V Gastru - Budoucnost jídla

Gastronomie není jen o jídle a pití, ale také o byznysu, investicích, zajímavých lidech, prostředí kolem nás i o budoucnosti stravování. Chceme inspirovat a ukázat, co v Česku i jinde vzniká a kam se bude celé odvětví v dalších letech ubírat.

Zapojte se
roman-laus-boxed-min

Plnohodnotné vepřové z laboratoře. Startup z Brna kultivuje maso, uspěl mezi 300 globálními konkurenty

Brněnské Mewery získalo miliony na výzkum, pomocí kterého chce kultivovat buňky, aby…

blacksheepsfoods

Americká firma vyvíjí jehněčí maso, aniž by zabíjela ovce. Brzy bude v laboratořích lovit i divokou zvěř

Pokud chcete maso, aniž byste jej konzumovali s pocitem, že jste nechali zabít zvíře, otevírá se vám dnes široká paleta možností. Už i napříč…

pan-hrasek_1x

Je libo burger z hrášku? Český výrobce cereálií Emco nasedá na vlnu rostlinného masa

S rostlinnými výrobky má mnohaleté zkušenosti – už tu budovali značku rostlinných nápojů Alpro, která později přešla pod Danone. Své cereálie vyrábí dohromady třicet…

kfc-beyond-meat

Proklatě rostlinné kuře. KFC začíná prodávat obdobu svých smažených kousků, pro kterou netrpělo žádné zvíře

Jít do KFC a objednat si cokoliv jiného, jen ne kuře, nezní příliš jako smysluplný plán. Ostatně si tato americká síť rychlého občerstvení právě…

savoreat-x

Maso budoucnosti, které vám z rostlin vytiskne robot. Izraelci znovu posouvají hranice gastroprůmyslu

Izraelská kuchyně není díky vlivům nejrůznějších okolních kultur nijak zvlášť originální. V ulicích měst vás proto nepřekvapí, když narazíte na bistra servírující falafel, kebab,…

future-meats-1

Je libo kuřecí z laborky? Izraelská firma nabírá dosud největší investici v oblasti kultivovaného masa

Není příliš mnoho gastronomických sfér, ve kterých by létalo tolik peněz jako v oblasti alternativ k tradičnímu masu. Čím dál větší pozornost investorů získávají…

bene-meat-technologies-roman-kriz

Náš steak bude i pro vegany, věří šéf Bene Meat Technologies. Kultivované maso z Česka chce dobýt svět

Co mají společného maso a lyže? Zakladatel českého startupu Bene Meat Technologies, který se zaměřuje na alternativy zvířecích produktů kultivované v laboratoři, si v…

impossible-burger

Rostlinné maso za všechny peníze. Impossible Foods shráblo další půlmiliardu dolarů na investicích

Pět set milionů dolarů – zhruba 11,2 miliardy korun – vložili aktuálně investoři do dalšího rozvoje takzvaného nemasa ve firmě Impossible Foods. Tedy do výroby…

vegangrill-1-1

Český burgerový plátek od Vegangrillu sklízí úspěch. Chceme bistro i franšízy, plánují jeho tvůrci

Český startup Vegangrill není na trhu ani rok, hned se však zařadil mezi nejlepší výrobce rostlinných náhražek masa. Alespoň to naznačují výsledky gurmánské soutěže…

helsinki

Finské Helsinky nebudou na oficiálních akcích podávat maso. Chtějí snížit uhlíkovou stopu, plán má ale výjimky

Rostlinné maso dnes už není žádným experimentem. Na alternativy k tradičním masovým pokrmům narazíte v supermarketech i fastfoodech, přičemž důraz na tento relativně nový…

igs2

Budoucnost zemědělství není na polích. Skotská firma získala na své vertikální farmy přes miliardu korun

Zapomeňte na širé lány s obilím a nekonečné bramborové brázdy. Budoucnost zemědělství se ukrývá v plechových halách, ve kterých se rostliny koupou ve speciálním…

jakub-krejcik-z-many-a-zakladatel-burrito-loco-glenn-david-spicker-min

Fastfood Burrito Loco ukončil spolupráci s Beyond Meat, přednost dostalo nemaso od české Many. Chystají několik produktů

Různé náhražky masa ve formě rostlinných alternativ, které se snaží chuťově přiblížit k originálu, představilo už několik zahraničních i tuzemských firem. S postupným vylepšováním receptur a…