s doručením v prosinci, ještě velké plány. V nejbližší době chce, aby zachránil alespoň tunu odpadového materiálu, který by jinak skončil ve světových vodách a na pevnině, přičemž každý pár tenisek má na výrobu „spotřebovat“ zhruba 700 gramů.

„Opravdu věříme, že tento projekt inspiruje naše budoucí zákazníky i návrháře a firmy k tomu, aby z odpadů vytvářeli hodnoty a svědomitě svůj byznysový přístup aplikovali k pomoci naší planetě,“ zmiňuje Benjamin Smits a spolu s tím láká na další model tenisek na podobně ekologické bázi, který by se měl na Kickstarteru objevit v řádu měsíců.

Jen čistě na výrobě bot ale Effekt Footwear nechce stát. Součástí jeho vize je také program, v rámci kterého mohou zákazníci vracet jakékoliv své obnošené boty, aby z nich startup vytvořil nové. S něčím podobným experimentuje i Adidas, který v segmentu udržitelnějších tenisek není žádným nováčkem. Typickým příkladem jsou jeho modely z oceánského plastu ve spolupráci s organizací Parley for the Oceans, přičemž nedávno představil také slavnou siluetu Stan Smith z podhoubí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym