Odložené platby zajímají i šéfa Twitteru. Přes firmu Square kupuje za 29 miliard dolarů australský platební startup

Filip HouskaFilip Houska

Zakladatel a šéf Twitteru Jack Dorsey

0Zobrazit komentáře

Před pár lety byly odložené platby, kdy nakoupíte hned, ale zaplatíte třeba o několik týdnů později, poměrně okrajovou záležitostí moderních bankovních služeb. Dnes se ovšem tato metoda stává čím dál oblíbenější a startupy, které s ní podnikají, mají i miliardové hodnoty. Rostoucího trendu odložených plateb si všímá i spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey, jehož firma Square ve velkém obchodu kupuje australský Afterpay.

O americkém startupu Square je v posledních měsících hodně slyšet, a to především ve spojení s bitcoinem, nejhodnotnější kryptoměnou současnosti. Letos v únoru nakoupil bitcoin v hodnotě 170 milionů dolarů a navázal na kroky automobilky Tesla, která se bitcoinu také věnuje. O pár měsíců později oznámil, že investuje miliony dolarů do jeho ekologické těžby, která se i díky zmíněné Tesle hojně řeší.

Bitcoin ovšem není pro Square primárním byznysem, byť z něj ve druhém letošním čtvrtletí meziročně zvýšil zisk ze 17 milionů dolarů na 55 milionů dolarů. Pořád jde především o platební službu, což se potvrzuje i nyní, kdy se rozhodl za 29 miliard dolarů (622,6 miliardy korun) koupit australskou společnost Afterpay, která svým klientům nabízí možnost odloženého placení ve vybraných e-shopech.

afterpay-1

Foto: Afterpay

Rozhraní služby Afterpay, která do sebe rovnou integruje vybrané e-shopy

Pro Square jde o největší obchod, který kdy udělal, a zároveň má podle agentury Reuters jít také o největší odkup australské firmy v historii. Transakce se uskuteční formou výměny akcií, kdy akcionáři Afterpay obdrží podle dohody za každou svou akcii 0,375 akcie firmy Square. Po dokončení transakce, které je naplánováno na start roku 2022, budou akcionáři Afterpay ve sloučené společnosti vlastnit podíl okolo 18,5 procenta.

Pro Square pak tento obchod znamená i posílení svého postavení na trhu s internetovými platbami a možnost vylepšení nabízených služeb obchodníkům. Spolu s Afterpay, který čítá zhruba 16 milionů uživatelů a přes 100 tisíc obchodníků, navíc budou chtít vytvořit silného globálního hráče a ještě více prorazit v USA, kde jsou odložené platby také na vzestupu.

V kontextu s velkými obchody na poli odložených plateb, které se označují i jako BNPL (z anglického spojení Buy Now, Pay Later – nakup teď, zaplať později), nelze nezmínit ani nedávný exit tuzemského startupu Twisto, který možnost odložených plateb rozšířil po Česku. Koncem května jej totiž za více než dvě miliardy korun koupila australská firma Zip, jež má s ním v plánu dobývat Evropu.

Na evropském poli mimo jiné působí také švédská Klarna, která je jedním z úspěšných příkladů rostoucího trendu odložených plateb. Právě do ní investoři sypou obrovské peníze, díky nimž patří mezi nejhodnotnější startupy Evropy a po červnové finanční injekci ve výši 639 milionů dolarů (tehdy zhruba 13,3 miliardy korun) dosáhla hodnoty okolo 46 miliard dolarů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym