V Gastru - Budoucnost jídla

Gastronomie není jen o jídle a pití, ale také o byznysu, investicích, zajímavých lidech, prostředí kolem nás i o budoucnosti stravování. Chceme inspirovat a ukázat, co v Česku i jinde vzniká a kam se bude celé odvětví v dalších letech ubírat.

Zapojte se
kfc-beyond-chicken

Nejen nugetky, ale i veggetky. KFC v Česku poprvé nabídne rostlinnou alternativu k masovým pokrmům

Novinka s názvem Veggets rozšíří kuřecí nabídku fastfoodového řetězce. Rostlinné kousky ochutnáte…

Meati Foods

Budoucnost nemasa je v podhoubí. Steaky z mycelia nahrazují hovězí, vepřové i kuřecí a přilákaly miliardy

Veganské maso v podání Meati Foods se už dostalo na talíře amerických strávníků. Startup se díky čerstvé investici může zakousnout do expanze.

roman-laus-boxed-min

Plnohodnotné vepřové z laboratoře. Startup z Brna kultivuje maso, uspěl mezi 300 globálními konkurenty

Brněnské Mewery získalo miliony na výzkum, pomocí kterého chce kultivovat buňky, aby byla chuť masa stejná jako u klasického vepřového.

tiramisu_1

Všemi oblíbené tiramisu z 3D tiskárny. Italové ukazují, že i dezerty lze dělat netradičně

Vytištěné tiramisu mělo podle organizátorů soutěže chutnat velmi podobně jako to, které se připravuje ručně.

roboburger_1

Čerstvý hambáč z robotických rukou a za pár minut. V Americe spustili první burgerový automat

Příprava hamburgeru v podání robokuchaře by měla zabrat jen několik minut.

semix pluso

Náhražky masa z obilovin nebo luštěnin od Opavy chutnají v Itálii i Izraeli. Za jejich úspěch může i klíčení

Vlastní výzkum tady má velký prostor. Zdejší laboratoř zaměstnává deset lidí a je součástí speciálního patra vybaveného jednotlivými složkami pro výrobu nových produktů. Než…

blacksheepsfoods

Americká firma vyvíjí jehněčí maso, aniž by zabíjela ovce. Brzy bude v laboratořích lovit i divokou zvěř

Pokud chcete maso, aniž byste jej konzumovali s pocitem, že jste nechali zabít zvíře, otevírá se vám dnes široká paleta možností. Už i napříč…

pan-hrasek_1x

Je libo burger z hrášku? Český výrobce cereálií Emco nasedá na vlnu rostlinného masa

S rostlinnými výrobky má mnohaleté zkušenosti – už tu budovali značku rostlinných nápojů Alpro, která později přešla pod Danone. Své cereálie vyrábí dohromady třicet…

kfc-beyond-meat

Proklatě rostlinné kuře. KFC začíná prodávat obdobu svých smažených kousků, pro kterou netrpělo žádné zvíře

Jít do KFC a objednat si cokoliv jiného, jen ne kuře, nezní příliš jako smysluplný plán. Ostatně si tato americká síť rychlého občerstvení právě…

savoreat-x

Maso budoucnosti, které vám z rostlin vytiskne robot. Izraelci znovu posouvají hranice gastroprůmyslu

Izraelská kuchyně není díky vlivům nejrůznějších okolních kultur nijak zvlášť originální. V ulicích měst vás proto nepřekvapí, když narazíte na bistra servírující falafel, kebab,…

future-meats-1

Je libo kuřecí z laborky? Izraelská firma nabírá dosud největší investici v oblasti kultivovaného masa

Není příliš mnoho gastronomických sfér, ve kterých by létalo tolik peněz jako v oblasti alternativ k tradičnímu masu. Čím dál větší pozornost investorů získávají…

bene-meat-technologies-roman-kriz

Náš steak bude i pro vegany, věří šéf Bene Meat Technologies. Kultivované maso z Česka chce dobýt svět

Co mají společného maso a lyže? Zakladatel českého startupu Bene Meat Technologies, který se zaměřuje na alternativy zvířecích produktů kultivované v laboratoři, si v…